BRÉKING: Nyilvános lett Zelenszkij tíz pontos béketerve

2022. november 15. 14:45

Így zárnák le az ukránok a háborús konfliktust.

2022. november 15. 14:45
null

Volodimir Zelenszkij egy tíz pontból álló béketervezetet mutatott be a G20-as csúcstalálkozón. Az oroszok egyből komolytalannak nevezték az ötletet, viszont érdekes olvasmánynak bizonyul a 10 pont a háború lezárásával kapcsolatban.

1. Nukleáris biztonság
2. Élelmiszerbiztonság
3. Energiabiztonság
4. Minden fogoly elengedése
5. Ukrajna területi integritásának visszaállítása
6. Orosz csapatok visszavonása
7. Igazságtétel
8. Környezetvédelem
9. Eszkaláció elkerülése
10. Háború lezárása

Zelenszkij a pontokkal kapcsolatban arra kérte a résztvevőket, hogy hosszabbítsák meg az ukrajnai gabonaexportról szóló megállapodásokat, hogy Kijev mind az öt elcsatolt megyére igényt tart (a Krímre is). Az ukrán elnök leszögezte azt is, hogy azonnal béke lesz Ukrajnában, amint kivonják az oroszok a csapatokat az országból. 

Az elnök azt is szeretné, ha Oroszország jóvátételt fizetne a háborúért. Ezek mellett nemzetközi segítséget kért az aknamentesítéshez/fertőtlenítéshez, valamint biztonsági garanciákat kért Ukrajna területi integritására nézve, amelyet szerinte az ukránok nemzetközi partnerei szavatolnának. Érdekesség, hogy Zelenszkij mindezt nem a NATO keretein belül képzeli el, mint mondta, 

Azzal zárta, ki kell mondani: a háborúnak vége.

Rendkívüli fejlemény: Egy békeajánlat miatt vonulhattak ki Herszonból az oroszok

Az oroszok nyár óta szenvednek el kisebb-nagyobb veszteségeket, s ami meglehetős fordulat a későtavaszi - akadozva, erőltetve, de működő - előrenyomuláshoz képest, lassan megindult az orosz visszavonulás is. Ez sok találgatásra adott alkalmat, egymást érték az elemzések a hadsereg állapotáról, a lehetséges taktikai lépésekről; de az igen sokakat meglepett, hogy elrendelték Herszon feladását is - a város ugyanis az egyik első komolyabb hódításként szimbolikus jelentőséggel is bírt Moszkva számára.

Nyitókép: Nina Liashonok / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugatellenes
2023. augusztus 15. 23:45
Kezdenek puhulni a hohol kutyák. Mivan, hullottok?! xD
Krupp Skya
2022. november 15. 17:11
Nekem könnyebben teljesíthető 10 pontom van 10 szer bassza seggbe a Soros fiának néger férje 5 után tarhat 10 perc cigaretta szünetet!
KBA98
2022. november 15. 17:07
Elfelejtette a pontokhoz, hogy mennyi kolbász kell a kerítésekhez! és kinek a pénzéből????
pipa89
2022. november 15. 16:29
Hát, ez ismét fordítva ült a nyeregbe?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!