Riválist kaphat Kunhalmi – mégpedig egy exjobbikos momentumost

2022. december 11. 21:00

Újabb pozíciót kapott az exjobbikos momentumos Stummer János a 18. kerületben. Bár Stummer nem csupán a Momentumban, de a kerületben is homo novus, a háttérben elkezdődhettek a DK és a Momentum közötti egyeztetések annak érdekében, hogy kiszorítsák a szocialistákat a városrészből. A volt honatya lehet az MSZP társelnökének kihívója.

2022. december 11. 21:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Stummer János a DK-s irányítású 18. kerületben kötött ki, írta meg elsőként a Mandiner.hu, miután maga mögött tudta hosszúra nyúló jobbikos pályafutását és belépett a Momentumba. Most újabb pozícióval, lehetőséggel gazdagodott a volt országgyűlési képviselő:

kuratóriumi tagja lett a „Közalapítvány a XVIII. kerület Közbiztonságáért” elnevezésű szervezetnek.

Stummer anno azzal magyarázta pártváltását, hogy a Jobbik letért a jobboldali, polgári útról; ennek oka és okozója a pártot időközben szintén otthagyó Jakab Péter. A két politikus szembenállása évekre visszamenő, az idei, választásokat követő elnökaspiránsi kudarc csupán hab volt a tortán, hiszen Stummernek többedjére sem jött össze a Jobbik vezetőpozíciójának megszerzése.

Munkába állt Stummer

Az immár a Momentumot erősítő politikus nem csupán pártját adta fel, de az „ideiglenesnek” mondható állomáshelyét is, Békés megyét. Visszatért Budapestre, azon belül is Pestszentlőrinc-Pestszentimrére, hogy munkához lásson: legutóbb például a kerületben található, Karinthy Frigyes Gimnázium hat tanárának azonnali kirúgása miatt tett feljelentést. Állítása szerint hivatali visszaélés történt, a pedagógusok menesztése jogsértő volt, politikai nyomásra történt. Utóbbit némiképpen árnyalja a DK-s önkormányzat azon döntése, amely szerint a jövő évi büdzsében 10 millió forintot különítettek el „az állásukból elbocsátott tanárok pénzügyi kompenzálása” végett. A Gyurcsány-párti polgármester, Szaniszló Sándor szignója bár november 25-én került a javaslatra, ám a pénzügyi keret létrehozását már november 9-én (!), a tanárok menesztése előtt beharangozta a városvezető.

Stummer december eleji feljelentését már annak a tudatában nyújthatta be az illetékes hatóságoknak, hogy a képviselő-testület igent mondott közalapítványi kuratóriumi tagságára. Ugyanitt helyet kapott a jobbikos, közbiztonságért felelős alpolgármester, Makai Tibor is, aki kulcsszerepet játszhatott abban, hogy Stummer e kerületben tűnjön fel. Folyosói pletykák szerint Stummer Makai mellett dolgozik, erre vonatkozó korábbi kérdéseinkre (hogy milyen tisztségben – a szerk.) viszont nem érkezett sokatmondó válasz. Pusztán annyi tudható, hogy az önkormányzat mellett immár a közalapítványban is szerepet vállal.

Riválist kaphat Kunhalmi

Mi a Momentum (és az ellenzéki pártok) terve Stummerrel? 2024-es önkormányzati, vagy 2026-os országgyűlési választások?

Forrásaink szerint a helyhatósági voksolások előtt már kevés az idő ahhoz, hogy Stummer kihívója lehessen mondjuk a jelenlegi, DK-s polgármesternek. Önkormányzati és az új, közalapítványi pozíciója kommunikációs szempontokból fontos, inkább. Hogy a politikus „hivatalosan” is ott lehessen a képviselő-testületi üléseken; hogy „közbiztonsági ügyekben” adhasson ki nyilatkozatokat.

Ebből fakadóan

az országgyűlési képviselőjelöltség reálisabb forgatókönyv lehet Stummer számára,

ehhez azonban a Momentumnak meg kell állapodnia a Demokratikus Koalícióval. A deal pedig így nézne ki: 2024 a DK-é, 2026 a Momentumé, utóbbi esetében az MSZP-s Kunhalmi Ágnes ellenében.

De mielőtt ebbe belemennénk, forrásaink azt is jelezték, nincs kőbe vésve Stummer momentumos jelöltsége. Nem mindenki repdesett párton belül az exjobbikos politikus érkezésének. Leginkább a párt szélsőbaloldali szárnya.

A kerületi Momentumon belül egyrészt már lezajlott korábban egy belharc: Somody László (alpolgármester), illetve Nagy Károly önkormányzati képviselő között. Utóbbi kilépett a mozgalomból, Somody viszont még tartja a frontot, ám nem nézi jó szemmel Stummer landolását, értesültünk. Akinek helyzetét nehezítheti, hogy a momentumos alpolgármester folyosói értesülések szerint ugyanúgy önjáró a mozgalmon belül, mint Makai a Jobbikban. Másrészt szerveztek nemrég egy fórumbeszélgetést. Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes kérdezte Stummert, és bár az eseményt sokan követték, külön tanácskozások is szerveződtek a tagságon belül, hogy megvitassák a volt honatya ügyét.

Az üzenet egyértelmű:

Stummernek is meg kell erősítenie a bizalmat a Momentum felé.

Ha a Gyurcsány-pártnak nincs kivetnivalója az exjobbikos érkezése ellen, és pont kerül az egyezségre, már csak az MSZP marad. A szocialisták újdonsült társelnöke, Kunhalmi pedig ugyanebben a választókerületben szerezte meg parlamenti mandátumát; jogos felvetésnek tűnhet így, hogy 2026-ban is itt mérettetné meg magát. Még akkor is, ha nem csak országos, de kerületi szinten is zuhan az MSZP támogatottsága.

Úgy értesültünk,

Kunhalmi igenis tart a DK-Momentum paktumtól.

Ennek apropóján kerestük a képviselőt telefonon, sms-ben, e-mailen, de cikkünk megjelenéséig nem reagált egyik platformon sem. Ezáltal arra sem kaptunk választ: tart-e attól, hogy a pártjából is átigazolnak a konkurens pártokhoz, így ellehetetlenül a hátországa.

Nyitókép: Facebook

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2022. december 12. 09:26
Időközi önkormányzati választást tartottak vasárnap(tegnap). Baksa Ozora Brutális fölényben a kormánypárt. A másik két helyen a függetlenek nyertek. Sehol egy büdöslábú komenista maradvány!! Sehol egy antiszemita Jobbikos! DK MSZP Jobbik Erősen,folyamatosan gyengülnek! Hála Istennek!
P. Savoiardes
2022. december 12. 07:59
Minden ilyen bábjáték annyira megalázó a kerületi emberekre nézve.. Na erre kellenének a civil lokális egyesületek és aktivitás, hogy egy egyértelműen politikai párt paktum az emberek feje felett ne tortenhessen meg. Ez a Stummer amúgy is egy iskolázatlan proli hülye. Akkor már inkább Kunhalmi..
kulakman
2022. december 12. 07:23
Az meg sem fordul a fejükben ,hogy abbahagyják a politizálást!??????????
Gyzoltan
2022. december 12. 07:13
Teljesen mindegy mi a párt neve, lehet az SZDSZ, MSZP, Momentum, DK, vagy akármi, a zsidó maffia megtalálja benne a helyét..! Kétes egzisztencia a politikusi pálya, de jól fizet! -ez a fetrengős celebkedés mennyire divatba jött... A liberális téboly fertőzése, hogy egyik nap ezzel a párttal fekszik le, másik nap a másik párttal, csak egy a lényeg, valamely szinten a magyarság megosztás, szembefordítása...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!