Soros által támogatott politikus szervezetéig ér az EU-s korrupciós botrány

2022. december 11. 08:46

Emma Bonino olasz liberális politikus civil szervezetének igazgatóját is őrizetbe vették a hatóságok.

2022. december 11. 08:46
null

Mint arról a Mandiner is beszámolt: péntek este nagyszabású razziát tartottak Brüsszelben, amely megrengetheti az EU vezetését: a rendőrség 16 helyszínen razziázott, és legalább négy embert őrizetbe vettek.

Az ügyészek bűnszervezet létrehozása, korrupció és pénzmosás elleni nyomozásról beszélnek. Az ügyészség szerint a nyomozók

különösen az intézmény vezetőit célozva, jelentős mennyiségű pénzzel és értékes ajándékokkal. A rendőrség a mostani razzia során mintegy 600 ezer eurónyi készpénzt, valamint mobiltelefonokat és számítógépeket foglalt le.

Az Európai Parlament egyik alelnöke, a görög szocialista Eva Kaili is az őrizetbe vettek között van.

A Politico most újabb részleteket közölt a többek, köztük Daniel Freund, az előszeretettel orbánozó német zöld képviselő szerint történelmi léptékű botrányról.

Eva Kaili EP-alelnök mellett őrizetbe vették élettársát, az olasz Francesco Giorgit. Ő egyrészt a belga szocialista EP-képviselő Marie Arena parlamenti munkatársa, másrészt pedig a Fight Impunity (Harcolj a büntetlenség ellen) nevű nem-kormányzati szervezet alapítója, ami céljai szerint „az elszámoltathatóságért mint a nemzetközi igazságszolgáltatás alappillérjéért” harcol.

A Fight Impunity jelenlegi elnöke Pier Antonio Panzeri, akit szintén őrizetbe vettek péntek folyamán. A Politico által látott dokumentumok szerint Panzerit

azzal vádolják, hogy Katar és Marokkó érdekeit képviselve avatkozott közbe

politikailag az Európai Parlament tagjai körében.

De őrizetbe került egy harmadik olasz is, Niccolò Figà-Talamanca. Ő egy másik nem-kormányzati szervezet, a No Peace Without Justice (Nincs béke igazság nélkül) igazgatója, e szervezet a céljai szerint az igazságszolgáltatás, az emberi jogok és a demokrácia hirdetése érdekében lép föl a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

E két érintett civil szervezet Brüsszelben ugyanarra a címre, a Rue Ducale 21 alá van bejegyezve.

De nem csak ez a közös pont a két szerveződésben. A Politico arról ír:

a No Peace Without Justice-t Emma Bonino, egy olasz liberális politikusnő alapította – aki egyúttal a Fight Impunity tiszteletbeli igazgatósági tagja is

(egyébként Bernard Cazeneuve volt francia kormányfő és Federica Mogherini korábbi uniós külügyi főképviselő társaságában – utóbbi szombat reggel gyorsan le is mondott a szervezetben viselt tisztségéről).

De ki is ez az Emma Bonino?

A Mandiner épp pár hete mutatta be az olasz politikusnőt, aki jelenleg az +Europa nevű olasz baloldali-liberális kispárt elnöke – s aki tényszerűen Soros György nemzetközi hálózatának egyik vezető alakja.

 

Soros húsz éve önti a pénzt egy sikertelen olasz mikropártba

Bruno Vespa, az olasz újságírás doyenjének új könyvében, a La grande tempestában robbant a bomba: Carlo Calenda, az Azione nevű, a mostani választásokon majdnem 8 százalékosra nőtt balközép kispárt vezetője mesélte el, hogyan vált áthidalhatatlanul megosztottá az olasz baloldal.

 

Mint olasz források alapján bemutattuk: a hosszú politikai karriert maga mögött tudó

Emma Bonino ott ül Soros nagy nemzetközi NGO-ja, a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatótanácsában,

és már előző pártja, az Olasz Radikálisok is kapott Soros Györgytől kampánytámogatást, először 2004-ben, majd 2006-ban ismét.

2018-ban Emma Bonino személyesen 298 550 dollárt kapott annak érdekében, hogy „elősegítse az olasz bevándorlási törvények átfogó reformját olyan kezdeményezések érdekében, amelyek a bevándorlók megsegítésére, szociális jólétük növelésére irányulnak”.

Boninóék mozgalma – akkor már +Europaként – a 2019-es EP-választáson is 100-100 ezer eurós támogatást kapott Soros Györgytől, illetve feleségétől, Tamiko Boltontól.

Az idei, 2022-es választások kapcsán a kispártot baloldalról érte kritika a Soros-támogatások miatt. Benedetto Della Vedova, a +Europa országos titkára nem sokat váratott magára a válasszal: jelezte, a párt közvetlenül nem kapott Sorostól egy fillért sem, de „a +Europa néhány jelöltje közvetlen hozzájárulást kapott George Soros részéről a választási kampány kiadásaira. A magyar gyökerekkel rendelkező filantróp jó ideje osztja és támogatja európai értékeinket és az emberi jogokért, a jogállamiságért folytatott harcunkat. Büszkék vagyunk rá, hogy néhány jelöltünk – bizonyosan érdek nélküli – támogatását kérte és el is nyerte.”

Később a párt központi Facebook-oldalára

kikerült egy üzenet is „GRAZIE, GEORGE” címmel,

melyben a párt világossá tette: „Nem csak megerősítünk mindent, de ki is állunk mellette: Sorossal erős és tartós értékközösségben vagyunk a liberális és demokratikus politikai értékek, illetve a közös Európa-párti vízió terén.”

A mostani brüsszeli botrány kapcsán a Politico kereste Emma Boninót, de a politikus egyelőre nem reagált az érdeklődésre.

 

Nyitóképen: Emma Bonino, a +Europa pártelnöke (fotó: Andrea Ronchini / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Összesen 174 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gáspár
2022. december 12. 02:56
Ez a bájos hölgy is úszkálhatna egy jót a Balatonba.
nempolitizálok
2022. december 11. 16:36
Sorra buknak le a magyarországot gyalázó büdöslibsik. A többi is érintett, mert a libsi vagy tolvaj, vagy pedofil, vagy mindkettő.
osbehemot
2022. december 11. 15:53
#nincshálózat
Mandolini
2022. december 11. 12:53
Hányinger.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!