Rendkívüli fejlemény: Egy békeajánlat miatt vonulhattak ki Herszonból az oroszok

2022. november 10. 12:24

Semmiből kiszivárgott békefeltételek, nem várt katonai döntés Putyin rettegett hadvezérétől – körbejártuk, mi állhat a háború legfrissebb fejleményei mögött.

2022. november 10. 12:24
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Az oroszok nyár óta szenvednek el kisebb-nagyobb veszteségeket, s ami meglehetős fordulat a későtavaszi – akadozva, erőltetve, de működő – előrenyomuláshoz képest, lassan megindult az orosz visszavonulás is. Ez sok találgatásra adott alkalmat, egymást érték az elemzések a hadsereg állapotáról, a lehetséges taktikai lépésekről; de

az igen sokakat meglepett, hogy elrendelték Herszon feladását is

– a város ugyanis az egyik első komolyabb hódításként szimbolikus jelentőséggel is bírt Moszkva számára. Most mégis úgy döntött Szergej Sogu védelmi miniszter, hogy visszavonulnak a Dnyeper bal partjára, Szergej Szurovikin tábornok, az „orosz különleges hadművelet” parancsnoka ugyanis közölte, a város ellátása feltarthatatlanná vált.

Rendkívüli: feladják az oroszok Herszon városát, a Dnyeper keleti partjára vonulnak vissza

Az orosz erőknek a Dnyeper bal partjára való visszavonását rendelte el szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Az orosz hadsereg ennek értelmében kivonul Herszon városából is, melyet a tavasz folyamán foglalt el az orosz hadsereg. Szergej Szurovikin tábornok, az „orosz különleges hadművelet" parancsnoka szerint nem lehetett tovább fenntartani a város ellátását, így visszavonulnak.

Az alapvetően ruszofil, de tárgyilagos Stier Gábor veterán külpolitikai újságíró, a térség egyik specialistája úgy vélekedett, Herszon feladása nagyon komoly orosz vereség, míg Somkuti Bálint biztonságpolitikai elemző, hadtörténész szerint komoly, racionális megfontolások állnak a nyilvánvaló presztízsveszteséggel járó visszavonulás mögött: Moszkvában kimatekozták, többet vesztenének a város megtartásán, mint amennyit az egész ér.

Szakértő: Sokba került volna az oroszoknak Herszonban maradni

Költség-haszon elemzés. Amikor Szurovikin tábornok a mai délután bejelentette az orosz csapatok visszavonását a szimbolikus jelentőségű Herszon városából, az embernek elkerülhetetlenül ez a fogalom jutott az eszébe. A nyugati sajtóban Armageddon tábornoknak elnevezett hivatásos katona ismét tanújelét adta annak, hogy a kezét semmilyen politikai megfontolás nem köti.

Eddig az első meglepetés. Ami a második, az talán ennél is megdöbbentőbb: a fronthelyzet romlásával az oroszoknál megindult egyfajta béketapogatódzás, de Volodimir Zelenszkij a legutóbbi pillanatokig azt kommunikálta, csak az „igazságos békét”, vagyis a teljes győzelmet fogadja el.

Ehhez képest most hirtelen az ukránok is hajlandónak mutatkoznak a valódi tárgyalásra, mint arról a Politico beszámolt, hétfőn Volodimir Zelenszkij öt feltétel nevezett meg a tárgyalások megkezdéséhez. Leszögezte többek között, hogy Ukrajna területi integritásának helyreállítása, valamint a háborús jóvátétel, a háborús bűnök miatti felelősségre vonás elengedhetetlen feltétel, azonban már nem ragaszkodott Putyin távozásához – a feltételezések szerint Washington keze is benne van a dologban.

Politico: Zelenszkij amerikai nyomásra meggondolta magát, mégis hajlandó tárgyalni Putyinnal

Amerikai nyomásra változtatott álláspontján az ukrán elnök azzal kapcsolatban, hogy milyen feltételekkel hajlandó tárgyalni a békéről az oroszokkal - számolt be a Politico. A lap emlékeztetett arra, hogy hétfőn Volodimir Zelenszkij öt feltétel nevezett meg a tárgyalások megkezdéséhez. Leszögezte többek között, hogy Ukrajna területi integritásának helyreállítása, valamint a háborús jóvátétel, a háborús bűnök miatti felelősségre vonás elengedhetetlen feltétel.

Mindezzel kapcsolatban Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő úgy vélekedett, a jelenlegi helyzetben talán egy fokkal közelebb kerülhetett a béke lehetősége, egy forrását idézve pedig arra célzott, „olyan békeajánlat van, ami alapján lehet »megegyezés«”, méghozzá „valós”.

Kiszivárgott: megszületett egy békeajánlat, ami asztalhoz csábíthatja Putyinékat

Demkó Attila, biztonságpolitikai szakértő a Facebook-oldalán fejtette ki véleményét az oroszok herszoni kivonulásával kapcsolatban. A szakértő bejegyzésében ugyanakkor arra is kitért: a jelenlegi helyzetben talán egy fokkal közelebb kerülhetett a béke lehetősége. Egy forrásom szerint a hír, hogy egy olyan békeajánlat van, ami alapján lehet "megegyezés", valós" - fogalmazott bejegyzésében Demkó Attila.

Vagyis: a jelek szerint felpuhulhatott valamelyest az ukrán álláspont annyira, hogy közelebb hozza a várva várt fegyverszünetet.

 

Nyitóképünk csupán illusztráció!! Fotó az orosz elnökről: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP. Szerkesztés: Mandiner

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tulelo
2022. november 10. 19:05
Az orosz hadsereg mindent aláaknáz, amit csak lehet: lakásokat, csatornákat. Így néz ki az orosz világ: jöttek, raboltak, ünnepeltek, erőszakoltak,megölték a tanúkat, romokat hagytak maguk után, aztán elmentek. Na ezután milyen lehet egy béke ?
zsolti123
2022. november 10. 17:49
Letették egy új , NATO légikikötői létesítmény alapkövét Pápán - 12 NATO tagállam finanszírozza. https://www.origo.hu/gazdasag/20221110-letettek-az-alapkovet-egy-uj-korszeru-legiteherforgalmi-kozpontnak-papan-penz.html Ha békét akarsz, készülj háborúra?
Józsi6
2022. november 10. 15:25
Ziliboynak megsúgták, hogy az USA számára Tajvan lényegesen fontosabb, mint Ukrajna, ezért gyorsan be kell fejezni a csörtét Ukrajnában, mert Biden nem tud kétfelé kardozni. Ennyi. Megint Orbánnak lett igaza: az USA és Oroszország között kell megtárgyalni a tűzszünetet és a békét. ( Japán és Oroszország között 77 év után sincs béke. Tehát nem is olyan fontos)
káli
2022. november 10. 15:05
Hát ez egy nagy nulla, kár volt ez az öt perc rá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!