A nyomkövetős gyömrői polgármestert legyőzte a HEGY

2023. május 26. 17:21

A civil szervezet – két képviselőt maga mellé állítva – átveheti a hatalmat a városban, ami nagyon rosszul érintené Gyenes Leventét, hiszen eddig az történt a településen, amit ő akart.

2023. május 26. 17:21
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Mostantól sokkal nehezebb dolga lesz a gyömrői nyomkövetős polgármesternek, Gyenes Leventének

aki egy komoly bűncselekmény gyanúsítottja,

és teljesen abszurd módon még a képviselő-testületi üléseket is kénytelen ezzel a szerkezettel a lábán vezetni –, mert a civil szervezetének, a Jó itt élni! Közösségnek mindhárom jelöltje elbukott a vasárnapi időközi önkormányzati választáson, ezzel pedig megszűnt az eddigi többség.

A voksolásból egy másik civil szervezet, a 2011-ben megalakult Hajnal Egyesület Gyömrőért (HEGY) jött ki legjobban, ők – két pedagógus és egy gazdasági szakember – győztek az összes egyéni választókerületben.

Egyetlen párt vett részt a voksoláson, a Mi Hazánk, két helyen a harmadik helyen végeztek, az 5. számú egyéni választókerületben azonban megszerezték a második helyet, itt Kisberk Szabolccsal, a kommunikációs igazgatójukkal szálltak ringbe, aki ugyan csaknem 15 százalékponttal lemaradt a befutó helyről, de 9-cel megelőzte a Jó itt élni! emberét.

Gyenes foggal-körömmel ragaszkodik a hatalomhoz

Most tehát úgy néz ki a helyzet, hogy a 11 tagú képviselő-testületben – a polgármesterrel együtt, aki egyben képviselő is – négy mandátuma van a Jó itt Élni! Közösségnek, egyik egyébként a polgármester lányáé, Gyenes Dorottyáé, tehát akár családi vállalkozásról is beszélhetünk. Ugyanennyi képviselője van a HEGY-nek, egy-egy hellyel rendelkezik még a Gyömrő2000-Fidesz, valamint a Számít6sz Rám Egyesület (SZRE), illetve van még egy független politikus, aki a Jó itt élni! Közösség frakciójából vált ki.

Így a korábbi városvezetés kisebbségbe került, a négy képviselőjük mellett, legfeljebb az SZRE-s Szabó Zsolt szavazhat rendszeresen Gyenesékkel, ő eddig is támogatta a polgármestert és a frakcióját, nem szavazta meg a képviselő-testület feloszlatását sem, de most, hogy megváltoztak az erőviszonyok, még az is lehet, hogy átáll a HEGY-hez. De ha nem, Gyenesék akkor is csak öten vannak, a többiek inkább a polgármester ellenzékének számítanak.

De az is előfordulhat, hogy a HEGY átveszi a hatalmat,

ehhez a független és a Gyömrő 2000 Kör–Fidesz képviselőjére is szükségük lenne.

Arra azonban továbbra sem lehet számítani, hogy Gyenes lemond, foggal-körömmel ragaszkodik a hatalomhoz – ahogy egy gyömrői lakos fogalmazott, nincs meg az ehhez szükséges erkölcsi érzéke, önkritikája vagy szégyenérzete –, a jog pedig megengedi, hogy maradjon polgármester, ahogy azt is, hogy ő döntse el, mikor jár be a hivatalába dolgozni. Így nem csak az nem zavarja, hogy nyomkövetővel a lábán vezeti a képviselő-testület munkáját, utasítja a kollégáit, de az sem, hogy így fotózkodik rendőrökkel. Ez az elképesztő állapot – hiába született meg ez a választási eredményt – további konfliktusokat vetít előre.

Hodruszky Lajos, a Gyömrő 2000 Kör képviselője azonban azt mondta a Mandinernek:

ő szeretné ha befejeződne a háborúskodás a városban,

és a jövőre vonatkozóan kijelentette, nem kritikátlanul, nem feltétlenül mindenben támogatja a HEGY-et, hanem csak akkor, ha az egyesület előterjesztései a város érdekeit szolgálják. Ha viszont a Jó itt élni! Közösség áll elő ilyen javaslatokkal, akkor azt is megszavazza, ő a józan paraszti ész alapján fog mindig dönteni.

A civil szervezeteknek hatalmas a befolyása

Ha valaki ezt a helyzetet az országos politika nyelvére akarja lefordítani – Fidesz kontra ellenzéki pártok –, akkor nagy bajban lenne, a gyömrői közélet ugyanis a kétezres évek elejétől egészen máshogy, nem pártlogika alapján működik, az itt élők sem ez alapján választanak városatyákat maguknak, hogy melyik szervezetet tartják bal- vagy jobboldalinak, esetleg liberálisnak.

Ennek pedig Gyenes Levente színre lépése az elsődleges oka, onnantól ugyanis nagyon nagy befolyásra tettek szert a civil szervezetek,

ő kezdte meghirdetni, hogy a városban nincs szükség pártpolitikára.

Az őrző-védő cégével magának jó anyagi helyzetet megteremtő jelenlegi polgármester 2002-ben került a város élére a Gyömrő 2000 Kör egyesület közreműködésével. Gyenes sokáig kirobbanthatatlannak tűnt, de később sorozatos botrányokba keveredett, elítélték, le is kellett mondania a városvezető címéről, ekkor az egyesülete is megvált tőle, ezért ő újat hozott létre – ez lett a Jó itt élni! Közösség –, s 2019-ben ezzel is nyert ő és az összes képviselőjelöltje.

Ám Gyenest tavaly ősszel újabb bűncselekmény elkövetésével gyanúsították meg, előzetes letartóztatásba is helyezték, ezt már a saját közösségében is rosszul viselték néhányan, ezért egyikük független lett, hárman pedig lemondtak. S az elmúlt években létrejött két újabb civil szervezet közül az egyik, a HEGY nagyon megerősödött, ennek köszönheti a mostani sikereit, a pártok továbbra sem rúgnak labdába,

csupán a Fidesznek van a Gyömrő 2000-rel egy fél mandátuma.

Horváth István, a HEGY elnöke a Mandinernek azt mondta, kissé meglepte, hogy ilyen simán megnyerték a három választást, mert a 2002 óta hatalomban lévő Gyenes Levente a csapatával minden alkalommal győzni tudott, sőt, az első két ciklust leszámítva a többiben az összes egyéni választókerületet megszerezték. A civil szervezet vezetője úgy véli, azzal, hogy a lakosság többsége olyan emberekre adta a voksát, akiknek van saját akarata, önálló véleménye, felmutatta a sárga lapot a polgármesternek – jelezve azt, hogy más vezetésre vágynak az itt élők –, a HEGY pedig reményt adott a városnak, hogy végre meginduljon a megtisztulási folyamat.

Békességet szeretnének

A HEGY képviselői nem akarnak leszámolni a politikai ellenfeleikkel, nem akarják felforgatni az önkormányzat működési rendjét, szerkezetét, a hivatal munkáját, nem törekszenek felesleges konfrontációra, az itt élők ugyanis végre békességet szeretnének. Ezért mindenkivel szeretnének együttműködni, de, ha kell, határozottan felvállalják a vitákat, konfliktusokat a polgármesterrel és a csapatával.

Horváth úgy fogalmazott, az összes kérdésben racionálisan, a város érdekeit maximálisan szem előtt tartva hozzák meg a döntéseiket, s reméli, hogy ebben a többi városatya is csatlakozik hozzájuk. Minden olyan felújítást, fejlesztést megszavaznak, amelyek Gyömrő fejlődését szolgálják, azonban

azokat az öncélú beruházásokat megakadályozzák, amelyek egy szűk csoport érdekeit szolgálják csak,

és biztosítják az intézményeik minél jobb működését – jelentette ki.

De abban is változás lesz, hogy mostantól a polgármester nem dönthet önhatalmúlag, nem elég, ha a saját frakcióját utasítja arra, hogyan szavazzanak. Ehelyett folyamatos tárgyalásokra, egyeztetésekre kényszerül Gyenes, ami teljesen idegen és új munkamódszert követel meg tőle, ilyenre ugyanis korábban sohasem kényszerült – mondta Horváth István.

 

Nyitókép: Gyenes Levente Facebook-oldala

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekeke
2023. május 27. 12:54
"Az őrző-védő cégével magának jó anyagi helyzetet megteremtő jelenlegi polgármester 2002-ben került a város élére a Gyömrő 2000 Kör egyesület közreműködésével. Gyenes sokáig kirobbanthatatlannak tűnt, de később sorozatos botrányokba keveredett, elítélték, le is kellett mondania a városvezető címéről, ekkor az egyesülete is megvált tőle, ezért ő újat hozott létre – ez lett a Jó itt élni! Közösség –, s 2019-ben ezzel is nyert ő és az összes képviselőjelöltje." Tessék mondani,ki a hülye? A polgármester vagy a gyömrői állampolgárok?
sorivo4
2023. május 26. 18:45
Szégyen is lett volna a településre ha egy nyomkövetősnél nincs jobb. Szégyen, hogy erre nincs jogszabály, hogy ilyen nem lehet. Nyírják ki. De nagyon.
kombinátor
2023. május 26. 18:20
azért ez a sztori "beszarás" ... nem csodálom, hogy európában ilyen a hírünk ....
Behemoth
2023. május 26. 18:02
Gusztusos cím a hegymászóról szóló hírek mellett (akinek viszont elromlott a nyomkövetője).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!