Kifakult a szociális érzékenység Újpesten

2021. augusztus 04. 18:30

Az újpesti baloldal többek között szociális bérlakások építésével kampányolt 2019 őszén, de városházi forrásaink szerint Déri Tiborék most azt kezdeményezték, hogy az egyik épülő társasházban csökkentsék a szociális bérlakások számát.

2021. augusztus 04. 18:30
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

„Rajtad a sor! Együtt sikerülhet! Szavazz a 250 új bérlakás megépítésére!” – írta a legutóbbi helyhatósági voksolás napján, közösségi oldalán Déri Tibor. A momentumos politikus választási kampányában nagy hangsúlyt fektetett szociálpolitikai elemekre, az újpesti ellenzéki összefogás 13 pontjából pedig a hetedik fejezet épp az önkormányzati szociális bérlakások építését, felújítását szorgalmazta.

Ugyanakkor nem előzmény nélküli a IV. kerületi bérlakásépítési program ötlete, az még a baloldali városvezetés felállása előtt elkezdődött azzal, hogy a Wintermantel Zsolt-vezette képviselő-testület zöld lámpát adott, önrészt teremtett az „Újpest Kapuja” térségmegújítási és városrehabilitációs projektnek.

Uniós pénzből, önrésszel szociális bérlakásprogram

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében finanszírozott uniós program célja az, hogy a városközpontban élő lakosság életkörülményeit emelje – mindezt egy integrált szociális jellegű rehabilitációval egybekötve. Vagyis, a különböző infrastrukturális beavatkozások – mint például az önkormányzati lakások építése, felújítása – mellett a projekt hatékonyságát növelő prevenciós, illetve közösségépítő programokat szerveznek, s ebben az önkormányzat mellett részt vesznek egyházi és civil szervezetek is. Az „Újpest kapuja” projekt támogatási összege kétmilliárd forint, befejezési dátuma jövő szeptember 14. lenne.

Furcsa mód,

Az Újpesti Hírmondó arról adott hírt egy évvel korábban, hogy mintegy 80 felháborodott lakos gyűlt össze a Károlyi István utca 21-23. számú társasház mélygarázsában, hogy közösen tiltakozzanak az akkor még fideszes városvezetés azon szándéka miatt, amely szerint „alacsony státuszú embereket” költöztetnének be Újpest központjába. Az előbb említett projekt keretében, önkormányzati hozzájárulással ugyanis a Károlyi István utca 25. számú telekre épülne fel egy, „közösségi helyiséggel ellátott”, huszonkilenc lakásos szociális bérház, ebbe költöznének be az úgynevezett „alacsony státuszú emberek”.

Mind a DK-s, mind a jobbikos politikus meglovagolta ezt a 2018-as lakógyűlést, részt vettek az eseményen. Varju arról biztosította a lakókat, hogy kiemelt figyelemmel követi az ügyet, felajánlotta közbenjárását. Ez viszont mindössze abban merült ki, hogy országos sajtót kerített az ügynek, a médiumok, közösségi oldalon tett bejegyzések Hős utcai párhuzammal keretezték a történetet. Szabó ezenfelül arról értekezett, hogy a lakók által kifogásolt „alacsony státuszú emberek” a IV. kerület szégyenfoltjából, a Temesvári utcában lévő szegregátumból érkeznének. Megjegyzendő, az EU-s pályázat értelmében a bérházba csupán egy család költözhetne be, másoknak a IV. kerület különböző pontjain kell lehetőséget nyújtani. Továbbá mindkét politikus túlárazást emlegetett a tervezett beruházás ellen, épp ezért az építkezés leállítását is belengették, ha netalántán hatalomra kerülnének.

Ideiglenes állapot volt a szociális érzékenység

hiszen Déri Tiborék már nemigen nehezményezték, hogy a Károlyi István utca 25. szám alatt épülő szociális bérházba egy korábban lebontásra ítélt szegregátum lakói is beköltözhetnének.

Újpest Önkormányzatának honlapja tavaly szeptemberben majdhogynem diadalittasan számolt be arról, hogy letették az épülő bérház alapkövét. Az eseményen ott volt Déri Tibor mellett Trippon Norbert (DK) gazdaságért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős alpolgármester, de részt vett az eseményen Kanász-Nagy Máté (LMP) alpolgármester is.

Ám sem ezen beszámoló, sem az alapkő letételén dicsekedő politikusok közösségi oldalán tett bejegyzések nem tettek említést arról, hogy az „Újpest Kapuja” térségmegújítási és városrehabilitációs EU-s projekthez szükséges dokumentációt 2016-ban, tehát a jobboldali városvezetés nyújtotta be, mint ahogy az önrészt is az előző menedzsment teremtette elő.

Visszatérve azonban az épülő, Károlyi István utca 25. számú ingatlanra, úgy tudjuk, kétséges, hogy a beígért huszonkilenc lakás mindegyike szociális bérlakás funkciót tölt majd be.

Ehhez alapvető változtatások kellenek, amit a baloldali városmenedzsment állítólag úgy szeretne megoldani, hogy az EU-s projektbe bevonnának más, már felújított bérlakásokat. Így messzebb kerülhetnének az újpestiek a korábban a momentumos polgármester által beígért kétszázötven épülő szociális bérlakástól.

Kérdéses továbbá, mi lesz a fennmaradó ingatlanok sorsa, épp ezért az önkormányzathoz fordultunk, hogy válaszokat kapjunk a következő kérdésekre. Igaz-e, hogy a Károlyi István utca 25. szám alatt épülő társasházban csökkenteni kívánják a bérlakások számát? Felmerült-e ez a lehetőség? Mivel indokolnák a lépést? Illetve mi lenne a fennmaradó ingatlanok sorsa? Erre reagálva az önkormányzat közölte: a bérlakások számát nem kívánják redukálni, ám arra a felvetésünkre, mi lesz a szociális bérlakásokkal, cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Amint ez módosul, frissítjük a cikkünket!

_

Nyitókép forrása: Déri Tibor Facebook-oldala

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fecsabi1
2021. augusztus 04. 23:00
Főleg ez a Kanász..... Kis seggfej!!!! Egy dupla nulla!!!! Én kérek elnézést minden újpesti nevében!
fecsabi1
2021. augusztus 04. 22:56
Szarházi kisstílű banda!!!
Pipas 3
2021. augusztus 04. 22:40
Csodálom hogy az UTE ultrái még nem verték szét a városházát!
Kristály
2021. augusztus 04. 20:29
Ezek a libsik mondtak valaha is valamit amit betartottak ??? Nem tudok egyet sem , verembe valók örökre
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!