A világhírű magyar üvegfestő alkotásait rejti az eladó villa (FOTÓ)

2023. augusztus 16. 06:05

Róth Miksa csodás üvegablakai találhatók abban a törökbálinti villában, amelyet 565 millió forintért árulnak egy ingatlanos portálon.

2023. augusztus 16. 06:05
Sal Endre
Sal Endre

A felbecsülhetetlen értékű üvegmozaikok nem véletlenül díszítik a pompás épületet, hiszen a villát még 1895-ben Walla József építette. A dúsgazdag cementgyáros lánya, Walla Jozefa pedig Róth Miksa felesége volt. A sokat foglalkoztatott művész örömmel vállalta, hogy üvegmozaikokat készít az apósa villájában, hiszen kiváló viszonyt ápoltak, Róth is sokszor megfordult Törökbálinton, sőt, a Walla-Róth család mauzóleumában pihen a településen, az épületet pedig szintén Róth-üvegmozaikok díszítik.

Ezt is ajánljuk a témában

Az eladó Walla-villa mozaikjai azért is különlegesek, mert Róth világhírű művésznek számított, a századelőn a Budavári Palotában és az Országházban is készített pompás üvegmozaikokat, s a nemrég a Nemzeti Hauszmann Program keretében ismét felépített Lovarda üvegablakai is az ő művészetét dicsérték. 1896-ban, a Városligetben tartott millenniumi kiállításon 

Ferenc József osztrák császár és magyar király is megnézte a Róth-féle mozaikokat, és el volt ragadtatva tőlük. 

A korabeli lapok szerint hosszú ideig szemlélte a róla és a feleségéről, Erzsébet királynéról készült üvegfestményt, majd a kíséretéhez fordulva annyit mondott: „pompás dolgok!” Róth külföldön is nevet szerzett magának, így a hágai királynői palotában és a mexikói Nemzeti Színházban is készített üvegmozaikokat. 

Ezt is ajánljuk a témában

Újra régi fényében pompázik a királyi Lovarda

Ferenc Józsefhez, IV. Károlyhoz és Horthy Miklóshoz is kötődik a királyi Lovarda épülete, amit sok évtizednyi hiátus után nemrég építettek fel újra az eredeti tervek alapján a budai Várban. Ismét egy izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.

Az eladó törökbálinti villa terasza, háttérben egy csodás, Róth-féle üvegmozaikkal. Fotó: Ibred Ingatlan Budai Hegyvidék Iroda 

Habár Róth Miksa számtalan csodás munkája elpusztult az idők során, még ma is találkozni az üvegcsodáival közintézményekben, de magánházaknál is. Az eladó villa teraszánál és belső ablakainál is megcsodálhatók Róth virágos kompozíciói. A villa eredeti tulajdonosa, Walla József nagy tiszteletnek örvendett Törökbálinton, ahol több villája, kastélya is volt. 

Szerették őt a helyiek, mivel nem kevés pénzzel támogatta a települést, még egy óvodát is épített a saját vagyonából, 

amely ma az ő nevét viseli. Róth Miksa és a Walla-lány házasságából amúgy három gyermek született, Amália, Erzsébet és József, akik szintén sokszor jártak a most eladásra kínált villában. Az épületet később a tehetős vendéglős, Musnyák Károly vásárolta meg. Róla tudni lehet, hogy 1910-től egészen 1936-ig a Vigadót üzemeltette. A villát 1918-ban vásárolta meg Walla Józseftől, akivel baráti viszonyt ápolt. A II. világháború után aztán az épületet államosították, és idegen családokat költöztettek oda. A Musnyák-família pedig kényszerből a pincében húzta meg magát. 1981-ben aztán visszavásárolhatták a villát, az örökösök pedig most döntöttek a eladás mellett. 

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ugandai Bubu
2023. augusztus 16. 08:58
Jaja, hát ilyenkor világhírű magyar, nem pedig retkes büdös zsidó geci, aki a háttérhatalom gyíkembereinek adja el szegény Márijaórszágát Krisztusnépivel együtt....
21 gramm
2023. augusztus 16. 08:49
Gyönyörű. És szinte csodával határos, hogy az épület és benne ezek az ablakok átvészelték az elmúlt 128 évet, ostrommal, kommunista államosítással, feldarabolással, prolik beköltöztetésével... az a baj, hogy akinek most lesz 600 milliója megvenni, annak még egy 300-400 milliót kellene beletenni a restaurációba állagmegóvásba, korszerűsítésbe, kertgondozásba... valószínűtlennek tartom, hogy nem fogják eltüntetni korszerűsítés címén pont azokat az egyéb részleteket, ami ennek a szecessziós milliőnek az ízét, a hangulatát megadja. "Sajnos" a szecesszió és az art deco pompásan kombinálható a modernnel, pláne a minimalistával. Ha műemlékvédelmet kap, akkor a ráköltendő összegek pedig azonnal megszorzódnak 2-vel....
Welszibard
2023. augusztus 16. 08:16
Kikeresztelkedett zsidó, aki világszínvonalú szecessziós, festett ólomüveg ablakokat készített. Például a híres marosvásárhelyi Kultúrpalota dísztermének hatalmas üvegablakait, melyeket a Trianoni rablások után a románok barbár módon megcsonkítottak és kiszedték belőle a koronás magyar címert.
korona.2.0
2023. augusztus 16. 07:35
Csodálatos !!! A kivétel erősíti a szabályt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!