Dietetikus: Nem bűn az édességek és sütemények fogyasztása, de fő a mértékletesség

2022. december 24. 08:58

Sokan előre rettegnek az ünnepektől, mert tartanak attól, hogy a nagy lakomák után többet mutat majd a mérleg. Pedig némi odafigyeléssel és tudatossággal elkerülhetők a plusz kilók. Ehhez adott tippeket a Mandinernek Tárczy Virág dietetikus.

2022. december 24. 08:58
null
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

„Az ünnepek alatt sem bűn az édességek fogyasztása, de az elfogyasztott mennyiségre nagyon oda kell figyelnünk. Be lehet vetni olyan praktikákat az elkészítésük során, alkalmazhatunk olyan reformokat, amelyekkel még a klasszikus sütemények is egészségesebbé válhatnak” – mondta el a Mandinernek Tárczy Virág dietetikus. A szakember hangsúlyozta, hogyha egészségesebb édességeket akarunk az asztalra tenni, akkor elsődlegesen próbáljuk meg csökkenteni a hozzáadott cukor mennyiségét. Haszálhatunk esetleg édesítőszereket is a sütés során, ebben az esetben legyünk körültekintőek, az édesítőszerre a szervezet reagálhat puffadással vagy hasmenéssel is. Ma már elérhetők olyan édesítők, amelyeknek nincs kellemetlen utóíze. Azoknál a recepteknél, ahol a cukrot nem masszaképzésre használjuk, mint például egy pohárkrém esetében, bátran kipróbálhatjuk az édesítőszert cukor helyett. De igaz lehet ez egy zselatinos sajt- vagy túrótorta esetén is. Így rögtön kalóriát spórolhatunk meg, hiszen a gyorsan felszívódó szénhidrátot tudjuk így cserélni egy akár energiamentes édesítőszerre – hangzott el a beszélgetés során.

Érdemes kísérletezni az egészségesebb hozzávalókkal

„Nagyanyáink receptjei sokszor irgalmatlanul nagy mennyiségű cukrot tartalmaztak. Azonban ha kipróbáljuk, hogy az előírt cukor mennyiségnek a kétharmadát vagy csak a felét használjuk, már azzal sokat tettünk azért, hogy egészségesebb süteményt készítsünk. A másik pedig, ami a reformétkezés irányába mozdíthatja el a karácsonyi sütést, az a teljes kiőrlésű lisztekkel való barátkozás. Ha a fehér lisztet és a teljes kiőrlésű lisztet kezdésként fele-fele arányban hasznájuk, akkor sem fog annyit változni a sütemény nyújtotta ízélmény, hogy az élvezhetetlen legyen.

Ezekben az esetekben egy rostdúsabb süteményt kapunk” – magyarázta Tárczy Virág. 

Illusztráció. Fotó: Pixabay
Illusztráció. Fotó: Pixabay

„Nem mindig az erős, vajkrémes kalóriabombákat kell bevetni az ünnepekkor”

A dietetikus beszélt arról is, hogy mindegy, hogy milyen édességekben gondolkoznak ilyenkor a családok, lehet gyümölcsös és túróalapú tortát és süteményt is készíteni. „Nem mindig az erős, vajkrémes kalóriabombákat kell bevetni az ünnepekkor. Érdemes azt átgondolni, hogy mi kerüljön a hókifli és a bejgli mellé az asztalra: egy könnyed gyümölcsös túrókrémes piskótarolád vagy egy kakaós-vajkrémes fatörzsszelettel.

A túrós rolád nemcsak azért ajánlott, mert kevesebb kalóriát jelent, hanem azért is, mert az emésztése is könnyebb lehet” – tette hozzá.

Legyen gyümölcssaláta is az asztalon

Az aszalt gyümölcsök kapcsán is mértékletességre intett a szakember, hiszen egy aszalt sárgabarackban vagy áfonyában sokkal koncentráltabb a gyümölcscukor mennyisége, mint a friss gyümölcsökben, és hajlamosabbak vagyunk többet is enni belőlük, mint a friss gyümölcsből.

– hívta fel a figyelmet Tárczy Virág.

Ugyanakkor a gyümölcssalátákat jó szívvel ajánlotta a karácsonyi asztalra. A kalóriatartalmuk nem magas, a savanykásabb almák és citrusfékék fokozhatják a nyáltermelést, a gyümölcssaláták folyadék és rosttartalma pedig segítheti az emésztést – zárta a beszélgetést a dietetikus.

Nyitókép és belső képek illusztráció. Fotó: Pixabay
 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
radagast
2022. december 24. 17:31
A teljes kiörlésű liszt hamarabb megemeli a vércukrot,ráadásul sok lektin(növényi méreg)van benne,ami hozzájárul azautoimmun reakció kialakulásához a szervezetben.A hivatalos táplálkozástudomány egy katasztrófa,de a gyógyszergyárak imádják a profitot,ezért hagyják hogy a régi 50+ éves dogmákat érvényesülni.
lutra
2022. december 24. 15:00
Kacsacomb, steak, süllő, minden napra más finomság... illő.
qwrtzq
2022. december 24. 10:51
"Sokan előre rettegnek az ünnepektől" én pedig az a fajta vagyok, aki a hagymát is hagymával fogja enni
Vallasz Vilmos
2022. december 24. 10:40
Max. 25 g napi hozzáadott cukor. A feldolgozott élelmiszerek tele vannak nyomva cukorral.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!