Senki ne ugasson Nyugaton

2023. június 03. 12:01

Eva Kaili jön, vádlón ránk emeli majd az ujját, és félteni fogja Európát a mi korrupciónktól.

2023. június 03. 12:01
null
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt

„De ha nem ugatsz, minden rendben van. Ha megtagadod önmagad, ha nem vagy önazonos, akkor házi kedvenc lehetsz. Kapsz enni, meg is simogatnak. Ám ha nem, akkor megnézheted magad! Akkor jön majd Vera Jourová, akit egyszer már letartóztattak korrupció miatt hazája (ah! haza! hol van az már?!) repterén, aztán kiengedték, s azóta nagyon érti ám a csíziót, olyannyira, hogy ő lett az Európai Bizottság – figyelem! – politikai értékek és átláthatóságügyi biztosa. És ez komoly, ő az átláthatóság felügyelője például Ursula von der Leyen mellett, aki sms-ben rendelt vakcinákat a Pfizertől, amelyek meg is jöttek, csak az sms-ek tűntek el Ursula telefonjáról, a nagyobb átláthatóság miatt.

És Vera kollégája az a ciprusi Stella Kyriakides, aki – figyelem! – egészségügyi biztos, és mit ad Isten, a pandémia kellős közepén, mindjárt azután, hogy aláírta a vakcinabeszerzésekről szóló papírosokat, megjelent a számláján négymillió euró, nagyjából egymilliárd forint, de Stella azt mondta, fogalma sincs, hogyan került oda, ha nem értenénk, akkor mondom, ez a nagyobb átláthatóság. Amit Vera felügyel és óv, aki így szólt a minap: továbbra is fennáll az európai értékek szisztematikus megsértésének veszélye Magyarországon.

Ó, az európai értékek! Az európai értékeket ma már műanyag pohárban tolják eléd, és olyan alakok vizsgálják, mint Daniel Freund. Hajdan volt Kohl kancellár. Ma Scholz van, Robert Habeck van (neki hányingere van, ha a hazaszeretet szót hallja, és nem tud mit kezdeni azzal, hogy Németország), meg Daniel Freund van. Kőszikla versus kicsi, büdös excre­mentumok. Így csúcsosodnak ki az európai értékek. S jön Daniel Freund, és szaglászik. Az európai értékek után.

Ahol nemzeti érdeket szagol, korrupciót kiált. Ahol nemzeti érzést szagol, ott a jogállamiság lebontását kiáltozza. Ahol normalitást szagol, ott az európai értékek veszélyeztetettségét ordítozza. S ahol ugatást hall, ott diktatúrát üvölt. És a legkisebb normalitást is kiszagolja, de ki ám, s az ugatást is meghallja, abban hiba nincs. Ezért kapja a pénzét a vén gazembertől, akit az ördög sem akar elvinni, mert attól tart, mindjárt lesz a pokolban egy rakás emberjogi szervezet meg NGO, s azok mind a mennyországgal azonos bánásmódot és körülményeket fognak követelni. Velünk pedig az a baj, hogy ugatunk, továbbá nem értjük kristálytisztán ezeket a csodálatos európai értékeket. De ha kicsit még várunk, majd jön az Eva Kaili, és ő is megpróbálja elmagyarázni. Apucija már hazahúzta a gurulós bőröndöt, benne a pénzt, s most Eván a sor. (...)

Mondom én, mindjárt jön, vádlón ránk emeli majd az ujját, és félteni fogja Európát és az euró­pai értékeket mitőlünk, a mi korrupciónk­tól, a mi diktatúránktól, a mi ugatásunktól. Csak ki kell várnunk. Komolyan kérdezem: kivárjuk?”

 

Nem hiszi el! A brüsszeli korrupciós botrány főszereplője visszaül az Európai Parlamentbe

Az európai parlamenti képviselők hamarosan ismét találkozhatnak kollégájukkal, Eva Kailival - számolt be a Politico . Öt hónappal azután, hogy a belga rendőrség letartóztatta az Európai Parlamentet megrengető korrupciós vádak miatt folyamatban lévő nyomozás részeként, Eva Kaili uniós képviselő most visszatérne dolgozni.

***

Nyitókép: Eric VIDAL / EUROPEAN PARLIAMENT / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik