„Nem változtatja meg a játék menetét” és több hónapig fog tartani a kiképzés – nem csodaszer a Patriot rakétarendszer

2022. december 21. 22:10

Megkapják az ukránok, de szakértők szerint nem sok vizet fog zavarni.

2022. december 21. 22:10
null

Mint ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Joe Biden bejelentette, hogy megkapják az ukránok az új Patriot rakétarendszert, viszont több szakértő is arra figyelmeztet, hogy ne együk olyan forrón a kását. 

Szakértő: a Patriot nem változtatja meg a játék menetét

A CNN-nek nyilatkozó szakértő szerint a Patriot légvédelmi rakétarendszer egy értékes adaléka lesz az ukrán felszerelésnek, viszont nem egy csodaszer. Mint ahogy azt Mark Hertling nyugalmazott altábornagy, az amerikai hadsereg európai parancsnoka azonban a CNN-nek elmondta, hogy valószínűleg irreálisak az elvárások azzal kapcsolatban, hogy mire lesz képes egy Patriot-üteg Ukrajna számára. Nem lesz például azonnal bevethető, miután az Egyesült Államok beleegyezik a rendelkezésre bocsátásába – a csapatok kiképzése a komplex rendszer használatára hónapokat vesz igénybe, mondta Hertling, hozzátéve, hogy az amerikai katonák kiképzése karbantartóként vagy javítóként való szolgálatra körülbelül egy évet vesz igénybe. És nem lesz képes az egész ország számára átfogó fedezetet biztosítani.

– mondta Hertling. „Valahova telepíted őket, ahol a legstratégiaiabb célpontodat véded, például egy várost, például Kijevet. Ha bárki azt hiszi, hogy ez egy olyan rendszer lesz, amely az Ukrajna és Oroszország közötti 500 mérföldes határon elterjedt, akkor egyszerűen nem tudja, hogyan működik a rendszer”.

Tom Karako, a CSIS rakétavédelmi projektjének igazgatója a CNN-nek azt mondta, hogy a Patriot „nem változtatja meg a játékot”, mert „még mindig csak egy viszonylag kis földdarabot képes megvédeni”.

Márpedig egyetlen ütegét nagyjából 90 katona működteti, és a hadsereg szerint számítógépeket, egy bevetésvezérlő rendszert, egy fázisvezérelt radart, áramfejlesztő berendezéseket és akár nyolc indítóállást is tartalmaz.

Nyitókép: Sam YEH / AFP

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pathfinder76
2022. december 22. 15:33
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Al_Hussein_(missile) Sem Izraelben,sem Szaúd- Arábiában nem szedte le az összes Al- Huszain rakétát. Sőt,az iraki rakéták komoly károkat okoztak mindkét országban. Dhahran-ban az amerikai bázist találta telibe,és az ott állomásozó pennsylvaniai nemzeti gárdista alegység állományának 81 százaléka meghalt vagy megsebesült. De eltaláltak vele légibázist,telephelyet,és jópár civil létesítményt is. Izraelben 28 épület megsemmisült,4100 megrongálódott.. Több civil meghalt,több száz megsebesült
Pathfinder76
2022. december 22. 12:33
Dehogy szedte. Pedig az Al- Hussein rakéták mindössze alacsony minőségű,módosított Scud rakéták voltak.. Az amerikai bázisokat sem védte meg Irakban 2020-ban az iráni rakétáktól. Vagy a szaúdi olajfinomítókat sem a házi készítésű drónok ellen. Pár hete még a NASAMS meg az IRIS-T volt az ukrán légvédelmi csodafegyver. Azok sem váltak be .
konfucius
2022. december 22. 09:02
Azért én csak kilőném az összeset, amint áthozzák a határon.
mokány
2022. december 22. 08:56
Gott mit uns
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!