Le Pen „stratégiai közeledést” szorgalmaz a NATO és Oroszország között az ukrajnai háború után

2022. április 13. 19:30

A francia Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje szerint a NATO egy „háborús szervezet”.

2022. április 13. 19:30
null

Stratégiai közeledést szorgalmaz az ukrajnai háború után a NATO és Oroszország között Marine Le Pen, a francia elnökválasztás jobboldali szuverenista jelöltje.

„Ez Franciaország és Európa érdeke, de szerintem az Egyesült Államoké is, amelynek egyáltalán nem érdeke egy kínai-orosz szoros unió felemelkedése” – mondta a Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje szerdán a nemzetközi elképzeléseiről tartott sajtótájékoztatóján Párizsban.    

Elnökké választása esetén Marine Le Pen, mint fogalmazott, nem szeretne „sem alárendelődni Moszkvának, sem a Biden-adminisztráció követőjévé válni”, különösképpen Ázsiát és Óceániát illetően.    

„Megismétlem, egyértelműen, elnökké választásom esetén kilépek a NATO integrált parancsnokságából, de nem mondok le az észak-atlanti szerződés ötödik cikkének alkalmazásáról a kollektív biztonságot érintően, éppen úgy, ahogyan 2009 előtt volt a helyzet” – hangsúlyozta az elnökjelölt.    

Marine Le Pen a választási programjában „szövetséget” javasol Oroszországgal „az európai biztonsági struktúrában, amely nem épülhet kizárólag a NATO-ra”,

Marine Le Pent az előző elnökválasztási kampány idején hivatalában fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök, s emiatt rendszeresen vádolják őt politikai ellenfelei azzal, hogy szoros viszonyt ápol az orosz hatalommal. A 2014-es regionális választásokat megelőző kampányához pártja, a Nemzeti Tömörülés 9 millió eurós összegben kapott hitelt egy orosz banktól, amelynek visszatérítésére 2020-ban kapott haladékot.    

„Teljesen független vagyok minden hatalomtól, minden külföldi kabinettől. Azért folyamodtam orosz banki hitelhez, mert eddig sem Franciaországban, sem Európában soha nem sikerült kölcsönt kapnom” – mondta.    

Újságírói kérdésre Marine Le Pen emlékeztetett arra, hogy

többször is elítélte az Ukrajna elleni orosz agressziót,

és április 4-én háborús bűntettnek nevezte a Kijevhez közeli Bucsában történt tömeggyilkosságokat.    

„Az ukrajnai háború kitörése előtt valóban azt gondoltam, hogy Franciaországnak az az érdeke, hogy visszakösse Oroszországot Európához. És ahogyan most is elmondtam, (Franciaország) megakadályozza elsősorban azt, hogy Oroszország Kínával kössön szoros szövetséget, elsőként gazdaságit, energetikait, majd holnap talán katonait, sőt pénzügyit” – fogalmazott Le Pen.    

A szuverenista elnökjelölt

nem támogatja a Moszkvával szembeni gazdasági szankciókat,

mert azok szerinte a franciák vásárlóerejét rontják.         

Marine Le Pen cáfolta, hogy szeretné kiléptetni Franciaországot az Európai Unióból.    

„Nem gondolom, hogy a kilépés a multilaterális szervezetekből befelé fordulást jelent. Megerősítem ugyanakkor, hogy a Frexit (Franciaország kilépése az Európai Unióból) egyáltalán nem a mi programunk” – hangsúlyozta.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. április 15. 19:22
békét
Dezsőke
2022. április 14. 12:00
ja a nato is lépjen oroszországba vagy fordítva
Dezsőke
2022. április 14. 11:59
békét
foldizs
2022. április 14. 00:03
Stratégiai közeledés :D ez olyan, mint a stratégiai nyugalom?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!