Soros húsz éve önti a pénzt egy sikertelen olasz mikropártba

2022. november 05. 12:00

A párt elnöke Soros alapítványi igazgatótanácsában ül, politikusai közvetlenül kapnak támogatást a magyar származású üzletembertől: a +Europa nevű olasz párt végül kevesebb mint 3 százalékot ért el a választáson, ám így is sok vizet zavar az olasz baloldalon.

2022. november 05. 12:00
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Nyitóképen: Emma Bonino, a +Europa pártelnöke (fotó: Andrea Ronchini / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

Bruno Vespa, az olasz újságírás doyenjének új könyvében, a La grande tempestában robbant a bomba: Carlo Calenda, az Azione nevű, a mostani választásokon majdnem 8 százalékosra nőtt balközép kispárt vezetője mesélte el, hogyan vált áthidalhatatlanul megosztottá az olasz baloldal.

S közben odaszúrt egyet volt szövetségesének, a +Europa nevű föderalista minipártnak:

– mondta a politikus, megindokolandó azt, hogy miért tartotta fontosnak az Azione, hogy Matteo Renzi exminiszterelnök Olaszország Él pártjával együtt a Demokrata Párt jelentette baloldali pólustól külön induljon.

Benedetto Della Vedova, a +Europa országos titkára nem sokat váratott magára a válasszal: jelezte, a párt közvetlenül nem kapott Sorostól egy fillért sem, de „a +Europa néhány jelöltje közvetlen hozzájárulást kapott George Soros részéről a választási kampány kiadásaira. A magyar gyökerekkel rendelkező filantróp jó ideje osztja és támogatja európai értékeinket és az emberi jogokért, a jogállamiságért folytatott harcunkat. Büszkék vagyunk rá, hogy néhány jelöltünk – bizonyosan érdek nélküli – támogatását kérte és el is nyerte.”

Később a párt központi Facebook-oldalára

kikerült egy üzenet is „GRAZIE, GEORGE” címmel,

melyben a párt világossá teszi: „Nem csak megerősítünk mindent, de ki is állunk mellette: Sorossal erős és tartós értékközösségben vagyunk a liberális és demokratikus politikai értékek, illetve a közös Európa-párti vízió terén.”

A +Europa és Soros György kapcsolata régre nyúlik vissza: a magyar származású amerikai üzletember személyesen is közeli kapcsolatban áll a +Europa arcával, Emma Bonino olasz feminista ikonnal, aki a Jacques Santer luxemburgi keresztényszocialista politikus vezette Európai Bizottságban 1995-1999 között fogyasztóvédelemért és humanitárius segítségért felelős biztos volt, majd Romano Prodi második kormányában miniszterként felelt 2006-2008 között a külkereskedelemért és Európáért, Enrico Letta alatt pedig 2013-2014 között külügyminiszter volt.

Bonino ott ül Soros nagy nemzetközi NGO-ja, a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatótanácsában,

és már előző pártja, az Olasz Radikálisok is kapott Soros Györgytől kampánytámogatást, először 2004-ben, majd 2006-ban ismét.

2018-ban Emma Bonino személyesen 298 550 dollárt kapott annak érdekében, hogy „elősegítse az olasz bevándorlási törvények átfogó reformját olyan kezdeményezések érdekében, amelyek a bevándorlók megsegítésére, szociális jólétük növelésére irányulnak”.

Az ebben az évben tartandó választásokon ért el átütő sikert egyébként az Öt Csillag Mozgalom is, amelyről későbbi kormányzásuk során kiderült, hogy csak látszólag bevándorlás-ellenes párt – bevándorláspolitikai programjuk két fejezetét pedig a Nyílt Társadalom Alapítvány által finanszírozott ASGI (Bevándorlási Jogi Tanulmányokért Egyesület) munkatársai, Maurizio Veglio és Guido Savio írták. Boninóék mozgalma – akkor már +Europaként – a 2019-es EP-választáson is 100-100 ezer eurós támogatást kaptak Soros Györgytől, illetve feleségétől, Tamiko Boltontól.

Az idei választáson 2,83 százalékot kapott és ezzel két képviselőt a parlamentbe küldeni képes +Europa 2017-ban alakult meg négy kispárt szövetségkötésével.

Ez a párt az Európai Egyesült Államok eszméjének egyetlen nyílt támogatója Olaszországban.

Céljaik közé tartozik, hogy az Európai Parlament a tagállami parlamentekkel egyenlő jogon kezdeményezhessen törvényeket, felelős európai minisztereket és közvetlenül választott európai bizottsági elnököt szeretnének, valamint helyet az EU-nak az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Támogatják a béranyaságot, a melegházasságot, a homoszexuális párok örökbefogadási jogát. Gazdasági tekintetben az egységes, szabad európai piacban, a minél kisebb mértékű piacszabályozásban, az állami kiadások csökkentésében, illetve minél több szektor privatizációjában hisznek, de támogatják a közös európai hadsereg létrehozását is.

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
johnnyrotten
2022. november 06. 16:23
Rusnya egy jószág, már fiatalon is az volt. Szerintem Hellerági féltestvére.
csulak
2022. november 06. 12:03
baloldaltol jot meg nem latott a vilag !
brekker
2022. november 05. 21:09
Jut eszembe, felmérte már valaki, hogy az ide migráló jellemzően fiatal férfiaknak a családja hogy is áll odahaza? Csak nem az van, hogy ideküldik szerencsétleneket, hogy kimenekítsék a családjukat az adósságból? Amit majd nyilván kifizet a befogadó állam, és befogadja az egész családot, unokától unokatestvérig.
brekker
2022. november 05. 20:59
Nevetségesek ezek a támogatási összegek Soros összvagyonához képest. És ezzel mégis többséget szerez, mert az államnak kötelező semlegesnek lenni. Semmi pénzből irányít. Lehet ezt nagy ravaszságnak hívni, de találóbb a "mindenki szem a láncban" ősi rabszolgakereskedő tudomány. A kiváló láncszemeket kell megbüntetni látványosan, utána nem lesz hiba, mert az áldozatok maguk jelentik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!