Háborús jóvátételt követel az ENSZ Oroszországtól

2022. november 14. 23:03

Emellett felelősségre vonásra szólított fel az ENSZ Közgyűlése.

2022. november 14. 23:03
null

Az ENSZ Közgyűlése hétfőn elfogadott határozatában szólított fel Oroszország felelősségre vonására, illetve háborús jóvátételi kötelezettsége megállapítására, amiért a nemzetközi jogot megsértve megtámadta Ukrajnát.

A határozatot 193 tagállamból 94 támogatta 14 ellenszavazat és 73 tartózkodás mellett. Ez a közgyűlési határozat kapta a legkisebb arányú támogatást az ukrajnai orosz hadművelet február 24-i kezdete óta elfogadott öt ilyen jellegű dokumentumból.

A mostani határozat szövege szerint

Mindemellett szükségesnek tartja a jóvátétel meghatározására szolgáló nemzetközi mechanizmus kialakítását. Ezenfelül javaslatot tesz arra, hogy a nemzetközi közösség Ukrajnával közösen kidolgozzon egy „nemzetközi jegyzéket” a kárigények és az erre vonatkozó információk felvételére.

Az ENSZ Közgyűlésének határozatai ugyan nem bírnak kötelező jogi erővel, azonban van politikai súlyuk.

(MTI)

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petykabá
2022. november 15. 18:10
Teljesen egyetértek. Valamint ugyanezt várjuk az amerikaiaktól a következő nemzetközi jogot sértő háborúikkal kapcsolatban: Vietnam, Irak, Líbia, Szíria, Jugoszlávia. Tegyünk végre rendet, legyen következménye a kibaszott háborúknak, de ne csak az Oroszok részéről. Valamint fizessenek kártérítést a saját kisebbségeiket gyilkolászó és sanyargató országok: Elsősorban Ukrajna, másodsorban kb. 50 másik ország, köztük Románia egyre kisebb mértékben Szlovákia...
themen
2022. november 15. 09:29
A határozatot 193 tagállamból 94 támogatta ... ------------------- Köztük - sajnos - mi is. Hiba volt.
robipecs
2022. november 15. 09:28
Amerikának van néhány álneve. Úgy mint NATO, és ENSZ, vagy Ukrajna.
wrfri
2022. november 15. 07:16
Nem fért bele a cikkbe hogy Magyarország is megszavazta? Pedig elég releváns részlet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!