Így áldozott le a török uralomnak Magyarországon – a zentai csatában

2022. szeptember 11. 06:55

Sasszemű Savoyai Jenő, lemészárolt török sereg, szultán után menekülő Thököly Imre – napra pontosan 325 éve zajlott le a zentai csata.

2022. szeptember 11. 06:55
null
Kovács Gergő

Nyitókép: A zentai csata (máriapócsi kegykép, Pötscher Madonna)

 

Történt, hogy a 17. század végén a török szultán még utoljára megkísérelte a keresztény Bécs elfoglalását, ami egyébként is az Oszmán Birodalom kiemelt célja volt a megelőző százötven évben: ezúttal sem sikerült, sőt, fordult a kocka

és a város védelmére összekalapált koalíció az iszlám európai kiszorítására szövetkező Szent Ligává alakult.

A ritka összefogás kovácsolta törökellenes háborúban emelkedett a kor hadvezér csillagává a XIV. Lajos francia uralkodó udvarában nevelkedett Savoyai Jenő herceg, aki a keresztény hadak fővezéreként 1697. szeptember 11-én vérfürdővel járó győzelmet aratott a törökök – és Thököly Imre – fölött Zentánál.

De valójában nem ment ez ilyen egyszerűen: 1695-ben például a törökök elfoglalták Lippa várát, és még ugyanabban az évben csaknem teljesen megsemmisítettek egy császári hadtestet, ám az igaz, hogy a török veszteségek még ennél is jelentősebben voltak, így II. Musztafa szultán visszavonult előbb Belgrádba, majd Konstantinápolyba. 1696-ban tovább ment a huzavona, mindent eldöntő csata nélkül, végül

elérkezett 1697, a Habsburgok szempontjából kritikus esztendő:

elakadtak a béketárgyalások Franciaországgal (egy örökösödési háború, csak a szokásos), XIV. Lajos francia király pedig ügyesen szervezkedett az osztrákok háta mögött itt, ott, többek között a Portán is.

Aztán eljött a nagy pillanat: II. Musztafa 1697. júniusában 100 ezer főnyi haderővel megindult Magyarországra.

Savoyai Jenő felbukkanása és a hegyaljai felkelés

A kezdeti török sikerekhez jelentősen hozzájárultak Frigyes Ágost szász választófejedelem hadvezéri hibái is, akit a császár I. Lipót amúgy is kényszerűségből nevezett ki főparancsnokká, és akit közben lengyel királlyá választottak. A megüresedő posztot a tehetséges, francia származású, ekkor még csupán 34 éves Savoyai Jenő főnemes foglalhatta el. A herceg nem rendelkezett kiemelkedő testi adottságokkal, hangsúlyozzák a források:

Mélynövésű, sovány, beesett arcú, rút embernek írták le, akinek a felső ajka olyan rövid volt, hogy „száját szinte sohasem tudta becsukni”. A történet úgy szól, hogy az ifjú Jenő kérését, miszerint a hadakozás mesterségével kíván foglalkozni, a XIV. Lajos a következőképpen utasította el: Soha!

Az önérzetében megsértett herceg így Bécsbe sietett és felajánlotta kardját I. Lipót császárnak és magyar királynak: a többi már történelem.

Egy ideig senki nem tudta, mi lesz, mindenki kivárt, Jenő is csak védekező feladatokat kapott, aztán  a török udvarban a következő döntés született: a fősereg a Dunán átkelve Erdély, illetve Felső-Magyarország irányába induljon támadásra.

A császári sereg gyülekezését megzavarta a júliusban kitört Habsburg-ellenes hegyaljai felkelés. A kurucok csatlakozásra szólították fel a nemeseket, vezérüknek pedig II. Rákóczi Ferencet próbálták megnyerni, de a magyar főurak támogatásával a császári hadsereg végül rövid idő alatt elfojtotta a „vállalkozást”.

Az elmenekült felkelők Thököly Imréhez csatlakoztak, aki a törökhöz húzott a labancok ellenében: végül

épp Thököly volt az, aki meggyőzte a szultánt, hogy Erdély felé induljanak,

mivel a másik irányban erős császári sereg várja őket.

Savoyai Jenő (Jacob van Schuppen festménye)

 

Vérfürdő a hídnál és Thököly regénybeillő menekülése

Az éles szemű Jenő herceg az ellenség nyomába szegődött, miközben a törökök Zentánál (francia hadmérnökök segítségével) hajóhidat vertek a Tiszán, hogy átkeljenek a folyó másik (bal) partjára. Savoyai Jenő nem habozott: átkelés közben kívánta megtámadni az ellenséget, ami végül a lehető legjobb döntésnek bizonyult. A fővezér kijelentette: „Az egyetlen lehetőség a partváltás megakadályozására és az ellenség Erdély irányába való felvonulásának meggátlására, ha

A Savoyai által megkövetelt erőltetett menet elérte célját és szeptember 10-én a szövetséges erők beérték az oszmán sereget. A haderők létszámáról: a császári csapatok létszáma mintegy 40 ezer fő volt, míg a török had létszámát 70 és 150 ezer közé becsülik a források, de a 70 ezer a valószínűbb. A seregből azonban csak mintegy 35 ezer török, főleg gyalogos állt szemben a keresztény csapatokkal, a támadás időpontjában ugyanis a többiek már átvonultak a bal partra a szultánnal együtt.

Szeptember 11-én egy fogoly pasa biztató információi miatt Savoyai előrelovagolva, a saját szemeivel csekkolta, hogy Zentától délre egy hajóhíd vezet át a folyón. Kiderült, hogy az átkelést védő, biztosító külső sáncvonalat a törököknek már nem sikerült befejezniük, és a szövetséges sereg felé néző oldalon 500 méter széles rés tátongott a sáncon.

Elérkezett a pillanat, amelyre Jenő herceg várt, és mivel napnyugtáig már csak órák voltak hátra, nem habozott. A siker totális volt. A török védelmi vonalakban érthető zavar támadt, Savoyai pedig sorra hozta a jó döntéseket. Valójában csak idő kérdése volt, hogy mikor omlik össze teljesen a bekerített, meglepett török védelem.

A csata utolsó szakasza vérfürdőbe ment át: szabályos mészárlás vette kezdetét,

senkinek sem kegyelmeztek. Mivel visszavonulni nem tudtak, a törökök a Tiszán átúszva próbáltak menekülni, de legtöbbjük a vízbe fulladt, vagy golyók végeztek velük.

Források azt írják, hogy maga

Thököly Imre is a hídfőben ragadt, és csak úgy sikerült megmenekülnie, hogy eljátssza a halottat.

Az éj leple alatt aztán a füzesben úszkálva, egy kósza csónak segítségével átjutott a Tiszán (mások szerint simán csak átúszott), és néhány hű emberével a szultán után menekült Temesvárra.

A veszteségeket szemlélve kapitális győzelemről beszélhetünk: Savoyai Jenő csapatai meglepően kevés, összesen 699 elesettet és 1934 sebesültet veszítettek, míg a a török oldalon 20-30 ezer halottal számolhatunk. Ugyan Savoyait többen bírálták amiatt, hogy nem vette üldözőbe a szultánnal az élén iszkoló, maradék török hadat, a vádak igazságtalanok:  a döcögő utánpótlás és a sereg „morális állapota” – nem fizették ki a zsoldot – nem tette lehetővé az azonnali folytatást. Ennek ellenére a zentai győzelem visszafordíthatatlan változásokat eredményezett és elvezetett a mérföldkőnek számító karlócai békekötéshez.

A zentai csata (Jacques Ignace Parrocel festménye)

 

Harcászati előny a császáriaknál és a karlócai béke

A szakértők egybehangzó véleménye szerint egyszerűen lemaradtak a törökök:

az egész hadjárat során dominált a császári sereg harcászati fölénye.

Jellemzően kisebb létszámú császári seregek verték meg a törököt a nagyobb harcászati állóképességükkel, az oszmánok pedig a francia segítségnyújtás ellenére sem tudták elsajátítani a szükséges harcvezetési és harcfegyelmi szintet, így tulajdonképpen megpecsételődött a sorsuk.

A Szent Liga országai (Habsburg Birodalom, Lengyel–Litván Unió, Velencei Köztársaság pápai állam, Oroszország, Bajorország, szász és a brandenburgi választófejedelemség, Svédország) békét kötöttek az Oszmán Birodalommal Karlócán, 1699-ben. A békeszerződés az aktuális hadi helyzetet rögzítette:

Erdély és Magyarország (a Bánság kivételével) Habsburg uralom alá került,

majd Savoyai későbbi győzelmei nyomán teljesen helyreálltak a középkori Magyar Királyság határai. Hogy a Habsburg-dinasztia ezt követően erőszakos központosításba kezdett kis hazánkban, már egy másik kérdés.

***

Felhasznált irodalom:

Hadtörténeti Intézet és Múzeum: A zentai csata, 1697. szeptember 11.

Szeghő Patrik: Savoyai Jenő és a zentai csata: A török kor vége Magyarországon

Wikipédia

 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. szeptember 11. 20:51
Azt tegyük azért hozzá, hogy az angolok (és hollandok) mesterkedései keményen benne voltak a Karlócai békében. Az 1686.- os orosz-lengyel "örökbéke" például Ukrajna orosz kézre kerülését rögzítette, amit azért nyelettek le a lengyelekkel, mert egyrészt katonailag és stratégiailag Podóliában buktak az oroszok ellen (ebben vastagon benne volt az, hogy a támogató főurak Habsburg és Bourbon pártra hasadva lényegében szartak arra amit Sobieski akart), másrészt a törökellenes szövetségbe akarták az oroszokat becuppantani, Bécs például nem miniszteri, hanem királyi szinten fogadta innentől kezdve az orosz követeket. 1695 végén az oroszok Voronyezsben flottát építettek, aminek segítségével 1696.-ban bevették az Azovi erődöt, amit azelőtt flotta híján sikertelenül ostromoltak. 1697.-ben a Velencével, Ausztriával és Oroszországgal három évre kötött szövetséggel az oroszok beléptek a Szent Ligába, majd a következő évben csatlakozott ország státuszból a vezérlő országok közé küzdötték magukat, a törököktől az Azovi tenger partján levő erősségek elfoglalásával. A Zentai csatával egyidőben, vagy pár héttel később az oroszok megverték az elfoglalt földjeiket visszafoglalni akaró törököket, és Kercs erődjét tűzték ki célul, ami az Azovi-tenger kulcsa. Az angolok szerintem itt kezdtek el rohadtul filkózni hogy ez így ám annyira nem lesz jó, lecseréljük a döglődő törököket a Fekete-tengeren majd ezekre a marcangolni képes oroszokra? Mert az Azovi tenger után már az jön.. Az angolok taktikája az volt, hogy minden olyan országot, amelyik olyan flottát volna képes építeni, amelyikkel nekik meg kell harcolniuk, káoszba kell fordítani, vagy egyéb módon eltántorítani az ötlettől, ezért szopatták le szépen fortélyosan a hollandokat, vagy harminc éve háborúztak már ekkor velük a tengeri hatalomért. Az tök mókás, hogy Nagy Péter saját kezével hajót épít, meg minden, de a flotta már nem lesz fincsi. Kercset már ne, ezért vették rá a törököket a Karlócai békére, "aki amit éppen birtokol, az azé" elve alapján és az oroszok hiába akartak tovább háborúzni, vagy Kercset megszerezni, szépen le lettek állítva, amitől állati mérgesek lettek. A háború ami ma is folyik, már itt elkezdett problémává csírázni. A magyarországi visszafoglalt területeket pedig a habsburgok hódításként illesztették be a birodalmukba, basztak arra, hogy azok a Magyar Királyság részei, aminek ők névleg a királyai.
zsolti123
2022. szeptember 11. 15:24
Szarka Gyula/Ghymes: Zenta 1697 https://youtu.be/ZHrCigglsek
Dr Bubo
2022. szeptember 11. 14:13
Úgy tudom, Thököly azért fordult szembe a habsburgokkal, mert (főleg szürkemarha) kereskedelemben meggazdagodott családját felségárulás címén ki akarták végezni, hogy vagyonukat megszerezzék. Sok magyar főnemesi család járt így.
==T==
2022. szeptember 11. 12:40
" Hogy a Habsburg-dinasztia ezt követően erőszakos központosításba kezdett kis hazánkban, már egy másik kérdés." Hagyjuk már ezt a butaságot. Azt, hogy kiverték a törököt nagyrészt annak köszönhető, hogy sikerült a rendeket letörni. Az abszolutizmusvolt az egyik legpozitívabb fordulat amagyar történelemben, a Habsburgok pedig a törvényes uralkodóink voltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!