Ezt az új kutatások sem cáfolják, viszont nem is erősítik meg.
Az biztos, hogy helyi termelőktől kiszámíthatóbb áruk szerezhetőek be, és ezzel a vásárló őket támogatja
az ismeretlen technológiákkal dolgozó multik helyett. Az is biztos, hogy a helyi termelők kevesebb vegyi anyagot használnak, jobban figyelnek a termőföldek regenerálódására, mint a nagy élelmiszergyártó vállalatok.
Ugyanakkor – figyelmeztetnek kutatók a brit napilap szerint – a „helyi mánia” csapda is lehet, mert ha tömeges társadalmi igény keletkezne erre, akkor az élelmiszeripari szektor felfordulna, nagyvállalatok mennének csődbe, illetve a kistermelők sem jelentenek garanciát arra, hogy mindannyiuktól organikus, jó minőségű árut lehet kapni, arról nem beszélve, hogy ezek a kisvállalkozások rosszabbul fizetnek az alkalmazottaiknak, mint a multik.
Az élelmiszeripari szektor nem játék, 8 milliárd ember élelmezése komoly felelősség, ezért