Nincs megállás: újabb petíció indult a Szabadság-szoborra tervezett kereszt ügyében

2024. augusztus 29. 18:41

Az augusztusi hőségben a Nemzeti Hauszmann Program borzolta fel a budapesti kedélyeket, mikor kiderült, hogy egy helyreállítási munkálat során 2026-ig kereszt kerülhet a Citadella elé.

2024. augusztus 29. 18:41
null

Nyitókép: Szigetváry Zsolt

A Nemzeti Hauszmann Program augusztus közepén közölte: a világörökségi helyszínhez méltatlan állapotok felszámolását célzó munkálatok során elvégzik a terület állapotfelmérését és régészeti feltárását, több ütemben zajlik az erőd külső és belső falainak rekonstrukciója és a belső udvarának rendbetétele. „A hosszú évek óta elzárt és mára leromlott állapotú Citadella megújításával sok évtizedes adósságot törlesztünk.”

Ezt is ajánljuk a témában

Célunk, hogy Budapest tetején egy szerethető helyszínt adjunk vissza az embereknek, ahol a hazai és a külföldi látogatók is tartalmasan tölthetik el az időt” – írta akkor a Nemzeti Hauszmann Program Facebookon.

Aztán kiderült, hogy a munka során a szakemberek megtisztítják a főszobor és a kompozíció többi elemének felületét,  ezenkívül átvizsgálják a szobrokban található rengeteg rögzítőcsavart és kijavítják az esetleges repedések okozta hibákat is. Valamint „a talapzatra elhelyezünk egy keresztet, az 1100 éves magyar államiság, a nyugati kereszténység és az európai kultúrkör legfontosabb szimbólumát. Arra a talapzatra, amelyet a sztálinista Borisz Jofan tervezett, és ahol korábban a szovjet katona szobra állt, egy keresztet állítunk”. Ettől őrültek meg Budapest balliberális érzelmű lakosai és politikusai.

A téma napokig közbeszéd tárgya lett, a vélemények pedig megoszlottak. Volt, aki szerint a kereszt igenis illő jelkép, mely a keresztény Magyarországot szimbolizálja, más szerint azonban az a templomok tetejére való, nem a Gellért-hegyre. Vendégszerzőnk, Petri Lukács Ádám azt írta: „a szabadság és a kereszt, itt Európa közepén összetartoznak. Európai ország fővárosa felett persze, hogy ott kell, hogy álljon a kereszt. Ehhez nem kell vallásosnak lenni, magam sem vagyok az, ráadásul nem is keresztény, hanem emancipált zsidó családban nőttem fel.”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Petri Lukács Ádám

Vendégszerző

Idézőjel

A szabadság és a kereszt, itt Európa közepén összetartoznak. Európai ország fővárosa felett persze, hogy ott kell, hogy álljon a kereszt.

Martin Ethelwolf a Facebookon úgy fogalmazott: „A kereszt a Citadellán pontosan ugyanaz, mint a kultúrharc összes eddigi produktuma: figyelemelterelés hergeléssel. Visítsatok libsik, és legyen ezzel elfoglalva a közbeszéd. Másrészt üzenet: ez az ország a miénk, azt csinálunk vele, amit akarunk. Nektek meg mindent lenyomunk a torkotokon. Sem a kereszténységhez, sem a történelemhez semmi köze.”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Martin Ethelwolf

Facebook

Idézőjel

Amúgy a szovjet katona maradhatott volna a kereszt alatt, Putyinnak tetszene.

Karácsony Gergely pedig kisajátította a liberális Budapest jelképévé, mikor úgy fogalmazott: „a Szabadság-szobor Budapesté”.

A túlkapások ellenére azonban szerencsére a nemzeti érzelmű, keresztény lakosokat sem hagyja nyugodni a téma, de ez általában annyiban merül ki, hogy az elfogadó rétegnek vajon miért okoz ekkora fájdalmat a vallási és történelmi jelkép. Teleki Béla azonban a https://citizengo.org/ segítségével, Legyen kereszt a Citadellán címmel petíciót is indított, hogy megvédje a szimbólumot. Mint írja a petíció oldalán: „számunkra a kereszt Jézus Krisztus áldozatának, az isteni szeretetnek és a megváltás győzelmének jele. A szabadság és a kereszténység fogalmai elválaszthatatlanok.”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Karácsony Gergely

Facebook

Idézőjel

Budapesté szimbolikusan és Budapesté nagyon is konkrétan.

A petíció oldalán emellett az is olvasható, hogy „ismét felszínre tör a félig-meddig leplezett krisztofóbia, kereszténygyűlölet. Mert hát, tegyük fel a kérdést magunknak: kit zavar egy kereszt a Gellért-hegy tetején!?” A szerző meg is válaszolja a kérdést: „úgy tűnik, sokakat. Erről harsognak a baloldali radikálisok, akik egy új, kereszténytelenített társadalmon fáradoznak – évtizedek óta. Márpedig, ha támadásuk sikerrel jár, akkor Magyarországon nemcsak a keresztállítások, de a meglévő keresztjeink is veszélybe kerülnek.”

A tét tehát a petíció elindítója szerint is több, mint egyetlen jelkép a hegyen. Mint megfogalmazta: „hadd emlékeztessem, hogy tőlünk nyugatra, állítólagosan „fejlettebb” országokban már dübörög a gépezet. Szisztematikusan pusztítják a kereszténység jelképeit, más kultúrákkal helyettesítve azt.” Szerinte: 

ez többé nem politika kérdése. A keresztállítás minden jóérzésű magyar ember közös érdeke.” 

„Emellett A Gellért-hegy szakrális tere újabb méltó és jelentőségteljes elemmel erősödik, a főváros és az ország díszére. Büszkén vállaljuk Szent István-i örökségünket!”

Az aláírásokat gyűjtő kezdeményezés célja a 20 000 aláíró támogatása, de ehhez egyelőre még „csak” alig több mint 11 ezer személy csatlakozott. A szándék mindenesetre nemes, ahogy az elv is, melynek lényege az, hogy „mutassuk meg, hogy fontos számunkra a kereszt. Lássa a külföld is: Magyarország még nem esett térdre a globalista ellenszélben.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzaboGeza
2024. szeptember 03. 17:33
És a csodálatosan felújított, KERESZTTEL megszentelt emlékmű alá, DÍSZŐRSÉGET, ÉS BIZTONSÁGI ŐRSÉGET, is kérünk!! A szabadság, védelmében, meg látványosságnak!!!!!!!:)
Palatin
2024. augusztus 29. 21:48
A keresztet már régen fel kellett volna tenni. A kereszt a magyar történelmi és nemzeti identitás egyik legmarkánsabb szimbóluma. Magyarország az egyetlen békés, élhetö, normális ország Európában. Hogy egy kicsit szegényebbek vagyunk? Örülj neki, különben már itt hemzsegnének az iszlám terroristák. Inkább szegényen de biztonságban, mint gazdagon, de rettegve. Én attól tartok, hogy Nyugatról majd idövel ide akar mindenki menekülni az iszlamisták elöl. Ez is tönkreteheti az országot. Éljen a Fidesz! A legfontosabb, hogy megörizzük a szuverenitásunkat az örült EU-val szemben, mert akkor mindig újra kezdhetünk, ha majd az unió összeomlik akkor is. Ha szuverenitásunkat elveszítjük, akkor az unióval együtt zuhanunk a semmibe. Orbán pontosan látja, hogyan alakul a világ jövöje. Bízzunk benne, örüljünk, hogy egy ilyen bölcs miniszterelnökünk van. A gyurcsányista-tiszaista nemzetgyalázó szekértábor pedig csak nyugodtan rinyáljon a megszokott tempóban. Kit érdekel....
herden100
2024. augusztus 29. 21:22
KOMPROMISSZUM-AJÁNLAT: A BALLIB ELHELYEZHET A GELLÉRT HEGYEN EGY SZÍVÁRVÁNYSZÍNŰ PADOT🥰 pin.it/12veH7EDS pin.it/5nNSkLea3 pin.it/4KjCYHEAv pin.it/zX6sATmwL
zsolti123
2024. augusztus 29. 20:45
Nemzeti-pantheont a magyarság szégyene, a Citadella helyére www.makovecz.hu/epuletek/nemzeti-pantheon-budapest-xi/ --- Melocco Miklós: Én megépíteném Makovecz templomát magyarnemzet.hu/kultura/2021/01/melocco-miklos-en-megepitenem-makovecz-templomat youtu.be/3ukQFyLLcTY
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!