A Nemzeti Hauszmann Programnak köszönhetően a Csikós udvar délnyugati részén nemrég elkészült a Török kert. Amikor Cselebi itt járt, még egy balkáni hangulatú városrész feküdt a budai Várban ezen a területen, ám 1686-ban, Buda visszafoglalásakor minden megsemmisült. Az ostrom után kialakítottak egy díszkertet, ám a 19. század végén felszámolták.
A Török kert most újra várja látogatóit, a keleties hangulatot az öt színben pompázó rózsabokrok, fügefák, illetve a mór mintákat idéző díszszökőkút biztosítja.
Visszatérve Cselebihez és a budai Várban tapasztalt élményeihez: dicsérte a budai borokat, amelyek szerinte aranyszínűek, édeskések, csípősek. Beszámolt az úgynevezett gyertyás házakról, kocsmákról, ahol esténként jófajta budai bort ittak a vendégek, köztük sok török is, pedig a vallásuk tiltotta.
A budai Várban fogyasztott ételeknél megjegyezte, hogy a föld legjobb étele a fehér cipókenyér,
a friss vajjal főzött birkahús, a rántott süllő, a kárászleves és a pörkölt ponty. Számtalan konyhakertet talált a Várban, ahol gyümölcsöt, hagymát, káposztát és salátát termesztettek a lakók.