Nem kizárt, hogy Gyömrőn a házi őrizetben lévő polgármester lakásában lesznek az önkormányzati ülések

2023. március 31. 13:00

Gyenes Levente, a Pest megyei város korábban már elítélt, botrányairól híres vezetője nem adja fel, jövőre is indulni akar a választáson.

2023. március 31. 13:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Nem kivételes, hogy egyes hazai településeinken meglehetősen turbulensek a politikai viszonyok – a minap a gödi állapotokról írtunk –, de ami Gyömrőn van, az valóban egészen elképesztő.

Több képviselő lemondott, volt, aki a frakciójából lépett ki, a polgármestert egyszer már elítélték bűncselekmény miatt,

ezért lemondott, de újra elindult és meg is választották, majd megfosztották a mandátumától, ennek ellenére 2019-ben ismét a város vezetője lett. Ám most újra büntetőeljárás folyik ellene. Nemrég engedték ki az előzetes letartóztatásból, most házi őrizetben van, s azt fontolgatja, aktívan bekapcsolódik a lakásából a munkába.

Elítélték, lemondott, győzött, megfosztották a címétől

De a helyzet megértéséhez 2002-ig kell visszamenni, attól az időponttól kezdve az egyesületi formában működő Gyömrő 2000 Kör tagjai alkották a képviselők többségét, élükön pedig Gyenes Levente polgármester – aki jól menő vállalkozó volt, biztonsággal, őrzés-védelemmel foglalkozott a cége – állt, aki sokáig közmegelégedésre irányította a 15 ezres Pest megyei várost, a civil szervezet mellett a pártok alig-alig tudtak labdába rúgni.

Azután robban a bomba, 2014-ben bűncselekmény elkövetésével gyanúsították meg a település vezetőjét, aki azonban olyan népszerű volt, hogy a helyiek még szimpátiatüntetést is tartottak mellette a város fő terén, igaztalannak tartva a vádakat ellene. Ez azonban nem hatotta meg a hatóságokat, végül a Szegedi Ítélőtábla – helyben hagyva az elsőfokú ítéletet – folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt jogerősen

kilenc hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Emiatt Gyenes 2016 májusában lemondott a polgármesteri címéről, bár az emiatt kiírt időközi választáson újra elindult és 77,4 százalékkal, azaz hatalmas fölénnyel győzött, a független ellenfele alig több mint 21 százalékot kapott.

Ám a Pest megyei kormányhivatal méltatlansági eljárást kezdeményezett ellene, amelyet a képviselők nem fogadtak el, így a bíróság fosztotta meg a polgármesteri címétől. Az újabb időközi választáson a Gyömrő 2000 Kör már nem őt indította – hiszen ekkorra már már egyre kínosabb lett az egyesület számára Gyenes és viszont – hanem Mezey Attila alpolgármestert, aki simán győzött.

A Jó itt Élni! Közösség mindent vitt

Így a volt polgármester kénytelen volt a korábbi egyesületétől néhány tagot elcsábítani, és új, a városban ismert és elismert embereket is megnyerve magának – sőt, csatlakozott hozzájuk a saját lánya, Gyenes Dorottya is – megalakította a Jó itt élni! Közösséget. Annyira sikeres volt ez az új szerveződés, hogy taroltak a 2019-es választáson. Gyenes több mint kétharmadnyi szavazatot (67,31 százalék) elérve megverte az elődjét, Mezeyt, akit most a Fidesz is támogatott – a kormánypárt ugyanis 2019-ben szövetséget kötött a Gyömrő 2000 Körrel –, a harmadik a Hajnal Egyesület Gyömrőért (HEGY) alakulatának jelöltje, Horváth István Attila lett 8,97 százalékkal.

A Jó itt Élni! Közösség emellett még megnyerte mind a nyolc egyéni választókerületet is – egyiket Gyenes, hiszen képviselőnek is indult –, rajtuk kívül 1-1 mandátumot szerzett listán a Gyömrő 2000-Fidesz, a HEGY, amelyet ha nem is nyíltan, de a baloldali pártok támogatnak, illetve a Számít6sz rám Egyesület egy-egy politikusa. Ez utóbbi szervezet abszolút függetlennek tartja magát, bár az alapítója, Szabó Zsolt korábban a Gyömrő 2000 Körben tevékenykedett, de kizárták onnan.

Csakhogy 2022 szeptemberében ismét robbant a bomba,

Gyenes Leventére – egyébként éppen az esküvője előtt pár nappal – a NAV csapott le, amely különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával nyomoz egy számlagyáras ügyben. A polgármestert a luxusvillájában – ahol egy halom márkás órát és rengeteg készpénzt találtak – vették őrizetbe, később pedig a bíróság előzetes letartóztatásba is helyezte. (Az akcióról egyébként meglehetősen érdekes videófelvételt is közzétett az adóhatóság Alvilági alvállalkozók címmel, s ugyan nem nevezték meg, kit fogtak el, de Gyenes teljesen egyértelműen beazonosítható. Mindez a cikkünk végén látható.)

A városvezető frakció leamortizálódott

Így a polgármester tavaly ősz óta „akadályoztatva” van, ám a képviselő-testület munkáját az is hátráltatja, hogy február elején lemondott a Jó itt élni! közösség három képviselője is. Földesi Katalin, Dóczi István és Pridalkó Patrik ugyan egészségügyi és családi okokra hivatkoztak, de inkább az a valószínű, hogy elegük lett abból, ami az önkormányzatban zajlik, emellett egyre kevésbé értettek egyet az egyesületük véleményével is. Az viszont felettébb érdekes fejlemény, hogy közvetlenül azt követően távoztak – meglehetősen váratlanul, gyorsan és anélkül, hogy egyeztettek volna a szervezetükkel –, hogy egy oknyomozó újságíró kikérte a vagyonnyilatkozatukat. Lehet, hogy nincs összefüggés a két dolog között, de itt Gyömrőn bármi megtörténhet, így elképzelhető, hogy ez ügyben is lesznek további fejlemények.

Így a tizenegy tagú képviselő-testületben csupán nyolcan maradtak, de miután jelenleg Gyenes sem hadra fogható, így gyakorlatilag csupán heten, a várost vezető nyolctagú frakció pedig megfeleződött – ráadásul azóta tovább csökkent a létszámuk, hiszen az egyik képviselő, Romanov Vivien Anni független lett –, jelenleg Tóth János alpolgármester áll Gyömrő élén. S mivel a lemondott képviselők egyéni választókerületben győztek,

időközi választást kell tartani a városban május 21-én.

A Fidesz, valamint a Gyömrő 2000 egyesület színeiben mandátumot szerzett politikus azonban úgy vélte, sokkal drasztikusabb változtatásra van szükség, tiszta vizet kellene önteni a pohárba. Hodruszky Lajos ezért a képviselő-testület feloszlatását kezdeményezte, az előterjesztésében arra hivatkozott, hogy a kialakult helyzetben ha nem is jogilag, de erkölcsileg mindenképp illegitimnek tartja a megválasztott képviselő-testületet, szerinte a városlakókra kellene bízni, hogy a jövőben ki irányítsa Gyömrőt. Nagy meglepetésre azonban nem csupán a megmaradt hatalmon lévő politikusok – nekik az felelt meg, ha minden marad a régiben, egyébként is arra számítottak, hogy nemsokára szabadon engedik Gyenest –, hanem a két ellenzéki sem támogatta a javaslatot.

Gyenes újra dolgozni akar

Szabó Zsolt (Számít6sz Rám!) akkor azt mondta, a képviselői eskü alapján a város, és nem párt vagy egyéni érdekeket kell szem előtt tartaniuk, ami elsősorban a költségvetés elfogadását, azaz a település működőképességének biztosítását jelenti. Hasonlóan érvelt egyébként Horváth István (HEGY) is, aki még hozzátette, az elfogadott költségvetés után újra lehet tárgyalni a felvetést. Ez persze jól hangzik, de sokkal valószínűbb az, hogy a két civil szervezet a megváltozott erőviszonyok miatt új embereket tudott bedelegálni a bizottságokba, a két városatya pedig új pozíciókat kapott, így nekik sem állt érdekükben az egész városvezetést  érintő új választás. Mindezt mellesleg az is bizonyíthatja, hogy miután március közepén elfogadták Gyömrő költségvetését, Hodruszkyn kívül továbbra sem akarta senki, hogy feloszlassák a képviselő-testületet.

Gyenes csapata, a Jó itt élni! Közösség pedig joggal reménykedett, a polgármestert ugyanis

március 9-én kiengedték a börtönből, jelenleg házi őrizetben van.

A Városházán pedig az a hír a hír járja, hogy most, hogy nem a rácsok mögött ül, újra dolgozni akar, hiszen jogerősen még nem ítélték el, nem tiltották el a munkától. Az persze kissé bekavar, hogy a házát nem hagyhatja el, de miért ne tarthatná ott a képviselő-testületi üléseket – gondolhatja – s egyes jogászok véleménye szerint ennek nincs is akadálya. Gyenes egyébként is tagadja, hogy bármilyen bűncselekményt követett volna el, nemrég adott egy alákérdezős interjút a helyi Signal tévének, amelyben – egyáltalán nem meglepően – nem bűnösnek, éppen ellenkezőleg, áldozatnak tartja magát.

Alig több mint egy év múlva ismét önkormányzati választásokat tartanak, s bár teljesen abszurdnak tűnik, hogy az egy ízben már elítélt, egy másik ügyben meggyanúsított, emellett botrányos ügyekbe keveredett politikus – kilenc éve például olyan fotóval is bekerült a médiába, hogy egy meztelen nő testéről fehér port szív fel, de Gyenes tagadta, hogy az kábítószer lenne –, újra a választók bizalmát kéri.

Jövőre is indulni fog a választáson

De úgy tűnik, mégis ez történik, a már említett tévéinterjúból ugyanis egyértelműen kiderült, Gyenesnek nincsen szégyenérzete, nincsenek gátlásai, aggályai, így 2024-ben újra elindul a polgármester-választáson. Tehát nem kizárt, hogy jövő októbertől ismét a rendkívül profi módon politizáló – a település sikereit magának kisajátító, a hibákat, kudarcokat másra hárító –, valamint remekül kommunikáló, sokat szerepelő Gyenes lesz a település polgármestere, addig ugyanis nem valószínű, hogy jogerősen lezárul a büntetőügye, így jogilag ez nem kizárt.

Az pedig, hogy politikailag, morálisan mindezt ki és hogyan értékeli, persze egészen más lapra tartozik.

Nyitókép: Gyenes Levente Facebook-oldala, a 2022. augusztus 27-i bejegyzése szerint megkezdődött a II. Gyömrői Gamer nap és Geek fesztivál

 

 

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kishal
2023. március 31. 15:13
Ez a faszi horrorpornóban utazik?!
Csubszi
2023. március 31. 14:58
Hát hülyék a gyömrőiek???
Rodolfo
2023. március 31. 14:41
Ez az az ember, akit a NAV kommandósai kaptak el, a számlagyáros, szexorgiás kujon? A Mártha Imi országos cimbije? Ugyan már, miért bánccsátok szegényt? Ő csak dolgozni akar szerénységben, buzgó módon.
istvanpeter
2023. március 31. 14:30
De ha nem, akkor még is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!