Hetilap

Nick Vujicic

A keresztényeknek részt kell venniük a politikában
V. évfolyam 38. szám

Márki-Zay fegyvereket és magyar katonákat küldene Ukrajnába, Orbán szerint Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból

2022. február 24. 11:15

Mutatjuk az ukrán válságra adott kormánypárti, valamint baloldali álláspontokat.

2022. február 24. 11:15
null

Mint arról beszámoltunk, Márki-Zay Pétert Gulyás Márton kérdezte arról, hogy hogy miniszterelnökként segítené-e Ukrajnát a háborús konfliktus megelőzésében. Válaszában Márki-Zay leszögezte: „Mindent, amit a NATO szövetségi rendszere megenged, azt nagyon szívesen segítenénk.”

A műsorvezető konkrétan rákérdezett a baloldal miniszterelnök-jelöltjétől, hogy „akár katonai segítséget is biztosítanál-e?” Márki-Zay először annyit mondott: „hogyha nem Putyin ügynökeként működne Magyarország, akkor természetes, hogy a NATO tagjaként, minden módon, amit a NATO eldönt azon belül a szövetség keretein belül, mindenféle segítséget megadhat Ukrajnának”, azonban Gulyás ismét rákérdezett: „Akár katonait is?” Márki-Zay Péter aláhúzta:

Hát, hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is”.

Baloldal és igazodó külpolitika, vs. békemegőrzés

Szijjártó Péter az Origónak ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: „A baloldal mindig egy igazodó külpolitikát akar, mindig a mainstreamnek a dicséretére vár, és akkor érzi magát jól, hogyha megsimogatják a buksiját arról az oldalról”.

Márki-Zay nyilatkozatai mellett érdemes megemlékezni arról, hogy mi Orbán Viktor és a magyar kormány álláspontja az ukrán-orosz konfliktusról. A kormányfő kedden tárgyalt telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel, és arról biztosította, hogy Magyarország a koordinált európai válaszcselekvés részeseként támogatni fogja a helyzet rendezésére irányuló közös uniós erőfeszítéseket.

Szerdán aztán a magyar kormányfő Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel együtt találkozott azokkal a katonatisztekkel, akik Magyarország biztonságát garantálják parancsnoki munkájukkal. A látogatáson Orbán Viktor aláhúzta:

Magyarországnak ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia; Magyarország biztonsága a legfontosabb”.

Orbán Viktor ennek megfelelően visszautasította azokat a baloldali javaslatokat, amelyek katonák és fegyverek Ukrajnába küldéséről szólnak.

 

Nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik