Spanyol lap: Orbán Viktor az antiszemitizmus eszközét egyedül Soros György ellen használta fel

2022. szeptember 12. 09:29

Egy spanyol történész szerint a magyar társadalom széles rétegei már 1989-ben is „mély ellenérzést tanúsítottak a zsidókkal szemben”.

2022. szeptember 12. 09:29
null

Az autoritarizmus és a félelem kapcsolatáról közölt véleménycikket az El País című spanyol lap. Enric González véleménycikkében példaként említette Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, aki 1998 és 2002 között a politikai és gazdasági stabilizáció programjával kormányzott. 2010-es kormányra kerülését követően azonban Orbán a liberális pozícióból áttért egy szélsőségesen konzervatív, a saját szavaival élve „illiberális” pozícióba – fogalmazott González.

A válság megnyitotta a kapukat az új jobboldali erőknek

A publicista úgy véli, a válságot követően az európai gazdasági bizonytalanság félelmet keltett, ez pedig „megnyitotta a kapukat az új jobboldali erőknek Franciaországban, Olaszországban, Németországban, az Egyesült Királyságban és az exkommunista új demokráciák többségében”.

és a nemzeti identitás eltörlésétől tartott” – idézték a cikkben Julián Casanova történészt.

Casanova: Orbán Viktor elővette az antiszemitizmus zászlóját

Casanova azzal folytatta, hogy akkoriban a bevándorlók aránya alig érte el a lakosság 5 százalékát, és többségük európai származású volt. Hozzátette: Orbán „agendája egyértelműen antiszemita volt”. A történész megjegyezte azt is,  hogy a magyar kormányfő akkoriban a „klasszikus szélsőjobb egyik hagyományos zászlaját vette elő, az antiszemitizmust”.

Felidézte, hogy már 1989-ben, mikor az európai kommunista rezsimek összeomlottak, „a magyar társadalom széles rétegei mutattak mély ellenérzést a zsidókkal szemben”. Casanova úgy fogalmazott: „Orbán ebben nem akart túlságosan explicit lenni, és

akit különböző összeesküvésekkel vádolt meg, melyek célja a magyar nemzet tönkre tétele”.

„A kommunizmusból a demokráciába való átmenet gyors és rendezetlen volt”

A cikkben azt írták, „a kormányzati ellenérzés fókuszában” a Soros alapította és finanszírozta Közép-európai Egyetem (CEU) állt, melynek végül át kellett tennie székhelyét Bécsbe. Casanova arról  is beszélt, hogy „a kommunizmusból a demokráciába való átmenet nagyon gyors és rendezetlen volt azokban a társadalmakban, amelyek hosszú ideig szenvedtek a diktatúrától, és amelyekben a liberális hagyomány alig létezett” – olvasható az El País-ben.

Nyitókép: FABRICE COFFRINI / AFP

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
parrlev
2022. szeptember 12. 19:23
Nem antiszemita az aki bizonyos zsidó személyekkel nem szimpatizál. A spanyolok valószínűleg nem ismerik a magyar történelmet, a Kun Béla és Rákosi Mátyás zsidó rémuralmait. Sajnos a "rendszerváltás" után több zsidó hatalomra jutva visszaélt azzal: Pl. Göncz Árpád elnöki esküjét megszegve megalkotta az Alkotmányt több vonatkozásban sértő 1996. évi XVII. törvényt egy újabb zsidó rémuralom előkészítéseként. A felfuvalkodott disznó zsidó hólyag Szabad György még a bíróságok előtti egyenlő bánásmódit is megtagadta (OE 2696/1992). a pofátlan Lomnici Zoltán főbíró (a zsidók Istenének, Jákób fiainak és Mózesnek a hagyományait folytatva) végbelet csinált a pofájából, mikor a bíróságokat függetlennek nyilvánította.
Ehetős Odó
2022. szeptember 12. 17:22
Hm. Úgy tűnik, hogy a spanyol történészek még sokkal hülyébbek, mint a brit tudósok. Pedig erős a mezőny.
kortárs
2022. szeptember 12. 16:20
Ha az antikommunizmus burkolt antiszemitizmus, akkor ez egy rasszista gondolkodás, amivel a belpesti komcsik is gyakran támadnak!
Kamcsatka5
2022. szeptember 12. 16:14
Miért? Ez a Fuggerék szarfaszú belgája, érdemel többet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!