Gyurcsány volt honvédelmi minisztere lőszereket akar küldeni Ukrajnába

2022. március 11. 09:45

Márki-Zay egyebek mellett azt hangoztatta, egy személyben Orbán Viktor felelős a háború kitöréséért, és az itthoni és a kárpátaljai magyarokat is igyekezett egymás ellen fordítani.

2022. március 11. 09:45
null

A baloldal már a szomszédunkban zajló háború kitörése előtt elkezdte azt a kampányát, amely hazánkat belesodorhatja a konfliktusba – írja a Mediaworks Hírcentrumra hivatkozva az Origo. Juhász Ferenc, Gyurcsány Ferenc egykori honvédelmi minisztere már február 22-én az ATV-ben sürgette, hogy hazánk lőszerekkel lássa el az ukránokat. „Az alapkérdés, hogy miért nem adunk mi adott esetben lőszert, hiszen most a haderőfejlesztés kapcsán elvileg van lőszergyárunk, elvileg van fegyvergyárunk” – jelentette ki az A nap híre adásában, február 22-én.

Már a háború kitörése előtt bizonyosan bekövetkező dologról beszélt

A 2007-től az MSZP elnökhelyettesi tisztségét is betöltő Juhász ráadásul azt hangoztatta, a magyar kormány azért nem küld fegyvereket Ukrajnába, mert szerinte „Orbán Viktor nem akarja, hogy Putyin katonáját magyar fegyverrel és magyar lőszerrel lőjék. Körülbelül ez a történet lényege, és ezért nem ad hadifelszerelést”. Figyelemre méltó, hogy Gyurcsány egykori minisztere már két nappal a háború kitörése előtt gyakorlatilag bizonyosan bekövetkező dologként beszélt a fegyveres konfliktusról.

A Momentum volt elnöke, Fekete-Győr András is a harcok kirobbanása előtt beszélt egy esetleges magyar katonai segítségről, szerinte a humanitárius szolgálat mellett fegyvereket is kellene küldeni Ukrajnába. A baloldali politikusok a bombázások kezdete után is sorban javasolták a katonai támogatást és a fegyverszállítást. Olyan kijelentéseket tettek, amelyek

növelték az esélyét annak, hogy hazánk belesodródjon a szomszédunkban zajló háborúba.

Márki-Zay Péter számos alkalommal még azt is sürgette, hogy Magyarország szállítson fegyvereket Ukrajnába.

Amikor a kormány világossá tette, hogy az ország területén semmiképpen nem mehetnek fegyverszállítmányok Ukrajnába, akkor a baloldali jelölt álhírterjesztéssel igyekezett zavart kelteni: azt állította, hazánk magyar katonai géppel küldött hadifelszerelést Ukrajnába.

Márki-Zay szerint Orbán a háború előkészítéséről tárgyalt Putyinnal

Márki-Zay egyebek mellett azt hangoztatta, hogy egy személyben Orbán Viktor felelős a háború kitöréséért, és hogy a magyar kormányfő annak előkészítéséről tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel február elején. Hódmezővásárhely polgármestere az itthoni és a kárpátaljai magyarokat is igyekezett egymás ellen fordítani, amikor azt terjesztette, hogy utóbbiak oroszpártiak, és a menekült nemzettársainknak azért „kell” átjönniük, hogy a Fideszre szavazzanak.

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Rónai Sándor is sajnálkozott a magyar katonai segítség elmaradása miatt: „Nagyon sajnálom a magyar kormány tegnapi bejelentését, miszerint mi nem segítünk száz százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyverek szállításával segítenek” – fejtegette Gyurcsány politikusa az ATV reggeli műsorában. Hozzátette:

szerinte ezzel nem veszélyeztetnék a kárpátaljai magyarságot.

A Soros György által is támogatott Political Capital nevű baloldali intézet vezetője, Krekó Péter, az ATV-ben beszélt a biztonságpolitikai helyzetről. A baloldali elemző szerint a fegyverszállítások „hatékony segítséget jelentenének”.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
misi53
2022. március 12. 09:02
Legalább a térképre nézne ez a tetűjáger, hogy mi mekkora ! Kretén !
masikhozzaszolo
2022. március 11. 18:29
Levezetném én is hogy mi történik, ha lőszert és fegyvereket küldünk Ukrajnába. Volt már ilyen. Az ukránok, az oroszok, a szlovákok, a románok, a szerbek, a horvátok, az osztrákok versengve kezdenék lőni a magyarokat. Nem Ukrajnában, itthon. Én már olvastam ilyenről. Sokat. Apám meg volt szovjet fogolytáborban, aztán átszökött az amerikai fogolytáborba (Lignitz). Aztán onnan is megszökött, aztán Poroszlónál elfogták az oroszok, kivitték Ukrajnába szovjet fogolytáborba. Van róla 190 oldala, az ABTL jóvoltából. Menjél, vigyed. Egy szekérrel. Ja, nem, Teslával, mert az zöld. Az utolsó töltényt tartsd meg.
Farkas Piroska
2022. március 11. 13:20
Juhász elvtárs felébredt. A Lejtő utcába is besütött a nap?
Farkas Piroska
2022. március 11. 13:19
Bravó, Juhász elvtárs !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!