A Facebook továbbra is kritikus a keresztény tartalmakkal szemben

2022. november 06. 07:00

Újra és újra felmerül a gyanú, hogy a közösségi média nagy platformjai szándékosan kritikusabbak a keresztény tartalmakkal szemben. Újabb példa itthonról.

2022. november 06. 07:00
null
Vágvölgyi Gergely

A hazai piacon abszolút vezetőnek számító közösségi médiafelület újra gyanúsan részrehajló módon tesz különbséget tartalom és tartalom között. Arról már sok szó esett, hogy a kék óriás hátrányos megkülönböztetést alkalmaz a keresztény tartalmakkal szemben, ennek pedig most újabb jelét adta a vállalat.  

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke az M5 csatorna Ez itt a kérdés című műsorának egyik, a kortárs keresztényüldözés jelenségét körbejáró adásában beszélt arról, hogy a Facebook nem engedi hirdetni a hazai történelmi felekezetek párbeszédét szolgáló szervezetet. Fischl Vilmos tájékoztatása szerint a rendszertől kapott virtuális indoklások szerint a MEÖT által hirdetni kívánt evangéliumi tartalmak „nem felelnek meg a hirdetési felület szellemiségének”

„Nyilvánvaló, hogy Európában nem a kereszténység rendszerszintű, fizikai üldözéséről van szó, hanem egy olyan kulturális környezet tudatos felépítéséről, amelyben a kereszténység kevésbé érvényesülhet”írta akkor az esettel kapcsolatban Köntös László. A református lelkész, aki lapunk figyelmét is felhívta az esetre, már találkozott a jelenséggel: a korábban a RePoszt oldalán publikáló szerzők írásai közül az övét nem hirdethette a református blog. A Szilícium-völgyből sem akkor, sem most nem érkezett tartalmi válasz a miérteket firtató magyar (keresztény) kérdésekre. 

Köntös László értékelése szerint „míg tehát egyik oldalról megy itt a nyugati mainstream liberális lózung az »értékekről«, a »nyilvánosságról«, a »szabadságjogokról«, addig simán meg lehet azt csinálni, hogy a közösségi média egyik leghatékonyabb, milliókat befolyásoló felülete egy hivatalos egyházi szervezet hirdetéseit letiltja”

Korábban széles körben váltott ki értetlenséget, amikor a legnagyobb közösségi médium törölte egy katolikus hitvédelmi oldal cikkét, amely a lelki áldozásról szólt – azaz mélyteológiai értekezést tartalmazott, és semmiféle kényes témát nem érintett. A szankciót követően a Facebook letiltotta a KV Blog valamennyi linkjét, amelyeket napokig üzenetként sem küldhettek egymásnak a felhasználók. Akkor többen rámutattak: ugyanezen időszakban az Iszlám Állam félhivatalos oldalain keresztül toborzott terroristákat soraiba és fenntartotta közösségi hálóját. A blog szerkesztői a tiltás idején a Mandinernek nyilatkozva rámutattak; meglátásuk szerint egyértelműen azért akadályozzák tartalmaik terjesztését, mert nem felelnek meg a progresszív ideológiai elvárásoknak, sőt, nyíltan szembe is szállnak azokkal. 

A fentivel párhuzamosan lehetetlenült el napokra a szintén hitvédelemmel foglalkozó karizmatikus.hu és az egyházzene.hu oldal, amelyek linkjei szintén tiltólistára kerültek a Facebookon. Az pedig az algoritmus egyik csúnya túlkapása volt, amikor Rubens Keresztlevétel című híres festményét minősítette tiltott tartalomnak. A rendszer akkor Jézus ábrázolása miatt „akadt ki”, a vonatkozó alkotáson ugyanis Jézus Krisztus fedetlen felsőtesttel látható. 

David Curry, a keresztényüldözést világszerte monitorozó Open Doors szervezet vezetője korábban már többször is arra figyelmeztetett, hogy a keresztényeknek a nyugati világban is fel kell készülniük a cenzúrára. A Hetek című hetilapnak nyilatkozva azonban rámutatott arra is; ahol korlátozzák a vallásszabadságot, ott az ateisták jogai is csorbulnak. 

Kiemelt kép: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik