Az amerikai külügyminiszternek jelentős szerepe volt a Hunter Biden-botrány eltussolásában

2023. április 21. 21:45

Blinken akkoriban Joe Biden kampányfőnöke volt, és az intézkedés nagyban hozzájárult a jelenlegi amerikai elnök győzelméhez.

2023. április 21. 21:45
null

Sorra derülnek ki a részletek Hunter Biden laptopos botrányáról. Miután márciusban napvilágra került, hogy a New York Postnak igaza volt, és a számítógépen valóban a Biden család kétes üzleteiről tároltak információt, most az is kiderült, hogy a botrány eltussolásában a jelenlegi külügyminiszter, Antony Blinken is komoly szerepet játszott.

2020 októberében, közvetlenül a választások előtt az FBI lefoglalt egy laptopot, amely állítólag Hunter Bidené volt. A számítógépen kérdéses – többek között Kínával és Ukrajnával folytatott – üzletekről találtak információt. Nem sokkal ezt követően 51 titkosszolgálati dolgozó aláírt egy nyilatkozatot, miszerint a Hunter Biden laptopján talált információkról szóló hír egy orosz dezinformációs kampány része.

Ez a dokumentum nagyban hozzájárult, hogy akkor nem firtatták tovább a kérdést, és a választópolgárok a 2020-as elnökválasztáson bizalmat szavaztak Joe Bidennek.

Az évek múlásával azonban egyre több friss információ látott napvilágot. Nemrég kiderült, hogy nem csak hogy hazugság volt az orosz dezinformációról szóló elmélet, de az ügy eltussolásában nagy szerepet játszott Antony Blinken, az USA jelenlegi külügyminisztere, aki akkoriban Biden kampányát irányította.

Ez az információ a CIA korábbi igazgatóhelyettesének, Michael Morrellnek köszönhetően derült ki – írja a FOX News. A képviselőház igazságügyi és hírszerzési bizottsága előtt tanúskodva Morell elmondta, Blinken volt az egyik fő támogatója a 2020 októberében aláírt nyilvános nyilatkozatnak, amely arra utalt, hogy a Hunter Bidenhez tartozó laptopon megtalált információról szóló hír orosz dezinformáció.

A képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke, Jim Jordan, és a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, Mike Turner csütörtökön levélben értesítette Blinkent, hogy megvizsgálják a nyilvános nyilatkozatot amely „hamisan hiteltelenítette a New York Post állítását Hunter Biden laptopjáról” – írják a levélben, és hozzáteszik, tudomásukra jutott, „hogy ön szerepet játszott ennek a nyilatkozatnak a kidolgozásában, miközben Biden kampánytanácsadójaként dolgozott, ezért kérjük a segítségét a vizsgálatban”.

Blinken mellett a dokumentum aláírói között volt többek között az Obama-kormány CIA igazgatója, John Brennan, Nemzeti Hírszerzési Igazgatója, James Clapper, valamint védelmi miniszetere, Leon Panetta is.

A törvényhozók szerint Morell tanúvallomása alapján nyilvánvaló, hogy a Biden-kampány „aktív szerepet játszott a nyilvános nyilatkozat létrejöttében, amely eltussolta a Hunter Biden-botrányt, és megakadályozta az amerikai állampolgárokat abban, teljeskörűen megalapozott döntést tudjanak hozni a 2020-as elnökválasztás során” – írták a levélben, hozzátéve, azért is volt megtévesztő a dokumentum, mert az aláírók pozíciója azt sugallta a kívülállóknak, hogy az átlag amerikaiak számára elérhetetlen információk birtokában teszik ezt a kijelentést.

Az írásban rögzített vallomása során Morell elárulta, 2020. október 17-e körül Blinken felkereste őt, hogy a Hunter Biden ügyről beszéljen vele.

Bár Blinken akkor csak Morell álláspontjáról akart tájékozódni, ez indíthatta el a nyilvános nyilatkozat kiadásának folyamatát.

Morell alátámasztotta, hogy Biden kampánycsapata is beleszólt a nyilatkozat kiadásába. A vallomásból az is kiderül, hogy Morell elismerte: két szándék vezérelte a dokumentum aláírásában. Egyrészt, hogy azt közvetítsék az amerikaiak felé, hogy aggódnak az oroszok érintettsége miatt, másrészt segíteni akart Joe Bidennek megnyerni az elnökválasztást.

„Azt akartam, hogy ő nyerjen”

– magyarázta.

Jordan és Turner arra szólította fel Blinkent, hogy a birtokában lévő információkkal segítse a vizsgálat előrehaladását, illetve nevezze meg azokat a személyeket, akikkel egyeztetett a dokumentum kiadásával kapcsolatban. Erre május 4-ig van lehetősége.

***

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2023. április 22. 20:53
Ki fog derülni, h a house of cards világa óvoda a valósághoz képest...
korona.2.0
2023. április 22. 07:30
Ezt a III. Világháborút IS a ZSIDÓKNAK köszönhetjük. Mindig, mindenütt ez az EMBERIDEGEN faj csinált MINDEN balhét. Hány emberáldozata volt a történelem során a zsidóknak. És még ők sajnáltatják magukat. "Szegény" áldozatok ! SZENT TEHENEK.............. Semmi emberi nincs bennük.
MrStokes
2023. április 22. 07:04
Maffia Haborus bunos , Burisma holdingos sopredekek osszefogasa.
5m007h 0p3ra70r
2023. április 22. 04:33
"Blinken akkoriban Joe Biden kampányfőnöke volt, és az intézkedés nagyban hozzájárult a jelenlegi amerikai elnök győzelméhez." Valamint Blinken jelenlegi beosztásához.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!