A Facebook továbbra is kritikus a keresztény tartalmakkal szemben

2022. november 06. 07:00

Újra és újra felmerül a gyanú, hogy a közösségi média nagy platformjai szándékosan kritikusabbak a keresztény tartalmakkal szemben. Újabb példa itthonról.

2022. november 06. 07:00
null
Vágvölgyi Gergely

A hazai piacon abszolút vezetőnek számító közösségi médiafelület újra gyanúsan részrehajló módon tesz különbséget tartalom és tartalom között. Arról már sok szó esett, hogy a kék óriás hátrányos megkülönböztetést alkalmaz a keresztény tartalmakkal szemben, ennek pedig most újabb jelét adta a vállalat.  

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke az M5 csatorna Ez itt a kérdés című műsorának egyik, a kortárs keresztényüldözés jelenségét körbejáró adásában beszélt arról, hogy a Facebook nem engedi hirdetni a hazai történelmi felekezetek párbeszédét szolgáló szervezetet. Fischl Vilmos tájékoztatása szerint a rendszertől kapott virtuális indoklások szerint a MEÖT által hirdetni kívánt evangéliumi tartalmak „nem felelnek meg a hirdetési felület szellemiségének”

„Nyilvánvaló, hogy Európában nem a kereszténység rendszerszintű, fizikai üldözéséről van szó, hanem egy olyan kulturális környezet tudatos felépítéséről, amelyben a kereszténység kevésbé érvényesülhet”írta akkor az esettel kapcsolatban Köntös László. A református lelkész, aki lapunk figyelmét is felhívta az esetre, már találkozott a jelenséggel: a korábban a RePoszt oldalán publikáló szerzők írásai közül az övét nem hirdethette a református blog. A Szilícium-völgyből sem akkor, sem most nem érkezett tartalmi válasz a miérteket firtató magyar (keresztény) kérdésekre. 

Köntös László értékelése szerint „míg tehát egyik oldalról megy itt a nyugati mainstream liberális lózung az »értékekről«, a »nyilvánosságról«, a »szabadságjogokról«, addig simán meg lehet azt csinálni, hogy a közösségi média egyik leghatékonyabb, milliókat befolyásoló felülete egy hivatalos egyházi szervezet hirdetéseit letiltja”

Korábban széles körben váltott ki értetlenséget, amikor a legnagyobb közösségi médium törölte egy katolikus hitvédelmi oldal cikkét, amely a lelki áldozásról szólt – azaz mélyteológiai értekezést tartalmazott, és semmiféle kényes témát nem érintett. A szankciót követően a Facebook letiltotta a KV Blog valamennyi linkjét, amelyeket napokig üzenetként sem küldhettek egymásnak a felhasználók. Akkor többen rámutattak: ugyanezen időszakban az Iszlám Állam félhivatalos oldalain keresztül toborzott terroristákat soraiba és fenntartotta közösségi hálóját. A blog szerkesztői a tiltás idején a Mandinernek nyilatkozva rámutattak; meglátásuk szerint egyértelműen azért akadályozzák tartalmaik terjesztését, mert nem felelnek meg a progresszív ideológiai elvárásoknak, sőt, nyíltan szembe is szállnak azokkal. 

A fentivel párhuzamosan lehetetlenült el napokra a szintén hitvédelemmel foglalkozó karizmatikus.hu és az egyházzene.hu oldal, amelyek linkjei szintén tiltólistára kerültek a Facebookon. Az pedig az algoritmus egyik csúnya túlkapása volt, amikor Rubens Keresztlevétel című híres festményét minősítette tiltott tartalomnak. A rendszer akkor Jézus ábrázolása miatt „akadt ki”, a vonatkozó alkotáson ugyanis Jézus Krisztus fedetlen felsőtesttel látható. 

David Curry, a keresztényüldözést világszerte monitorozó Open Doors szervezet vezetője korábban már többször is arra figyelmeztetett, hogy a keresztényeknek a nyugati világban is fel kell készülniük a cenzúrára. A Hetek című hetilapnak nyilatkozva azonban rámutatott arra is; ahol korlátozzák a vallásszabadságot, ott az ateisták jogai is csorbulnak. 

Kiemelt kép: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LKJK
2022. november 06. 12:20
Lassan törlöm ezt a a szart ! Úgysem nézetem már régóta.
..--..
2022. november 06. 11:47
-zsoltkom- "David Curry, a keresztényüldözést világszerte monitorozó Open Doors szervezet vezetője korábban már többször is arra figyelmeztetett, hogy a keresztényeknek a nyugati világban is fel kell készülniük a cenzúrára." Az a cenzúra a cenzúra bizonyos értelmében még jól is jönne... nemesítené a Fidesz-kormány kereszténységét... "Szijjártó hitelt ajánlott fel Duterte kormányának a Manila-öböl kikotrására" https://bit.ly/30c8mL4 Dutert-éről... "ő nem csak az egyház püspökeit támadja, hanem magát a hitet. Kifejezetten az Istent és Jézus Krisztus személyét is támadta, ezzel együtt a filippínók identitását is, mely ezzel a hittel van átitatva, ezeket az értékeket vallják." https://bit.ly/3UteZlL ___ Orbán, iráni kereskedelmi kapcsolata révén pénzeli a keresztények üldözést. Irán 9. helyen van az extrém keresztényeket üldöző országok között https://bit.ly/3Lg9KSY " A magyar külügyminiszter megköszönte Irán erőfeszítéseit a régió és a világ stabilitásának helyreállítása érdekében " https://bit.ly/3eFCatl " Adottak a keretek a magyar-iráni gazdasági együttműködés fejlesztéséhez " https://bit.ly/3BieEKD " Száz iráni diák oktatását fogja támogatni a magyar állam " https://bit.ly/3qCD3pk De Kína is üldözi a keresztényeket.. Oroszország is... Törökország is. A kereszténység az így-úgy evangelizálásával eléggé cenzúrázott a 2000 éve során. Siránkozásra tehát elvileg lehet ok, de panaszkodásra talán mégsem. Vagy, ha panaszkodik Vágvölgyi vagy Köntös, akkor már rendesen tegyék. Nevezzenek meg kereszténységre kártékony... rossz fényt vető orbáni politikát és üzleteléseket.
KBA98
2022. november 06. 11:35
akinek esze van az már régen nincs rajta
istvanpeter
2022. november 06. 09:59
A liberális, a fasiszta és a kommunista diktatúra édestestvérek, amelyek az egyén szabadságát és az önálló véleményét nem ismerik el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!