Legyen világos: a Szabadság-szobor Budapesté

2024. augusztus 24. 10:10

Budapesté szimbolikusan és Budapesté nagyon is konkrétan.

2024. augusztus 24. 10:10
Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Facebook

Nyitókép: MTI / Máthé Zoltán

„Budapest nagyszerűségét a sokszínűsége adja. Különböző történelmi korok formálták olyanná, amilyennek szeretjük. Éppen ezért káros minden olyan szándék, amely a város élő szövetét akarja megbontani, és ezzel a budapesteik sokszínű közösségét megosztani.

Például azzal, hogy pillanatnyi ideológiai vagy politikai megfontolásból kíván átalakítani közterületi művészeti alkotásokat.

A közterületi alkotások vallási vagy civilizációs jelképeinek megcsonkítása pedig nemcsak hogy káros, de bűnös is. A gellérthegyi Szabadság-szobrot Budapest fordulatos történelme során már éppen elegen akarták saját ideológiájuk, politikai céljaik szolgálatába állítani. Alig több mint harminc éve sikerült végre megszabadítani minden tehertételtől, és lett végre az, ami: a magyar szabadság szimbóluma. Most a kormány a talapzat átépítésével, a már létező szimbólumot új szimbólummal írná felül, jogos és érthető vitát keltve ezzel.

De legyen világos: a Szabadság-szobor Budapesté.

Budapesté szimbolikusan és Budapesté nagyon is konkrétan. A Szabadság-szoborról Budapest nélkül dönteni nem lehet. A szobor ugyanis – a többi kiemelt közterületi alkotáshoz hasonlóan, függetlenül az adott közterület tulajdoni viszonyaitól – Budapest Főváros Önkormányzata vagyonnyilvántartásában hosszú évtizedek óta szerepel.

A Várkapitányságnak már korábban is jeleztük, tegnap pedig újra nyomatékosítottam, hogy a szobor talapzatának tervezett átépítése a Fővárosi Önkormányzat tulajdonosi hozzájárulása nélkül nem lehetséges. Éppen ezért, ha a Szabadság-szobor talapzatán bármiféle változtatást szeretnének, azt csakis a Főpolgármesteri Hivatallal és a Budapesti Történeti Múzeummal való megegyezés keretében tehetik. Vagyis a Szabadság-szoborról nem a Várkapitányság, nem a kormány hoz döntést-de a műemlék kiemelt jelentősége miatt nem is a főpolgármesternek, vagy a közgyűlés valamely bizottságának dolga ez-hanem meggyőződésem szerint a Fővárosi Közgyűlés nyilvános ülésének kell erről határoznia.

A magam részéről nem tudom támogatni, hogy utólagos belebabrálással bontsák meg a letisztult, mindeddig közmegelégedésre a város jelképévé vált műalkotás egységét.

Miközben elítélek minden olyan törekvést, amely meg akar csonkítani közterületi alkotásokat vallási vagy civilizációs jelképek eltávolításával. Éppen ezért elrendeltem a Margit híd pilléreit díszítő Szent Korona ábrázolásokról letört keresztek haladéktalan helyreállítását.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 256 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mirage-2
2024. augusztus 26. 20:15
Budapest = BU"T"APEST
Hopszjuliska
2024. augusztus 26. 13:49
Gergő, Gergő! Legyen világos számodra is, hogy Budapest Magyarország fővárosa - nem csak a pestieké! Megbuknál, ha országosan választanánk fővárosi polgármestert, mert 100 vidéki polgi ezerszer különb nálad! Különben is mi a búbánatos bajod van egy kereszttel? A szovjet katona nem zavart?
ittésmost
2024. augusztus 26. 09:41
Érdeklődnék, hogy a VÁROSHÁZA - mint kiemelt, védett műemlék elbabrálási tervezete Karácsony G. háta mögött történt, vagy tudott róla? Ülnek már emiatt a gaz terv miatt a gazemberek? chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj https:// epiteszforum.hu/uploads/files/2008/11/muemleki-tervfejezet.pdf
alexandrosz-2
2024. augusztus 26. 07:05 Szerkesztve
Judapest kiemelt helyet foglal el a zsidó gyarmaton. Mondhatni az itt uralgó zsidók szívügye, hogy vörös rongyokban pompázhasson, térdig kutya- és hajléktalan ürülékben gázolva. Aki ezt nem látja, nem érti, az vak és buta, mint a tök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!