Csák János céljaként jelölte meg a családhoz, nemzethez, nyugati civilizációhoz kapcsolódó kötődés megerősítését

2022. május 18. 15:37

A miniszterjelölt kinevezése előtti meghallgatásán kijelentette, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető.

2022. május 18. 15:37
null

A hozzá tartozó feladatokhoz szintén új felfogásban közelít, a kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi, a gyermekekre pedig úgy gondol, mint „értékvonalak kiindulópontjára”, akikből szakemberek, tudósok, vállalkozók, művészek lehetnek – fejtette ki.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium tehát feladatának tekinti a szakképzés, felsőoktatás, tudomány támogatását, mindazon rendszerek megerősítését, amelyek a belföldön kifejlődött tudást, innovációs és üzleti képességeket egymással összehangolva megsokszorozzák, új ötletek megszületését segítik elő – fejtette ki.

Hozzátette, az új tárca a magáénak vallja azokat a célokat, amelyekért az előző Orbán-kormányok 1998 óta dolgoztak. Elsőként említette ezek közül a békét és biztonságot, valamint

a családhoz, nemzethez, nyugati civilizációhoz kapcsolódó kötődés megerősítését.

A másik két „emberi jó” az életnek értelmet adó egyensúly, valamint a gondoskodás, vagyis minél többeket támogatni abban, hogy „magabíró, és másokon is segíteni tudó” emberek legyenek – tette hozzá.

Csák János miniszteri munkája során a legfontosabb szempontnak az ország mozgásterét meghatározó geopolitikai és ökológiai feltételeket fogja tekinteni. Hangsúlyozta, hogy ezen keretek között kell megoldásokat találni az innovációs kihívásokra, a technológia és a vállalkozások fejlesztésére, vagyis mindenre, ami megkönnyíti az emberek életét, de semmi olyat nem támogatva, ami rombolná az értékeket.

A család-, gyermek- és ifjúságpolitika továbbra is azt fogja segíteni, hogy a társadalom képes legyen önmaga fenntartására,

értékei továbbadására. Családi és személyes döntésekbe a kormány nem akar beleszólni ezután sem, de segíteni akar abban, hogy mindenki be tudjon kapcsolódni a gazdaság vérkeringésébe, beléphessen a munkaerőpiacra, tartalmasabb legyen az élete – mondta. Mindehhez az is hozzátartozik, hogy „az ember nem élhet ideálok nélkül”, ezeket pedig a családokban, illetve az iskola és az egyház korokon átívelő intézményeiben örökítheti át egyik nemzedék a másikra – fogalmazott.

Csák János megjegyezte, hogy az új kormányzati struktúra ma még talán szokatlannak tűnhet, de a vállalati világ tapasztalatai alapján ma már nem azok a szervezetek sikeresek, amelyek szigorúan szabott keretek, lehatárolt feladatokon dolgoznak, hanem azok,

amelyek projektszerűen, másokkal együttműködve valósítják meg a céljaikat.

A világ előtt álló új korszak a háború és a gazdasági nehézségek miatt nem ígérkezik könnyűnek, de „Magyarország számára előnyt jelenthet, hogy az elmúlt 12 évben jó kezdeményezések sokasága jött létre, így az új minisztériumnak is lesz mire építkeznie a most kezdődő kormányzati ciklusban” – mondta a miniszterjelölt.

Csák János jelölését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dicsértessék
2022. május 18. 17:43
A nyugati civilizáció nevű barbár ámokfutáshoz nem annyira akarok tartozni. Köszönöm.
Akitlosz
2022. május 18. 17:32
"Csák János céljaként jelölte meg a családhoz, nemzethez, nyugati civilizációhoz kapcsolódó kötődés megerősítését" Ezek összeegyeztethetetlen, egymással ellentétes célok. Nem igazán lehet ma már egyszerre kötődni mindezekhez. Vagy nemzethez kötődés vagy nyugati civilizációhoz. De gyanítom, hogy családon sem azt érti, mint amit a nyugati civilizáció manapság.
Hair is on Ford
2022. május 18. 17:13
Folytatásról volt szó,nem erről.Többet beszélnek a nyugatról meg az onnan folyó pénzről mint 12 év alatt összesen.
balbako_
2022. május 18. 17:10
Nagy tisztelője vagyok Csák miniszter úrnak. Több roppant gondolatébresztő cikke megjelent már itt a Mandin is. Kíváncsi vagyok a gondolatait hogyan tudja minisztériumán keresztül átültetni a gyakorlatba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!