„Sojgu! Hol a lőszer?” – sajátjait fenyegeti a Wagner-csoport vezetője, megszabta a határidőt, mikor vonul ki Bahmutból

2023. május 05. 10:32

Fogytán van a lőszerük, utánpótlást nem kapnak.

2023. május 05. 10:32
null

Egyre komolyabb a feszültség az orosz oldalon, miután kiderült, egyre kevesebb lőszere van a Wagner-csoport zsoldosainak. Jevgenyij Prigozsin többször panaszkodott már arra, ahogyan Oroszország vezeti az Ukrajna elleni háborút. Gyakran hangoztatja, hogy a reguláris fegyveres erők nem adják meg az embereinek a szükséges muníciót, illetve néha árulással is vádolja a felső vezetést. 

Prigozsin legutóbb arról beszélt, hogy ha nem történik változás pozitív irányba, akkor egyszerűen visszavonul seregeivel Bahmutból.

Nem sokkal azután közölte ezt a Wagner-csoport vezetője, hogy egy videóban, holttestek között sétálva szólította fel Oroszország védelmi miniszterét, hogy több lőszerre van szükségük. Prigozsin május 10-ig adott határidőt Moszkvának –írja a BBC.

Sojgu! Geraszimov! Hol van a... lőszer?”

– kérte számon az orosz felsővezetést a Wagner-vezér.

Bendarzsevszkij Anton külpolitikai elemző új posztjában Prigozsin pontokba szedett követeléseit foglalja össze.

Eszerint Prigozsin egy 20 pontból álló nyilatkozattal fordult az orosz védelmi miniszterhez, a vezérkari főnökhöz, és magához Putyinhoz. A különböző PR jellegű kijelentések mellett az érdekességek ebből a 20 pontból:

– a Wagner csoport 2022. őszi sikerei után a zsoldos alakulat elvesztette az orosz katonai vezetés támogatását, mert hatékonyabbaknak bizonyultak, mint az orosz hadsereg;

– azóta szívatják őket folyamatosan, és szándékosan nem adnak nekik elég lőszert;

– a terv szerint május 9-ig be kellett volna venniük Bahmutot, de a lőszerhiány miatt ennek nincs realitása (magamtól hozzáteszem, hogy korábban volt kitűzött február 24-ei és március 18-ai dátum is, azok sem jöttek össze);

– az orosz reguláris haderő feladata lett volna a Wagner zsoldosok támogatása a város körül. Valójában gyengének bizonyultak, a bekerítés miattuk nem sikerült;

– a Bahmutban lévő orosz reguláris erők létszáma nagyságrendekkel tér el a hivatalos parancsokon szereplő számoktól: tízezrek helyett százak vannak ott;

– a Wagner-csoport támadási potenciálja még április elején kimerült. Azóta a lőszerhiány miatt óriásiak a veszteségeik;

– az ukrán erők ötszörös túlerőben vannak Bahmut környékén,

miközben a támadónak háromszoros túlerőben kellene lennie a sikeres műveletek lefolytatásához;

– mindezek ellenére korábban úgy döntöttek, hogy május 9-ig, a Győzelem napig tartani fogják magukat a nagy veszteségek ellenére is. Ezután viszont átadják a pozíciókat a reguláris erőknek - ha azok vállalják ezt - és ki fognak vonulni;

– állítása szerint március 19 óta különböző, nem-nyilvános csatornákon fordult az orosz katonai vezetéshez és jelentette a problémákat és a valódi katonai helyzetet, de egyik levelére és megkeresésére sem kapott választ, így kénytelen a nyilvánossághoz fordulni – zárja a Prigozsin-féle pontok összefoglalóját Bendarzsevszkij Anton.

 

Nyitókép: Handout / TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vamonos
2023. május 05. 19:13
Nemrég azt mondta, lehet, hogy a Wagner megsemmisül Bahmutnál, de magukkal viszik az ukrán sereget is. Most meg el akar menni. Mikor mondott igazat? :)
files32
2023. május 05. 14:20
https://twitter.com/i/status/1654268174018260992
simonvitéz
2023. május 05. 13:27
Ez vicc. Most akkor a ruszkik nem birtokolják 90-95%-ban Bahmutot? Mert ez alapján a megszólalás alapján nem igazán.
budihazi gabriellák
2023. május 05. 13:03
A kedvem is jó amikor döglik az ork náci fa.zszopó:DDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!