Ilyen volt Budapest 1930-ban – hangos filmhíradó került elő

2023. március 08. 13:14

Balra tartó automobilok és felvonuló lovasrendőrök, bátor bringások és csilingelő villamosok, nagykabátos urak és kalapos hölgyek – elénk tárul a háború előtti Budapest utcai valósága az amerikai Fox hangos filmhíradójában.

2023. március 08. 13:14
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Nincs túl sok ismert filmfelvétel a 2. világháború előtti, rég letűnt korszak Magyarországáról, a vidékről vagy Budapestről. Különösen nincs nagy választék hanggal rendelkező, hétköznapi utcai filmfelvételekből. Éppen ezért nagy kincs minden ilyen előkerülő kordokumentum.

Az 1930-as videó

 

A YouTube-on Benedek Tamás felhasználó osztotta meg a Budapest utcáiról készült, 1930-as amerikai filmhíradót.

A felvételen nagyrészt a budapesti lovasrendőrök felvonulása látható - de talán náluk is érdekesebb a környezet, a korabeli, valóságos Budapest megörökítése, az akkori hirdetésekkel, automobilokkal, öreg villamosokkal, bámészkodó férfiakkal, nőkkel és gyerekekkel – és a videó különlegességeként – a beszűrődő zajokkal és emberi hangokkal, beszélgetésfoszlányokkal,

a mainál ízesebb magyar nyelven.

Ennél reálisabb pillanatképeket talán nem is találhatunk a majdnem száz évvel ezelőtti magyarországi valóságról, amikor még bőven Horthy Miklós volt a kormányzó, Bethlen István a miniszterelnök, s épp fénykorukat élték a 20. század első felének nagy magyar költői és írói.

Az épített környezet megfigyelése szintén érdekes:

észrevehetjük és összevethetjük, mennyire változott Budapest e közel száz év alatt – és mennyire nem.

A még díszesebb, háborús pusztítástól és szocialista újjáépítéstől mentes budavári királyi palota, a gyönyörű régi Erzsébet híd, a Duna-korzó századelős palota- és szállodasora az enyészeté lett; de a pesti belváros utcáin, a Nagykörúton még ma sem tévedne el egy közénk pottyant korabeli pesti polgár.

Ahogy egy időgépből kiszállva mi sem vesznénk el azokon az utcákon – igaz, a mainál bizonyára jóval kevesebb giroszos, turkálós bolt és mobilüzlet sorakozott akkoriban a körúton.

 

A videó alatt Benedek arról ír:

„Ez a film több szempontból is különleges: egyrészt vágatlan képsorokat láthatunk Budapestről, másrészt hanggal rendelkezik, ami ekkor újdonságnak számított. A felvételek segítségével ritka bepillantást nyerhetünk a korabeli város életébe.

(a korabeli újságcikkek szerint a felvétel 1930.04.11-én, pénteken készült). Az eredeti kameranegatívok Dél-Karolinai Egyetem mozgóképes gyűjteményében maradtak fent.”

Korabeli újságcikkeket is közöl a felvételekről:

Budapesti Hírlap, 1930.04.11 (péntek) Csütörtökön déli tizenkét órakor érdekes hangosfilm-felvétel színhelye volt a parlament előtti nagy tér, ahol a Fox Movieton filmriportere készített hangos filmfelvételt a budapesti lovasrendőrökről. A felvételen megjelent Bezegh-Huszágh Miklós főkapitány Andrélca Károly főkapitányhelyettes kíséretében. Míg a főkapitány a kivonult lovasrendőrosztag vezetőjének jelentését fogadta, azalatt egy teherautó tetejére szerelték fel a hangos híradó fölvevő-készüléket, majd a kerékpáros rendőrök körülzárták a teret, ahol a felvétel készült. A moziopératőr rögtön megkezdte a felvételt. Vezényszóra ugrottak nyeregbe előírásosan a lovasrendőrök, majd háromszoros vigyázz kürtszó és trombiták harsogása mellett vonultak el feszesen a szakaszok a hangosfilm-fölvevő gép előtt. Több mint egy negyed óra hosszat tartott a felvétel, amely érdekes és mozgalmas.

Magyarország, 1930.04.11 (péntek) (Száz lovasrendőr hangosfilmen a parlament előtt.) Nagy feltűnést keltett ma délben száznégy díszruhát lovasrendőr felvonulása a Rákóczi úton, a Károly király úton és Vilmos császár úton.

Miután ma délre semmilyen ünnepély nem volt jelezve, többen érdeklődtek, hogy mi volt az oka a felvonulásnak. A parlament előtt a Dunaparton hangosfilm felvételt készítettek róluk propagandacélból.

8 órai Újság, 1930.04.11 (péntek), Hangosfilmet készítettek ma a budapesti lovasrendőrökről.”

*

S ha már végigcsodáltuk az 1930-as hangosfilmet Budapestről, itt van egy másik, 1938-as, immár színes film a fővárosunkról, amit évekkel korábban már megosztottunk a Mandiner felületén. Ez a Fitzpatrick Traveltalks nevű műsor számára készült – igazi korabeli turisztikai imázsfilmként. Ami persze Budapest legszebb oldalát mutatja be, de nekünk, kései magyar utódoknak is lenyűgöző élmény színesben látni Pest és Buda nagyon ismerős, mégis más hangulatú tereit és utcáit.

James Anthony FitzPatrick amerikai világjáró filmkészítő egyébként több mint háromszáz úti filmet készített öt évtizednyi pályafutása alatt – irigylésre méltó kalandjai során például

1938-ban Budapest mellett filmet készített a korabeli Párizsról, Bécsről, Csehszlovákiáról, Kairóról és Madeira szigetéről egyaránt

– egy évvel később, a világháború előestéjén pedig Indiából, Jáva szigetéről és a Karib-tengerről jelentkezett úti filmekkel. FitzPatrick úr egyébként 1980-ban hunyt el 86 évesen, valószínűleg egy igen teljes, kalandokkal, élményekkel teli élettől búcsúzva.

*

És ha ez sem lenne elég: itt van a talán legkorábbi ismert utcai, városi filmfelvétel Budapestről, ami nem hogy a Horthy-korba, de az Osztrák-Magyar Monarchia korszakába repít vissza minket, úgy 1906, 1908 tájékára,

a frissiben megépült és épp fiatal fénykorát élő fővárosba, évekkel az I. világháború, a Tanácsköztársaság és Trianon pokla előtt.

A 20. század első éveiben készült felvételen megelevenedik a régi idők Budapestje – az akkor alig pár éves Országházzal és Halászbástyával, az újonnan átadott, díszes Erzsébet híddal, a háborúk előtti, pompás régi királyi palotával, a még meglévő Tabánnal, no és a kor városlakóival, korzózó fiatalokkal, piacozó paraszt- és polgárasszonyokkal egyetemben.

Jó időutazást kívánunk minden kedves olvasónknak!

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tartarossz.blog
2023. március 09. 10:42
Annyit azért hozzátennék, hogy a Magyar Tanácsköztársaság a magunkfajta proliknak megváltás volt nem pokol, az az elenyésző stupid kispolgári réteg, meg a tőkésosztály meg kit érdekel. Kádárt sem érdekelte 1957-ben mondott beszédében annak a 300.000 főre becsült rétegnek a komfortérzete, Örülök, hogy Magyarország legjobb rendszerében a Magyar Népköztársaságban és a Kádár-korszakban élhettem legalább 20 évet és nem a Horthy-fasizmus alatt.
mokány
2023. március 09. 09:51
Youtube : " Metro - Goldwyn - Mayer : Beautiful Budapest , 1938 , színes
Zsoel
2023. március 08. 21:32
Ilyen cikkből kéne sokkal több, nem a hoppákból.
Ricsibmf
2023. március 08. 20:17
A színes filmen régi Szabadság tér!!! 2.11-nél milyen szép a Levéltár tornya!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!