Ezt nyilatkozta eddig Márki-Zay Péter a fegyverszállításokról

2022. március 18. 12:46

A baloldal miniszterelnök-jelöltje feljelentést tett, rémhírterjesztésről beszél. Összeszedtük, eddig miket mondott a fegyverszállítások és magyar katonák kapcsán.

2022. március 18. 12:46
null

Márki-Zay pénteken jelentette be, hogy feljelentést tesz, mert szerinte rémhírterjesztés, hogy az ellenzék katonákat küldene a háborúba.

Ez Márki-Zay véleménye a háborús szerepvállalásról

Márki-Zay feljelentésének apropóját valószínűsíthetően az elmúlt hetek eseményei adják. Portálunk is részletesen foglalkozott az elmúlt időszakban azzal, hogy baloldali politikusok kvázi egymásra licitálva beszéltek arról, hogyan kellene Magyarországnak beavatkozni a háborúba.

A háború kirobbanását követően Márki-Zayt a Partizán műsorában kérdezte arról Gulyás Márton, hogy miniszterelnökként segítené-e Ukrajnát a háborús konfliktus megelőzésében. Válaszában Márki-Zay leszögezte:

Mindent, amit a NATO szövetségi rendszere megenged, azt nagyon szívesen segítenénk.”

A műsorvezető konkrétan rákérdezett a baloldal miniszterelnök-jelöltjétől, hogy „akár katonai segítséget is biztosítanál-e?”

Márki-Zay először annyit mondott: „hogyha nem Putyin ügynökeként működne Magyarország, akkor természetes, hogy a NATO tagjaként, minden módon, amit a NATO eldönt azon belül a szövetség keretein belül, mindenféle segítséget megadhat Ukrajnának”, azonban Gulyás ismét rákérdezett: „Akár katonait is?”

Hát, hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is”

– válaszolta a baloldal miniszterelnök-jelöltje. 

Fegyvert is szállítana

Márki-Zay az ATV Egyedes beszéd című műsorának korábbi adásában azt is elárulta, fegyvereket is adna Ukrajnának. Az adás során a műsorvezető megkérdezte a baloldal miniszterelnök-jelöltjét, „ha önön múlna, adna fegyvereket Ukrajnának?” 

 „Tehát, amit a NATO tesz, azt kell tennie a magyar kormánynak is ebben az esetben. Értem” – foglalta össze a műsorvezető.

„Pontosan, azt kell, abszolút. A NATO közös döntéseit kell végrehajtsa Magyarország is. Tehát, hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk” – hangsúlyozta a baloldal minisztelnök-jelöltje.

Ezen állítását Márki-Zay Péter egyébként a Tagesspiegelnek is elismételte. Úgy fogalmazott: „néhány héttel ezelőtt még azt mondtam, mi is támogatjuk a békés, közös érdekeken alapuló gazdasági és kulturális együttműködést Oroszországgal. Nos, ez a jelenlegi válsággal megváltozott. Természetesen

Magyarországnak, mint NATO- és EU-tagnak, csatlakoznia kell minden Oroszország elleni szankcióhoz. Ez elvi kérdés – még akkor is, ha ez gazdaságilag árt nekünk. A fegyverszállításokat is támogatnám,

amennyiben a NATO és az EU e mellett döntene. Mindig a közös döntéseket követnénk.” 

A teljes baloldal álláspontja

A baloldali tömbön belül nincs egyedül Márki-Zay a fenti háborús álláspontjával. Fekete-Győr András például már februárban a fegyverszállításokat szorgalmazta. Gyurcsány volt honvédelmi minisztere, Juhász Ferenc és uniós képviselője, Rónai Sándor is fegyvereket szállítana Ukrajnába. A Jobbik alelnöke pedig egy múlt heti lakossági fórumon arról beszélt, hogy hivatásos NATO-katonákat küldene Ukrajnába az oroszok ellen harcolni, de saját hozzátartozóit megkímélné a harcoktól. A március 15-i ellenzéki gyűlésen aztán Iványi Gábor is csatlakozott, aki „nemzeti szégyennek” nevezte, hogy Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnának.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2022. március 19. 07:06
MÁRKY-ZAY KÉPTELEN AZT FELFOGNI--HOGY FÜGGETLENŰL ATTÓL, HOGY MIT GONDOLNAK A NATO-BAN--A MAGYAR EMBEREK ELSÖPRŐ TÖBBSÉGE NEM AKARJA SEM A FIAIT SEM A FIÚ UNOKÁIT KI-IRTATNI UKRÁN ÉRDEKEKÉRT VAGY BÁRMILYEN IDEGEN ORSZÁG VAGY NEMZET ÉRDEKEIÉRT!!! EBBE FOG TOITÁL BELEBUKNI 2022.ÁPR.3-ÁN! REMÉLHETŐLEG MÁRKYZAJ ÉS AZ EGÉSZ MOSLÉKBALLIB SZEMÉTBRANCS. MERT MÁRKY-ZAY VAGY POTOCSKÁNÉ VAGY FEGYŐR KI AKRJA SAJÁTMAGÁT VAGY A GYEREKEIT IRTATNI UKRAJNÁBAN, AKKOR MENJENEK ŐK ODA A FIAIKKAL VAGY A FIÚ-UNOKÁIKKAL, OSZT' DÖGÖLJENEK MEG ŐK(!!!!) OTT. DE EBBŐLM A BULIBÓL HAGYJÁK KI A NORMÁLIS MAQGYAROKAT! EZ ILYEN EGYSZERŰ.
syphax
2022. március 19. 06:48
Az egész magyar baloldal PUSZTULNI ÉS(!!!) PUSZTITANI AKAR--Gyurcsánytól kezdve Hiller Istvánig. Kár, mert nem mindenki SEGGHÜLYE KÖZÖTTÜK, CSAK MOSTANRA MÁR "BEGERJEDTEK"--alighanem azért, mert A VESZTÜKET ÉRZIK--TOTÁL HAMISANN EGYÉBKÉNT--és ezért arra az álláspontra helyezkedtek mostanra: ha NYILVÁNVALÓ, HOGY nekik most politikailag veszteniük kell--mert mostanra ez a TÉNY már az ő számukra is kiderült--akkor a csecsemőktől az aggastyánokig vesszen mindenki.....Tiszta Hitler-Eva Braun-Goebbels-Bormann lélektani szituáció 1945 május első napjaiban....ELKÉPESZTŐ!
borsika
2022. március 18. 17:45
Az nem rémhírterjesztés, hogy szerinte Magyarország (!) Putyin ügynökeként működik? Bármit is jelentsen ez.
syphax
2022. március 18. 17:42
Véleményem szerint TELJESEN ÉRTELMETLEN ÉS FÖLÖSLEGES "AZT" MEGJEGYEZNI, VISSZAIDÉZNI, ÉRTELMEZNI ÉS ÁTÉRTELMEZNI, AMIT MÁRKY-ZAY PÉTER MOND VAGY NEM MONDD VAGY ÚJRAMOND MÁSKÉPP SATÖBBI..SATÜBBBI. MIÉRT? AZÉRT MERT A MANUSCH ÖSSZEVISSZA HADOVÁL MINDENT ÉS MINDENNEK AZ ELLENKEZŐJÉT, ÉS MINDEN ELLENKEZŐNEK IS AZ ELLENKEZŐJÉT.....IS. GÁTLÁSTALANÚL, SZEMREBBENÉS NÉLKÜL ÉS OLYANNYIRA SZILÁRD MEGGYŐZŐDÉSSEL TELITETTEN, HOGY SZINTE KÉTSÉGEK VANNAK AFELŐL, HOGY EGYÁLTALÁN EMLÉKSZIK E ARRA A FAZON, HOGY 10 PERCCEL AZELŐTT MIT MONDOTT. EGY DOLOGBAN VISZONT KÖVETKEZETES ÉS "ÁLLHATATOS" ÉS EZ AZ, AMIT SZINTE GONDOLKODÁS NÉLKÜL SZINTE IMAMALOM-SZERŰ GÉPIESSÉGGEL TESZ--MONDANÁM AZT HOGY ÖNTUDATLANÚL--ÉS EZ: DR.ORBÁN VIKTOR RÁGALMAZÁSA, BECSMÉRLÉSE, SZIDALMAZÁSA, ALAPTALAN ÉS KÉPTELEN--SOKSZOR ÉRTELMETLEN--VÁDAKKAL ILLETÉSE. MINDEZT SOKSZOR AZ IRRACIONALITÁS HATÁRÁIG FELFOKOZVA! EZÉRT JÓMAGAM MÁR-MÁR AZT VÉLELMEZEM: EGYFAJTA PSZICHOMOTORIKUSAN AGYBAVÉSETT "RUTINOKAT" MOZGÓSIT A BETEG TÖKFEJÉBŐL KVÁZI "BEINDITVA" A BETEG -PROGRAMOT--LÉNYEGILEG GONDOLKODÁS NÉLKÜL. MONDOK ÁLLATORVOSI LÓ-SZERŰ ISKOLA-PÉLDÁT. "EZ A PAPIRLAP FEKETE SZINŰ"--MONDJA MZP..MIKÖZBE' A KEZÉBEN TART EGY HÓFEHÉR SZINŰ LAPOT, MELYNEK HÓFEHÉR SZINÉT MINDEN NORMÁLIS EMBER LÁÉTHATJA ÉS LÁTJA IS. EZUTÁN A KÖVETKEZŐ TÖRTÉNIK, VALAKI RÉSZÉRŐL, AKIK FIGYELMEZTETŐLEG MERÉSZEL MEGSZÓLALNI, HOGYASSZONGYA: "DEHISZEN AZ A LAP FEHÉR SZINŰ T.MÁRKIZAJ ÚR", MINDENKI LÁTHATJA MÉG MOST IS!!! "HÁT PERSZE HOGY FEHÉR!--IGY MZP. "MONDTAM ÉN MÁST?". "MEGMONDTAM PONTOSAN HOGY MILYEN SZINÚ AZ A LAP, CSAK IDEJÖTT ORBÁN VIKTOR ÉS BELE.HAZUDTA AZ ÖN FÜLÉBE AZT, HOGY ÉN NEM TUDOM MÉG A SZINEKET SEM MEGVÁLASZTANI, JÓL MEGÁLLAPITANI", ILYEN "ALJAS HAZAÁRULÓ GAZEMBER A 'ZORBÁN!" ETC..ETC... ÉS ITT AZ ÉSZ MEGÁLL ÉS EGYHELYBEN TOPOG.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!