Bődületes pénzek mennek fegyverekre, Putyin ukrajnai agressziója pedig csak olaj a tűzre

2022. december 29. 15:00

Több mint kétbillió amerikai dollárról van szó e cikkben. Ennek több mint a felét Washington és Peking égette el, még 2021-ben. Moszkva is az ukrajnai invázió előtt indította meg katonai bevásárlásait, igaz, ez az „eredményeiken” nem látszik. Mindeközben az európai fegyveripar pedig történelmi léptékben is hasít.

2022. december 29. 15:00
null
Nagy Gábor

Két hónappal Oroszország ukrajnai háborújának februári kitörését követően a Stockholm International Peace Reasearch Institute (Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet – SIPRI) arról írt, hogy

először lépte át a világ katonai költekezése a kétbillió amerikai dolláros álomhatárt.

Hét éve pörög a konjunktúra

Ebben bizony oroszlánrészt vállalt az Egyesült Államok, Kína, India, az Egyesült Királyság és a most hadban álló Oroszország. Ők közösen adták a fegyverkezésre (védelempolitikára) szánt zöldhasúak hatvankét százalékát.

Ha a tendenciákat nézzük, végülis várható volt a kétbilliós léc megugrása. Hét éve, folyamatosan nő ez a szám, még a koronavírus-járvány – de az infláció – sem tudott keresztbe tenni e folyamatnak.

Alexandra Marksteiner, a SIPRI kutatója rámutatott: az amerikaiak egyértelműen a kutatásfejlesztésre feküdtek rá az elmúlt években. (Az (eszköz)beszerzésekre fordított pénzeket is felülmúlta a K+F-es washingtoni költekezés.) Moszkva hatvanhat milliárd dollárra, 2,9 százalékkal tudta növelni a katonai büdzséjét. A három esztendeje tartó folyamatnak köszönhetően 2021-ben már a GDP 4,1 százaléka ment erre, Lucie Béraud-Sudreau programvezető szerint pedig a katonai költekezést a magas energiaárakból tudták finanszírozni az oroszok.

Mindeközben Peking háromszáz milliárd dollárt tapsolt el védelmi célokra (ugyancsak 2021-ben) – Kínában huszonhét éve (!) tart a növekedés –, Tokió hétmilliárddal növelte a katonai büdzsét, Ausztrália 32 milliárdot fordított ugyanerre, de előkelő helyen áll a költekezést illetően Irán, Nigéria, Katar, illetve India is.

Forrás: VisualCapitalist
Forrás: VisualCapitalist

Ez évi adatok jövőre jönnek

Azonban, így az év utolsó napjaiban mégsem tudunk semmit. Miért? Mert például az ukrajnai konfliktus olyan országok is ráléptek a gázpedálra, mint Németország, amely nominálisan ugyan sokat költ védelempolitikára, 2021-es büdzséje elmarad a megelőző évhez képest. Jött viszont Olaf Scholz kancellár, és idén májusban bejelentette:

Berlin Európa legnagyobb, konvencionális hadseregét készül felépíteni.

A 100 milliárd eurós hitelből finanszírozott haderőfejlesztés fedezi például az amerikai F-35A Lightning II vadászgépek érkezését.

Lépett

Varsó is, amely a kontinens legjelentősebb szárazföldi hadseregét szeretné felállítani.

Befutottak már a lengyel kikötőkbe az első dél-koreai K2 típusú tankok és K9 fajtájú önjáró lövegek első példányai; nagyjából megékeztek az amerikai Abrams M1-es típusú nehéztankok; és Lengyelországban is F-35-ösök fogják védeni a légteret. (Mondjuk Varsó Berlinnel ellentétben nem idén kezdte a fegyverkezést, de ez más kérdés. Ahogy – ha a kontinensen belül a régiót nézzük – Budapest sem.)

Tehát pontosabb, ez évre vonatkozó kalkulációkat, számokat – épp a folyamatos bejelentések, árfolyamingadozások miatt – csak jövőre kaphatunk a think tankektől.

Amerikai helyett európai lobbi

Már az ukrajnai háború árnyékában közölt elemzést az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány, szintén a globális fegyvergyártás (költekezés) fellendüléséről és az (európai) védelmi kiadások alakulásáról. Mert ugye, a hadiipari termékek iránti kereslet igencsak megnőtt. Washington (és Brüsszel, így a NATO) tekintélyes mennyiségű forrásokkal támogatja Kijevet. A The Wall Street Journal korábbi összesítése alapján a Pentagon (amerikai védelmi tárca) hozzávetőlegesen tizenhét milliárd dollár értékben bocsátott fegyvereket, hadiipari szolgáltatásokat Zelenszkijéknek. (Az ukrán elnök azóta benézett Washingtonba, az amerikaiak meg Patriot-rakétákat adtak neki „cserébe”.)

Könnyen hihetnénk – jómagam is így tettem –, hogy

az orosz-ukrán háború kitörését követően az amerikai fegyvergyártó cégek részvényei az egekbe szöktek. De nem.

Épp az Oeconomus elemzése mutatott rá, hogy elmaradt az ugrásszerű növekedés: a virginiai Arlingtonban székelő Raytheon Technologies részvényeinek értéke például „csak” 12 százalékkal emelkedett meg a tőzsdén az év elejéhez képest. A General Dynamics „jobban teljesített” – huszonkét százalékkal –, de még ez sem ér fel az európai piacokon látottakhoz képest.

Két példa a kontinensről: a német Rheinmetall részvényértéke 2022 januárjához képest száztizenöt százalékkal emelkedett. (A cég nemrégiben bejelentette, hogy – előállítási kapacitásainak felfokozása céljából – 1,2 milliárd euróért megvásárolja a spanyol Expal Systemst. Remélik, 2023-ban az Expal 400 millió eurós nagyságrendű bevételt fog termelni.) A hasonló üzleti profillal rendelkező svéd Saab pedig már korábban hozzálátott gyártási kapacitásainak kibővítéséhez,

jól érzékelve az egyre fokozódó feszültséget Kelet-Európában.

Nyitókép: Facebook

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marinar60
2022. december 30. 09:10
Számtalanszor előfordult a történelemben, hogy a jól felszerelt, "korszerű" felmagasztalt ármádiát elpicsázta egy gyülevésznek tartott hadsereg. Lásd: Napóleon 800 ezres grand army-ből jó ha maradt 6 ezer. Ennyit a fegyverek milyenségének és mennyiségének "mindenhatóságáról".
-Zsolt-
2022. december 30. 08:04
Putyin ukrajnai agressziója??? 🤔 🤔 🤔 Nocsak! Már nem magukat ölik az ukránok, nem "különleges művelet", és nem Biden proxy háborúja a neve? „Remélem, hogy az orosz kormány előbb vagy utóbb rádöbben a hatalmas tévedésére, és leállítja ezt az értelmetlen háborút, amivel megtámadta Ukrajnát” -Giorgia Meloni-
nempolitizálok
2022. december 29. 17:15
Az európát eláruló libsi fejesek betegre keresik magukat, ostoba cselédjeik pedig itt putyinoznak INGYEN.:)))
stug
2022. december 29. 16:48
A kördiagram alapján a világverő muszkáknak van mire szerénynek lenniük :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!