A főváros és a Balaton között is használható az országbérlet – reagált a minisztérium

2023. május 17. 21:42

A vármegye- vagy országbérlettel utazók számára a balatoni vonatok közül a személyvonatok és sebesvonatok mindegyike felármentes és igénybe vehető – írta lapunknak az Építési és Közlekedési Minisztérium.

2023. május 17. 21:42
null
Szalai Laura
Szalai Laura

A vasúttársaság kezdettől fogva markánsan kommunikálta és azóta is kommunikálja, hogy a vármegyebérlet és az országbérlet nem vehető igénybe helyjegyköteles vonatokon, 1. osztályon, továbbá a helyi közösségi közlekedési társaságok járatain sem – közölte lapunk megkeresésére az Építési és Közlekedési Minisztérium. A tárcához azt követően fordultunk, hogy a Telex megírta: május 15-től nem lehet Budapest és Keszthely között közvetlenül az országbérlettel utazni, mivel az nem érvényes a balatoni InterCity vonatokra.

Ezek után megkérdeztük, hogy tervezik-e a MÁV-val bővíteni az igénybe vehető vonatok körét, mire a minisztérium leszögezte: már az előszezoni menetrend kapcsán külön felhívta a figyelmet a társaság, hogy „a vármegye- vagy országbérlettel utazók számára a balatoni vonatok közül a személyvonatok és sebesvonatok mindegyike felármentes és igénybe vehető. A feláras vonatok esetében a felármentes szakaszokon a helyjegy váltása nem szükséges, ezen szakaszokon belül utazva érvényesek az új bérletek.”

A Balaton IC korábban is az előszezontól kezdődően helyjegyköteles volt

A minisztérium hangsúlyozta, hogy az új, 30 napra érvényes díjtermékek elsősorban a vármegyéken belül, vagy a legalább két vármegyén át rendszeresen ingázók számára kínálnak új és versenyképes alternatívát. „A főváros és a Balaton között a sűrű megállási rendű, jellemzően 1-2 óránként közlekedő InterRégió vonatokon kivétel nélkül érvényesek az országbérletek. A Déli-Parti, a Katica és a Vízipók InterRégiókon, valamint a Tanúhegy, Lesence és Fenyves sebesvonatokon és a balatonfenyvesi kisvasúton vármegye- vagy országbérlettel is lehet utazni. 

A Jégmadár expresszvonatot Balatonaliga és Fonyód, a Kék Hullám expresszeket  Balatonalmádi és Tapolca, illetve Szombathely között, a Győr és Pécs közötti Helikon InterRégiókat Győr és Kaposvár között lehet felármentesen, ezáltal vármegye- és országbérlettel is igénybe venni” – hívták fel a figyelmet, hozzátéve: a Balaton IC a korábbi években is az előszezontól kezdődően helyjegyköteles volt, azaz a teljes útvonalán nem volt felármentes a járat. Ebben újdonság a korábbi évekhez képest nincsen.

Autóbusszal is elérhető a Balaton az új bérletekkel

A tárca megjegyezte azt is, hogy a MÁV-Volán-csoport járatait választó vármegye- vagy országbérlettel rendelkező utasok a Volánbusz járataival korlátlanul utazhatnak vármegyén belül, illetve szerte az országban.

A Volánbusz Budapest és a Balaton között mindkét irányban naponta néhány alkalommal közvetlen autóbuszokat is indít,

melyekre az országbérlet is érvényes. „Az autóbuszokkal többek között a tó északi partján fekvő Balatonkenese, Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany, Révfülöp, Keszthely, Hévíz, illetve a déli partján elhelyezkedő Siófok, Balatonlelle, Balatonboglár települések is elérhetőek a fővárosból. Az új bérletekkel mindenki megtalálhatja a számára kedvező megoldást, van amikor átszállással, van amikor átszállás nélkül használva a közösségi közlekedés járatait” – mutattak rá lapunknak.

Lázár János építési és közlekedési miniszter a minap jelentette be a közösségi oldalán, hogy már több mint 300 ezer vármegye- és országbérletet váltottak az utasok a május 1-jei bevezetése óta.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2023. május 18. 09:01
És mit szól ehez a RinyaGeri hogy ilyen dolgot kaptak a fiatalok és az emberek. Most azon gondolkodik hol lehet 2réteget leharácsolni az emberekről. Átmegy komába.
Osztap Bender
2023. május 18. 06:54
Emlékeztek? Az épülő autópályák melletti hatalmas kék táblákra és feliratukra: "Az önök pénzéből, önöknek építjük." Aztán kiderült, hogy a mi pénzünkből a maguk hasznára építették. Magyarország nem csak a "hülyék paradicsoma", hanem a hazugoké is. A cikkből pedig kiderül, mehettek ti az országbérlettel a Balatonra, még Keszthelyre is felár nélkül. Gyalog.
MayorAnna 03
2023. május 17. 22:34
Azért, olyan nagyon mégse jó fiatalnak lenni Magyarországon: hallom, egy sima B kategóriás jogosítvány megszerzése 500 ezer Ft (1500+ USD), mert kötelező hozzá a tanfolyam. Ezzel szemben a US-ben kizárólag vizsgadíj van (cca 30 USD), mert az oktatást családtag (apu/anyu) legálisan végezheti. Egy újabb példa: minden rosszat átvesznek onnan - ami jó, azt nem.
DonCiccio
2023. május 17. 22:32
Orbán bejelenti az országbérletet meg a vármegye bérletet a Lázár Jani meg az illetékes elvtárs a sikerses végrehajtásban, erre a vasúti vezetés meg azt ,, kommunikálja " , hogy ide meg oda meg milyen vonatokra nem érvényes. Meg különben is van busz.... Nooormááliis ??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!