Nagy Márton: A gázembargó hidrogénbomba lenne Magyarországnak

2022. május 31. 21:50

A gazdaságfejlesztési miniszter elmondta: az „extraprofitadókat” az eddigi különadókon felül szedik be.

2022. május 31. 21:50
null

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Inforádió Aréna című műsorában beszélt többek között arról, hogy az olajembargó után a következő lépésként a gázembargó is felmerülhet az EU-ban, ami viszont Magyarországnak még nagyobb csapás lenne. A miniszter beszélt arról is, hogy az „extraprofitadónak” azért van létjogosultsága, mivel az érintett vállalatok az extra profitot nem érdemlik meg, hiszen nem dolgoztak meg érte – idézte a műsorban elhangzottakat a Portfolio.

A benzin ársapka fenntartható marad a jövőben is

Az olajembargós döntés kapcsán elmondta, hogy sikerült elérni, hogy a benzin ársapka fenntartható maradjon a jövőben is. Szerinte a gázembargó felmerülése „egy hidrogénbombával érne fel Magyarországra nézve”.

„Körülbelül napi 5-6 millió hordónyi olajkitettséget kell most pótolni azzal, hogy elfogadták az olajembargót az EU-ban.

– hangsúlyozta Nagy Márton.

Nem újdonság Európában az extraprofit adó

A kormány által bevezetett különadókról is kérdezték. Az „extra” profitot váratlan profitként magyarázta a miniszter.  „Ennek az angol megfelelője az úgynevezett windfall profit, ami azt jelenti, hogy a vállalat viselkedésétől függetlenül pénzeső hullik a vállalatra, de ezt nem érdemli meg, mert nem tett érte semmit, miközben mástól elvonja a javakat (értve itt például a háztartásokat). Európában ilyen »extraprofit« adó már több helyen is van” – mutatatott rá Nagy Márton. Példaként Romániát és Spanyolországot hozta.

„Ami nagyon szembeötlő, az az energiaszektor, a nagy olajipari cégek sokat gazdagodtak az olajár emelkedésén” – mondta. „Ami érdekes itthon még, az a a bankszektor, amely akkor tesz szert sok profitra, amikor gyors kamatemelés történik.

– tette hozzá a miniszter.

A beszélgetésből kiderült, hogy elsősorban azok a bankok érintettek a különadókkal, amelyek látra szóló betéteket gyűjtenek. „Ezért nem dolgoztak meg, hiszen a jegybanknak reagálnia kellett az infláció emelkedésére, és a kamatemelés következtében realizálták ezt az »extra profitot«” – magyarázta Nagy.

Kitért arra is, hogy a légitársaság-adót Európában majdnem mindenhol alkalmazzák (departure tax, 10-50 euró közötti összeg az út hosszától függően), ezét gondolták azt, hogy itthon is bevezethető egy egységes, utasonkénti 10 eurós adó, amit a légitársaságnak kell befizetnie a költségvetésbe – fűzte hozzá.

Nagy Márton a témában arról is beszélt, hogy az eddigi különadókat ezt követően is beszedi a kormány, a mostani, „extraprofitadókat” ezeken felül vetik ki – sorolta a részleteket.

Ugyanakkor az idei évi adót is a teljes évre szedik be” – hangzott el a műsorban.

Nyitóképen Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trombitás Keresztély
2022. június 01. 00:49
Elég fantáziátlanok a hazugságaikkal. Csak nem DJ Jeszy csapott fel politikai szövegírónak?
Akitlosz
2022. június 01. 00:28
Hidrogénbomba? A főnökét akarja túlbombázni? Ennyire nukleáris bombázós kormánya Magyarországnak eddig még nem volt. Infantilisek.
Tuners
2022. május 31. 22:54
Következö meg Kobaltbomba lesz, aztán meg Csernobil? Oké egy darabig rendben volt(talán) de nem így kéne fokozni a kommunikációt.... szvsz
foldizs
2022. május 31. 22:49
most az atombomba után próbál ez a hülye valami nagyon okosat mondani?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!