Ökokatasztrófa közeledik? Nem olyan könnyű a használt napelemek újrahasznosítása!

2023. június 21. 09:18

A környezetvédelem jegyében egyre többen szerelnek fel napelemeket a tetőkre, hogy így csökkentsék a villanyfogyasztásukat, ám ezzel ha nem is szándékosan, de komoly problémát is okoznak. Energetikai szakértők sürgős kormányzati intézkedéseket követelnek.

2023. június 21. 09:18
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Az elmúlt nagyjából másfél évtizedben robbanásszerűen emelkedett meg hazánkban a napelemeket használó háztartások száma. Ennek több, komplex oka van, egyrészt a technológia fejlődésével egyre hatékonyabb eszközök terjedtek el a piacon, melyekkel az áramfogyasztást sokkal környezetkímélőbb módon lehet lefedni, ráadásul megjelentek azok a napelemes berendezések is, melyek már egy sokkal szélesebb rétegnek vált elérhetővé, azaz a napelem árak már nem annyira elrugaszkodottak, mint akár csak tíz éve például.

A főváros agglomerációjának drasztikus fejlődésével és az elektromos autók elterjedésével jelentős igény támadt –a minél olcsóbb ingázás miatt– a napelemekre mind a környező településeken, mind országszerte. 

Érdekes statisztika, hogy 2021-ben a napenergia-termelő kapacitás világszerte 22 százalékkal nőtt. Csak az Egyesült Királyság területén havi szinten 13 ezer napelemet szerelnek fel, többségüket a családi házak tetején. Azonban a napelemek nagy része gazdaságtalanná válik, mielőtt az életciklusuk végéhez érnének. Mivel folyamatosan érkeznek az újabb és újabb rendszerek gazdaságilag 10-15 évente érdemes ezeket cserélni.

Hány évig termelnek áramot a napelemek?

Sok szakértő aggodalmának adott hangot, azzal fenyegetnek, hogy egy globális problémával állunk szemben és akár ökokatasztrófa is bekövetkezhet a napelemek miatt. Míg a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében kulcsfontosságú szerepet játszanak a napelemek, élettartamuk a jelenlegi fejlettségi szinten nagyjából 25 év.

Idővel a szakértők szerint több milliárd elhasználódott panelt kell majd megsemmisíteni. 

Dr. Rong Deng, az Új-Dél-Walesi Egyetem szakértője szerint eddig a bolygón már több mint egy terawatt teljesítménynyi napenergia-kapacitást építettünk ki. Szavai szerint, ha hozzáadjuk a napelemparkokat és a háztetőkön lévő napelemeket is, akkor ez a szám akár a 2,5 milliárd napelem lehet használatban világszerte. 

Fotó: Juan Maria Coy Vergara/Getty Images
Fotó: Juan Maria Coy Vergara/Getty Images

A BBC azonban megemlíti, hogy bár csak az Egyesült Királyság területén több tízmillió napelem található, az ezek selejtezéséhez vagy újrahasznosításához szükséges speciális infrastruktúra hiányzik. 

A napelemek újrahasznosításának nehézségei és költségei

Ausztrál tudósok régóta dolgoznak azon, hogy megtalálják a módját, miként lehet újrahasznosítani az elhasználódott és/vagy tönkrement napelemeket, ám a feladat nehezebb, mint gondolnánk. Jelentések szerint tízből kilenc nemes egyszerűséggel a veszélyes hulladékgyűjtőben végzi.

Az ausztrál Deakin Egyetem kutatói kifejlesztettek egy különleges technikát, amivel az elhasznált napelem panelekből ki lehet nyerni az értékes szilíciumot, ám megjegyzik, a napelemek újrahasznosítása hosszadalmas folyamat. Ezt azzal indokolták, hogy a napelemeket szét kell szedni, majd az egyes alkatrészeit is szét kell választani, a két művelet pedig rendkívül költséges valamint hosszú ideig tart.

Napelemek újrahasznosítása

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az elhasznált napelemben lévő szilíciumból kinyert anyag sokat ér, azaz az új, újrahasznosító eljárás az ezzel foglalkozó vállalkozásoknak is jelentős üzletet jelenthet a jövőben. Többek között felhasználható az akkumulátorok előállítása során, amely növeli ezek kapacitását, azonban még nem egy kiforrott technológiáról beszélünk, számos teszten kell átmennie, hogy kiderüljön, ipari keretek között működik-e.

Fotó: ArtistGNDphotography / Getty Images
Fotó: ArtistGNDphotography / Getty Images

Tanya Plibersek ausztrál védelmi miniszter szerint 2030-ra országában több mint negyedmillió tonna veszélyes hulladék kerülhet a lerakókba. 

Hol lesz a világ első, a napelemek teljes körű újrahasznosításával foglalkozó gyára?

Ute Collier, a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség helyettes vezetője arra sürgette a kormányokat, hogy rövid időn belül intézkedéseket és komplex stratégiát kell letennie az asztalra, mert a hulladéktárolókban landoló elhasználódott napelemek globális környezeti katasztrófával fenyegetnek. 

– jelentette ki. 

Ha minden a tervek szerint alakul, a hónap végén nyílhat meg a világon az első olyan üzem Franciaországban, ahol teljesen újra tudják hasznosítani a tönkrement napelemeket. A ROSI nevű vállalat az alpesi Grenoble városában építette a gyárat és reményeik szerint képesek lesznek az alkatrészek 99 százalékát újrahasznosítani. 

Ute Collier szerint ha megmaradnak a jelenlegi növekedési tendenciák, akkor a napelemhulladék mennyisége 2050-re több mint 200 millió tonna is lehet világszerte. 

Nyitókép: Siri Stafford / Getty Images

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsellér péter
2023. június 22. 15:36
egy átlagos kertesházra az egész napelemes rendszer kb 3 millió forint Napsütésben fedezi egy család energiaszükségletét (tárolni ugye nem lehet) ahogy kiszámoltam az áramszámlám kb.10.000 forint per hó ( 5 ember, 120 nm) tehát pont addigra jön vissza az ára , amikorra kukába megy
Nehidd El
2023. június 21. 16:41
"a veszélyes hulladékgyűjtőben végzi" Helyesen a mozgószabály alapján: a veszélyeshulladék-gyűjtőben végzi.
szemlelo
2023. június 21. 16:16
"napelem panelekből ki lehet nyerni az értékes szilíciumot" A közönséges szilícium nem értékes, nem is ritka, van elég a homokban. A nagy tisztaságú szilícium értékes, de a napelemekről nem lehet nagy tisztasággal leszedni. A mobil telefonok "reciklálása" is érdekes. A nyomtatott áramköri lemezt nem lehet sehogy sem felhasználni. Az áramkörök tokját és apró szilícium lapját sem. Égetés során ki lehet viszonylag könnyen nyerni a forrasztó ónt és az egyes alkatrészek arany bevonatát - de ez nagyon kis mennyiség, pár mikrogramm.
Szabó A. Imre
2023. június 21. 15:31
"Napelemek újrahasznosítása" Csináljunk belőlük széntüzelésű dobkályhákat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!