NATO-vezetők: Tragikus állapotban a brit hadsereg, öt napig sem bírnának egy háborút

2023. február 15. 07:32

Szakértők szerint a brit hadsereg már nem számít élvonalbeli fegyveres erőnek.

2023. február 15. 07:32
null

A Portfolio összefoglalója alapján a brit haderő

öt napig sem bírná ki lőszerrel egy ukrajnai konfliktushoz hasonló intenzív háborúban,

a brit hadsereg már nem számít élvonalbeli fegyveres erőnek, a brit önjáró tüzérség és páncéltörő képesség pedig gyakorlatilag elpárolgott az Ukrajnának szánt fegyveradományok miatt – és ez csupán pár erősebb szakértői megjegyzés a brit haderővel kapcsolatosan nyugati politikusok, NATO-vezetők részéről, írja a lap.

Hozzátették: az egykor világszintű brit fegyveres erők már régóta pénzügyi problémákkal küzdenek, egyes technikai képességek hiányoznak, illetve a személyi állomány folyamatosan csökken, ám az 1990-es évek óta egyre súlyosabbá váló gondokkal egyelőre úgy tűnik, még a mostani, „háborús időkben” regnáló kormány sem akar foglalkozni.

A brit hadsereget ért átfogó kritikaözön főbb pontjai: 

  • a brit haderő néhány nap alatt kifogyna a lőszerből egy ukrajnaihoz hasonló, nagy intenzitású háború esetén,
  • nincs a briteknek olyan légvédelmi rendszere, amely ellenállna azoknak a rakéta- és dróntámadásoknak, melyek most Ukrajnát érik,
  • 10 évbe telne, mire Nagy-Britannia fel tud építeni egy használható, 25-30 ezer fős összfegyvernemi hadosztályt,
  • a brit gyorsreagálású erők 30%-át tartalékosok alkotják, akik nem tudnának harcba lépni a NATO által elvárt időkereten belül,
  • a haderő páncélozott járműveinek nagy része 30-60 éves és nincs tervben ezek lecserélése sem.

A Portfolio Sir Patrick Sanders brit vezérkari főnökre is hivatkozik, aki elismerte azt, hogy a brit haderő szorult helyzetben van: azt írta katonáinak címzett levelében, hogy „nem kétség,” hogy

a brit haderő nagyon meggyengült attól, hogy Ukrajnába küldik a fegyvereiket,

ám szerinte nagyobb szüksége van most Ukrajnának a fegyverekre, mint Nagy-Britanniának.

***

Nyitókép: Royal Air Force Eurofighter EF-2000 Typhoon F2 (forrás: Wikipedia)

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. február 15. 11:30
Szóval azt mondogatjuk, hogy a ruszkik úgysem merik megtámadni a NATO-t mert csúny bukta lenne a vége, meg amúgy is látjuk, hogy Ukrajnával sem bírnak. A gond csak az, hogy úgy tűnik Ukrajnában a teljes NATO hadsereg fegyverzete védekezik, ha pedig belemegyünk a lőszermatekba, akkor az látszik, hogy az egész NATO nem rendelkezik akkor kapacitással, mint a ruszkik és néhány cimborájuk. Ez történik akkor, ha elhiszük a saját narratívánkat, hogy a globalizmus és a mindent átszövő üzleti érdekek miatt itt már nem lesz háború (kivéve, ha az USA azt akarja) és ennek megfelelő lángon tartjuk a hadseregeinket. Legutóbb a II Világháború kezdődött úgy, hogy a németek fegyverkeztek a többiek meg alig és a kirobbanás pillanatában volt egy 3 évnyi előnyük. Ennyi kellett, hogy a világ fel tudjon zárkózni emberben és hadianyagban és ennyi ideje lett volna a németeknek, hogy nyerjenek. Az ukránoknak addig kellene kitartani, amíg a nyugat fegyvergyártása fel tud pörögni annyia (ehhez gyárakat kell építeni), hogy fenntartható módon tudjon több hadianyagot küldeni, amivel lehet fordíani. Csak felmerül a kérdés, hogy minek? Hogy emberek pusztuljanak tömegesen? Vagy hogy dollár milliárdok égjenek el a semmire? És hogy marad a Világbéke? És mi van, ha jövő novemberben új ura lesz a Fehér háznak, aki nem akar háborúzni?
Csigorin
2023. február 15. 11:02
szoval ezert kellett a nyugatnak a haboru, legitimalni hogy amerikai katonai jelenlet kell Europaba
kishal
2023. február 15. 10:54
Argentína dörzsöli kezeit és felkészül...
Vidėken újrakezdő
2023. február 15. 10:23
Szépen LEFEGYVERZI az európai államokat a háttérhatalom, miközben hatékonyan irtja a szlávokat (oroszt is, ukránt is).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!