„Az ünnepek alatt sem bűn az édességek fogyasztása, de az elfogyasztott mennyiségre nagyon oda kell figyelnünk. Be lehet vetni olyan praktikákat az elkészítésük során, alkalmazhatunk olyan reformokat, amelyekkel még a klasszikus sütemények is egészségesebbé válhatnak” – mondta el a Mandinernek Tárczy Virág dietetikus. A szakember hangsúlyozta, hogyha egészségesebb édességeket akarunk az asztalra tenni, akkor elsődlegesen próbáljuk meg csökkenteni a hozzáadott cukor mennyiségét. Haszálhatunk esetleg édesítőszereket is a sütés során, ebben az esetben legyünk körültekintőek, az édesítőszerre a szervezet reagálhat puffadással vagy hasmenéssel is. Ma már elérhetők olyan édesítők, amelyeknek nincs kellemetlen utóíze. Azoknál a recepteknél, ahol a cukrot nem masszaképzésre használjuk, mint például egy pohárkrém esetében, bátran kipróbálhatjuk az édesítőszert cukor helyett. De igaz lehet ez egy zselatinos sajt- vagy túrótorta esetén is. Így rögtön kalóriát spórolhatunk meg, hiszen a gyorsan felszívódó szénhidrátot tudjuk így cserélni egy akár energiamentes édesítőszerre – hangzott el a beszélgetés során.
Érdemes kísérletezni az egészségesebb hozzávalókkal
„Nagyanyáink receptjei sokszor irgalmatlanul nagy mennyiségű cukrot tartalmaztak. Azonban ha kipróbáljuk, hogy az előírt cukor mennyiségnek a kétharmadát vagy csak a felét használjuk, már azzal sokat tettünk azért, hogy egészségesebb süteményt készítsünk. A másik pedig, ami a reformétkezés irányába mozdíthatja el a karácsonyi sütést, az a teljes kiőrlésű lisztekkel való barátkozás. Ha a fehér lisztet és a teljes kiőrlésű lisztet kezdésként fele-fele arányban hasznájuk, akkor sem fog annyit változni a sütemény nyújtotta ízélmény, hogy az élvezhetetlen legyen.
Egy bejglit is el lehet úgy készíteni, hogy fele-fele arányban használunk hozzá fehér és teljes kiőrlésű lisztet, sőt még a 30-70 százalékos arány is működik.
Ezekben az esetekben egy rostdúsabb süteményt kapunk” – magyarázta Tárczy Virág.