Ezek a legnépszerűbb szakok – fontos határidő közeleg

2022. február 09. 15:00

Február 15-én éjfélig lehet jelentkezni a felsőoktatási képzésekre, az Oktatási Hivatal azoknak is segít, akik nem tudják, merre tovább.

2022. február 09. 15:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Már csak szűk egy hetük van jelentkezni az ősszel induló alap- és mesterképzésekre azoknak, akik tovább szeretnének tanulni. A jelentkezést a felvi.hu honlapon elérhető E-felvételiben tehetik meg, a határidő február 15-én éjfélkor jár le. Minden jelentkező három szakot jelölhet meg térítésmentesen – ezt állami és önköltséges formára is –, és további három szakot – szintén mindkét finanszírozási formában –, két-kétezer forint kiegészítő díj ellenében. Vagyis maximum 12 helyre lehet jelentkezni. „Az átlagos jelentkezési szám általában 3,5 körül alakul” – mondja a Mandinernek dr. Vanó Renáta, a Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese. Hozzáteszi:

mindig jelentős számban vannak azok, akik az összes lehetőséget igénybe veszik,

de azok is, akik csak egy-két helyet jelölnek meg.

Az elmúlt években a jelentkezők nagyobb hányada, mintegy 63 százaléka alapképzésre jelentkezett. Mesterképzésre a továbbtanulók 18-19 százaléka, osztatlanra a 12-13 százalékuk jelezte felvételi szándékát, míg a felsőoktatási szakképzésre pedig 6 százalékuk.

Változatlan népszerűségnek örvend a gazdálkodás és menedzsment

Ami a képzési területek népszerűségét illeti, a jelentkezési tendenciák évek óta változatlanok.

A továbbtanulók előszeretettel választják a gazdaságtudományi, a műszaki, a pedagógus, a bölcsészettudományi és az egészségtudományi képzési területek.

A Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese szerint várhatóan idén is hasonló sorrend alakul ki. Tavaly a legtöbben gazdálkodás és menedzsment, turizmus-vendéglátás és gépészmérnöki szakra jelentkeztek, de népszerű még a járműmérnöki, mérnökinformatikus, óvodapedagógus, ápolás és betegellátás, anglisztika, kommunikáció és médiatudomány is.

Tavaly a legtöbb jelentkezőt vonzó mesterképzési szakok a vezetés és szervezés, pszichológia, marketing, gépészmérnök, biológus, design- és művészetmenedzsment, egészségügyi menedzser, ellátásilánc-menedzsment voltak. De sokan jelentkeztek emberi erőforrás tanácsadó, építész, fizioterápia, gyógypedagógia, humánkineziológia, kiterjesztett hatáskörű ápoló, Master of Business Administration (MBA), mérnökinformatikus, műszaki menedzser, nemzetközi gazdaság és gazdálkodás, nemzetközi tanulmányok és pénzügy szakra is. Vannak szakok, melyre nem kifejezetten magas a jelentkezési létszám, ám ezen tudományos vagy munkaerőpiaci szempontból egyébként fontos képzésen végzett szakemberből nincs is szükség évente tömegekre – emeli ki Vanó.

Kevésbé népszerű szakokról, képzésekről pusztán a jelentkezői számok alapján nem beszélhetünk – mondja Vanó, mint rámutat: számos képzési terület, szak (például a művészeti) speciális tudást vagy előképzettséget igényel, így meglehetősen szűk a potenciális jelentkezők köre, illetve sok olyan képzés is van, amely olyan szakembereket képez, akik nagyon fontosak az ország gazdasága és a tudományos élet szempontjából, de nem szükséges belőle „tömegképzés”.

Segítenek megtalálni a megfelelő képzést

Azoknak, akik nem tudják, milyen irányban tanuljanak tovább, a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban közzétett szakleírások és a felvi.hu-ról is elérhető Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR – www.diplomantul.hu) segíthetnek megtalálni a megfelelő képzést. A DPR interaktív online felülete látványos infografikákkal mutatja meg a pályaválasztás előtt állóknak, hogy egy adott képzési terület-szak végzettjeiként várhatóan mennyi idő alatt helyezkedhetnek el, mennyit kereshetnek, hogyan nézhet ki a karrierpályájuk diplomásként – mondja Vanó.

A felvi.hu honlapon közzétett felvételi tájékoztatóban a teljes képzéskínálat és a jelentkezéshez szükséges valamennyi információ elérhető, továbbá pontszámító kalkulátor és kisfilmek támogatják az érdeklődőket a jelentkezési folyamatban. Elérhetők az előző évek statisztikái, ponthatárai is, segítve az esélyek felmérését.

A köznevelési intézmények 12. évfolyamán tanulók száma hozzávetőlegesen megegyezik a tavalyi tanév tizenkettedikeseinek számával, mintegy 47 ezer fő (a szakképző intézmények végzős tanulóinak száma nincs benne, azt nem az Oktatási Hivatal tartja nyilván).

Az érettségire jelentkezés is folyamatban van, február 15-éig lehet jelentkezni a nyári érettségi időszakra, így az érettségizők számáról egyelőre nincs adat.  Az elmúlt évek adatai alapján a nappali munkarenden gimnáziumokban és szakképzésben nyáron érettségizettek 60-70 százaléka jelentkezett a felsőoktatásba.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CharlieM
2022. február 10. 06:48
Sok sikert minden felvételizőnek! Remélem, hogy sikerülnek a terveik, felveszik őket és megtaláljál a számításaikat a választott szakon.
bölcsbagoly
2022. február 09. 18:51
Alapból nagy hiba ha valaki 12 szakot jelölhet meg! Mit tud ő a saját képességeiről, hajlamáról, elhivatottságáról? Mindegy, hova kerül be, csak diplomája legyen, utána meg még féltucat, szintén alapos tudás nélkül?
Zsolt75
2022. február 09. 17:59
Ahogy művelt barátom mondta: "Tanulj fiam, Brutus!"
balbako_
2022. február 09. 17:47
Azok a tárgyak ahol tanulni kell, illetve ahol valami hasznos munkát lehet végezni mérnök, orvos, közgazdász, mezőgazdász, tanár stb
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!