Népszavazást kezdeményez egy kupac baloldali közéleti szereplő a Szabadság-szobor ügyében

2024. augusztus 22. 21:50

Szerintük a kereszt helye a templomban van.

2024. augusztus 22. 21:50
null

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége, valamint számos művész, közéleti szereplő és tudós népszavazási kezdeményezést nyújtott be a Fővárosi Közgyűléshez, hogy megakadályozzák a kereszt elhelyezését a Szabadság-szobor talapzatán – írta meg a HVG. A kezdeményezők szerint ez a javaslat nemcsak a szobor szellemiségével, hanem a vallásszabadság és gondolatszabadság európai értékeivel is ellentétes.

A Fővárosi Közgyűléshez benyújtott levélben hangsúlyozzák, hogy bár a kereszt a keresztény hagyományokban fontos szimbólum, nem helyénvaló, hogy politikai célokra használják fel. 

„A kereszt, az erkölcsi megújulást hozó ember kínhalála, hatalmas jelképe az európai hagyománynak, de nem arra való, hogy politikai szimbólumként meggondolatlanul és ízléstelenül fitogtassák” 

– áll a levélben. A szerzők arra is rámutatnak, hogy a kereszt helye a templomokban, hívők által látogatott helyeken van, nem pedig olyan köztereken, ahol azt politikai szándékok szerint helyeznék el.

A levélírók szerint a Szabadság-szobor talapzatán elhelyezett kereszt politikai kihasználása számtalanszor került már ellentétbe a vallásszabadság és a gondolatszabadság eszméivel. Emellett emlékeztetnek arra is, hogy a Szabadság-szobor története mindenki számára ismert, és annak világi jelentését megváltoztatni, vagy akár eltorzítani, nem lenne méltó egy demokratikus államhoz. „Az emlékmű elől a szovjet katona szobrának eltávolítása annak idején indokolt volt, hogy a szabadság fogalmának szélesebb és általánosabb értelmezését biztosítsa; a mostani terv viszont elfogadhatatlanul szűkítené ezt a fogalmat” – fogalmaznak a levél aláírói.

A levél végén a kezdeményezők arra kérik Budapest önkormányzatát, hogy helyi népszavazás formájában kérdezzék meg a lakosságot, támogatják-e a tervezett változtatást. A kezdeményezést számos elismert közéleti szereplő támogatta, köztük Maurer Dóra, Ferencz Győző, Hegedűs D. Géza, Závada Pál, és Vásárhelyi Mária.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Varga Mátyás Zsolt

Mandiner

Idézőjel

Legyünk büszkék az eredeti, ezeréves nyugati értékeinkre – még akkor is, ha mindenki más már sutba dobta azokat!

 

 

Összesen 270 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gooszti
2024. szeptember 05. 20:48
Regnum Marianum rèmlik? Szent István felajánlotta az országot Máriának . Tehát ha mi vagyunk Mária országa akkor természetesen kell az a kereszt .
zsolti123
2024. augusztus 24. 18:28
Hozzászólás: "A kereszt azt a kultúrát szimbolizálja ami az Európai népek számára megmutatta és mutatja azt az utat, ami az állati léten való felülemelkedés útja. A szocializációnak az a lényege, hogy ne az állatvilág viselkedésmintáit, ne az ösztöneiket, nyers szükségleteiket stb. kövessék az emberek! Az ember az egymásrautaltságok hálózatában, a társadalomban élő szocializált lény és nem állat. Az emberi közösségek és a társadalom bonyolultsága nagyságrendekkel nagyobb mint az állati közösségeké. Ezért van szükség a szociális tanulásra. A tanult viselkedés módosítja és/vagy felülírja a genetikai alapú viselkedést! A balliberálisok elképzelései jelentős visszalépést jelentenének a szervesen fejlődő konzervatív elképzelésekkel szemben! A neveletlen csőcselék ideológiája a neoliberalizmus!"
Benito3
2024. augusztus 24. 14:18
Ideje végre tudomásul venni, hogy amióta Magyarország létezik, mindig keresztény ország volt és az is marad. Még a zűrzavaros időkben sem tudták megváltoztatni a komcsik se. Akár tetszik egy-két ateistának akár nem ez így is marad. Gy. F. szavaival élve: akinek nem tetszik, el lehet menni.
Ad majorem Dei gloriam
2024. augusztus 24. 08:19
Úgyse lesz sikeres. Az ateisták beszopják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!