Kabaré! Gyömrőn nyomkövetővel a lábán vezette a házi őrizetben lévő polgármester a képviselő-testület ülését

2023. április 23. 21:00

A Gyömrő 2000 Kör elnöke szerint az, hogy a költségvetési csalással gyanúsított Gyenes Levente dönthet a település vagyonáról, olyan, mintha egy üzlet egy sikkasztással vádolt embert pénztárosként alkalmazna.

2023. április 23. 21:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A magyar belpolitikában láthattunk már egészen elképesztő dolgokat, de ezek közül is kiemelkedik az, ami Gyömrőn történt április 17-én (az ügy előzményeiről itt írtunk). A házi őrizetben lévő – a politikus bűnszervezetben elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt lett gyanúsított – polgármester,

Gyenes Levente nyomkövetővel a lábán vezette az önkormányzat ülését a Városházán,

és azt is kijelentette, a jövőben teljes jogkörrel akarja a település ügyeit intézni. (Korábban arról is szó volt, hogy a lakásán tanácskoznak, ha nem engedélyezik az ingatlana elhagyását, de gyaníthatóan megkapta a zöld jelzést.)

A többség nem szavazta meg, hogy feloszlassa magát a képviselő-testület

A Gyömrő 2000 Kör-Fidesz képviselője, Hodruszky Lajos először felszólította Gyenes Leventét, hogy mondjon le, teljesen abszurd és a település számára méltatlan helyzet alakult ki ugyanis azzal, hogy előzetes letartóztatás és fél év börtönben töltött távollét után tér vissza. A kormánypárti képviselő szerint a polgármesternek felelősen eljárva az egész várost kellene képviselnie, úgy, hogy megőrzi annak a jó hírét, de sem erről, sem a közbizalomról már régen nem lehet beszélni. Józan gondolkodású ember pedig nem gondolhatja komolyan, hogy ebben a helyzetben hatékonyan lehet egy települést irányítani – érvelt a városatya –, a jogi csűr-csavarok, az ártatlanság vélelmére történő hivatkozás helyett egy elfogadható lépés van, ha távozik.

A polgármester erre mindössze annyit válaszolt, hogy mérlegeli ezt a lehetőséget, majd anélkül, hogy különösebben zavartatta volna magát, folytatta az ülés vezetését.

Gyenes előéletét ismerve, gyakorlatilag semmi esély sincs arra, hogy lemond.

Így Hodruszky azt is javasolta, hogy a képviselő-testület oszlassa fel magát. Az előterjesztése azonban nem kapta meg a többséget.

Ám az is érdekes, hogyan alakultak a szavazati arányok. Hodruszky mellett voksolt Romanov Vivien Anni, aki nemrég lépett ki a várost irányító Jó Itt Élni! Közösség frakcióból és lett független, továbbá Horváth István, a Hajnal Egyesület Gyömrőért (HEGY) városatyája, aki korábban már leszavazta a testület feloszlatását – akkor a költségvetés elfogadásának fontosságára hivatkozott, de a szavát megmásítva rendelet megszületése után sem volt erre hajlandó –, most azonban megváltoztatta az álláspontját. Ellene szavazott Gyenes mellett a két alpolgármestere. Szabó Zsolt (Számít6Sz Rám Egyesület) pedig tartózkodott, így nem kapott többséget a kormánypárti javaslat.

Hárman lemondtak a mandátumukról

Ennél persze eredetileg nagyobb létszámú a képviselő-testület, de az év elején a Jó itt élni! Közösség három képviselője is lemondott, így május 21-én három egyéni választási kerületben is időközi választást tartanak. Bár Földesi Katalin, Dóczi István és Pridalkó Patrik egészségügyi és családi okokra hivatkoztak a távozásukkor, de valószínűbb, hogy elegük lett abból, ami az önkormányzatban zajlik. Ám az is furcsa, hogy közvetlenül azt követően adták vissza mandátumukat, hogy egy oknyomozó újságíró kikérte a vagyonnyilatkozatukat. S nem volt ott a testületi ülésen a polgármester lánya, Gyenes Dorottya sem, aki szintén képviselő.

A választáson a várost vezető

Jó itt élni! Közösség, a HEGY, valamint a Mi Hazánk

indít három-három-három politikust, s az egyik egyéni választókerületben elindul még egy független jelölt is. A város legnagyobb létszámú egyesülete, a Gyömrő 2000 – amely 2019-ben a Fidesszel közösen vett részt a voksoláson – azonban nem száll ringbe.

A szervezet elnöke, Mezey Attila – aki volt már polgármester, 2017-ben szintén időközi választáson nyert, miután a bíróság a korábbi elítélése után Gyenest megfosztott a címétől – azt mondta a Mandinernek, akármilyen eredményt érnének el, érdemben akkor sem változna a helyzet, ugyanis maradna a polgármester, aki a törvény értelmében jelentős jogkörrel rendelkezik. Tehát a részvételükkel csak asszisztálnának ehhez a teljesen nonszensz helyzethez. Mezey teljesen elfogadhatatlannak tartja, hogy a költségvetési csalással gyanúsított városvezető – egyedül vagy ha kell, a még mellette kiállók szavazataival – dönthessen Gyömrő vagyonáról, a többmilliárdos költségvetéséről. Ez olyan – fogalmazott – mintha egy sikkasztással vádolt embert az egyik üzlet pénztárosként alkalmazná.

A városlakók többsége nagyon kínosnak tartja, ami az önkormányzatban folyik

A civil szervezet elnöke szerint nincs más kiút, csak az, ha Gyenes távozik. De miután erre nyilvánvalóan nem hajlandó, a képviselők többsége pedig legutóbb nem fogadta el a testület feloszlatását, egy megoldás lehetséges. Az, ha a májusi időközi választás előtt a jelenlegi nyolc képviselőből még három lemondana, így a tizenegy fős testületből csupán öten maradnának, amelynek eredményeként működésképtelenné válna a testület, és az összes városatya – beleértve a polgármestert is – mandátuma megszűnne. Még nem lehet tudni, lesz-e három ilyen képviselő, mindenesetre biztató tárgyalások folynak ebben a kérdésben, így

remény van arra, hogy teljes időközi választást kell majd tartani

– jelentette ki.

Az itt lakók döntő többsége is elviselhetetlennek tartja azt, ami a városban folyik, s nem szeretné, ha még másfél évig – a jövő évi önkormányzati választás eredményeként 2024 októberében lépnek munkába a májusban megválasztott polgármesterek és képviselők – ilyen lenne Gyömrő vezetése. „Szégyen, hogy egy elítélt, majd újra meggyanúsított polgármester, a tőle függő, a pozícióját, pénzét neki köszönhető két alpolgármester, valamint a városvezető lánya, továbbá az alkalmanként »megvásárolt« egyik-másik képviselő irányítja a településünket” – jelentette ki a Gyömrő 2000 elnöke.

Az egyik alpolgármestertől – aki kiállt Gyenes mellett, nem szavazta meg a testület feloszlatását –, azt szerettük volna megkérdezni, hogyan képes együtt dolgozni a polgármesterrel, nem tartja-e nagyon kínosnak a városházán történteket, nem lenne-e jobb, ha új választásokat tartanának. Török Réka Erika azonban nem reagált a megkeresésünkre.

Nyitókép: Facebook

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. április 24. 10:46
Nyomkövetővel szülni is lehet, férfinak is. Persze + kis nyomkövetőt készenlétbe kell helyezni.
Selamat
2023. április 24. 09:46
Tényleg kicsi a világ. Épp a minap söröztünk egy, mint kiderült most már gyömrői ismerősünkkel. Ő mondta, hogy minden újságíró, újságcikk véleményével ellentétben a helyi lakosok legtöbbje támogatja ezt a Gyenest. Szerintük ugyan lehet gazember, de mégis csak ő az egyetlen aki valóban tett azért, hogy a poros községből valódi kisváros formálódjon. Ezért bizton arra számítanak, hogy a jövőben már azért is, hogy bizonyítson, jóval többet fog elérni a város érdekében. Nekik meg az az érdekük, hogy minél jobban üzemelő helyen élhessenek. Hát érdekes egy helyzet, meg világ.
Krupp Skya
2023. április 24. 07:30
A vicces az lett volna, ha Nagy Imrét nyomkövetővel akasztják fel Apró Antalék. Akkor Gyurcsány meg Klára nyomon tudta volna követni Imrust egész a szobráig.
Medici
2023. április 24. 07:12
Megérteném ha ez akkora durranás lenne, de hát az Ursulán még nyomkövető sincs. Pedig nem egy önkormányzat élén áll.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!