2009-ben ezen a napon mondott le Gyurcsány Ferenc

2022. március 21. 15:14

Az MSZP miniszterelnöke a rendszerváltás utáni időszak legnépszerűtlenebb politikusaként távozott.

2022. március 21. 15:14
null

„Azt hallom, azt üzenik nekem, hogy a változásokhoz szükséges összefogásnak, a változáshoz szükséges stabil kormánytöbbségnek és az ellenzék józan magatartásának én vagyok az akadálya. Remélem, hogy így van, mert ha igen, akkor én most ezt az akadályt megszüntetem” így jelentette be 2009. március 21-én Gyurcsány Ferenc az MSZP tisztújító kongresszusán, hogy lemond a kormányfői pozícióról.

Ekkor már három éve nyilvános volt Gyurcsány hírhedt őszödi beszéde. Az MSZP három éve volt lejtmenetben a közvélemény-kutatásokban, a Fidesz pedig már ekkor évek óta vezette azokat; a gazdasági válság pedig tombolt a világban.

A kaszting

A lemondását követő miniszterelnöki kasztingról anno az Origo írt még összefoglaló anyagot „Egy vérciki hét” címen.

Gyurcsány pótlására először Surányi György egykori jegybankelnök tűnt a favoritnak, akinek azonban kellett volna a Fidesz támogatása is; aztán felmerült Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnökének neve is; ahogy az MTA egykori elnöke, Glatz Ferenc is versenyben volt. Gyurcsány Ferenc Takács Jánost, az Electrolux vezérigazgatóját javasolta az MSZP-nek. Mikor ez az ötlet is elbukott az SZDSZ hirtelen bedobta Bokros Lajos nevét, aki akkor az MDF EP-listavezetője volt.

Bokros Lajos kijelentette, hogy nem vállalja a felkérést. Ekkor már világos volt: nem fognak olyan külső embert találni, akiben meg tud egyezni az MSZP és az SZDSZ, ezért maradtak a kormányon belül: az agrártárca vezetője, Gráf József és Bajnai Gordon gazdasági miniszter maradtak versenbyne, Gráf azonban rögtön nemet is mondott.

Így lett a baloldali kormánypártok közös jelöltje Bajnai Gordon, akit meg is tettek miniszterelnöknek. 2010-ben aztán kétharmaddal nyert a Fidesz, azóta a jobboldal a kormányoz. 

Gyurcsány Ferenc lemondását itt nézheti meg:

Nyitókép: MTI / Illyés Tibor

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. március 23. 09:38
Azóta Fidesz 2/3-ad. És ez így is van jól. 11 nap múlva is legyen így!
amca
2022. március 21. 22:44
1ik bűnözőt követte a másik Qurcsány 8 szor volt börtönben az apjával. A libatolvaj a másik cellában.
zakar zoltán béla
2022. március 21. 20:46
Késett 25 évet!
balbako_
2022. március 21. 19:25
Megbukott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!