A Ferencek összeesküvése – 350 évvel ezelőtt végezték ki a Wesselényi-féle összeesküvés résztvevőit

2021. augusztus 15. 09:55

1671-ben végezték ki a Wesselényi Ferenc-féle főúri összeesküvés három vezetőjét, Zrínyi Péter horvát bánt, Nádasdy Ferenc országbírót és Frangepán Ferencet.

2021. augusztus 15. 09:55
null
Wisznovszky Tamás

1654-ben váratlanul elhunyt a már korábban megkoronázott ifjabb király, IV. Ferdinánd, és a bécsi udvar ezután örökletesen akarta biztosítani a magyar trónt a maga számára. Komoly viták árán végül sikerült az országgyűléssel kompromisszumot kötni, így a rendek nem mondtak le szabad királyválasztó jogukról, ellenben megválasztották Lipót főherceget magyar királynak. Cserébe a Habsburgok esküvel fogadták meg, hogy felszabadítják az országot a török uralom alól. Az országgyűlés elhatározta emellett, hogy korszerűsítik a végvárrendszert, és nagyszabású várépítési munkálatokat indítanak. A másik téma a nádorválasztás ügye volt, mely a bécsi udvar számára a lehető legkényelmetlenebb pillanatokat okozta, így szerették is volna elhalasztani.

Zrínyi Miklós zökkentette ki a nyugvópontról a helyzetet, ugyanis hatásos beszédét követően elsőként voltak kénytelenek tárgyalni ezt a kérdést; mégis

a horvát bánnal szemben a békésebbnek, kezelhetőbbnek tűnő Wesselényi Ferencet választották meg az ország új nádorává.

Zrínyinek tehát nem sikerült megszereznie a király utáni legmagasabb méltóságot, ugyanakkor a magyar politika vezéralakja maradt az elkövetkező években is.

Fotó: Zrínyi Miklós Forrás: MEK
Fotó: Zrínyi Miklós Forrás: MEK

Török hadjárat Bécs ellen

A Porta úgy vélte, hogy Bécs megváltoztatta addigi semleges magatartását, ezért Köprülü Ahmed nagyvezír 1663-ban megindította seregeit Bécs ellen. Mivel I. Lipót még mindig a békére törekedett, Wesselényi Ferenc nádornak kellett segítségért fordulnia a Rajnai Szövetséghez, melyet a német birodalmi rendek hoztak létre. A nádor mellett Zrínyi volt az, aki szinte sürgette a törökkel történő összecsapást, de a török korántsem a legrövidebb utat választotta Bécs felé, így 120 ezer főt számláló seregével a Duna vonalán Buda felé nyomult. A törökök rövidesen elfoglalták Érsekújvárat, de Zrínyit egyre inkább foglalkoztatta egy téli hadjárat terve, amire végül is sor került, így a magyar csapatok közel 200 kilométer mélységben benyomultak az ellenséges területekre, ami 20 ezres seregével fantasztikus katonai teljesítmény volt. A sikerek fellelkesítették a közvéleményt is, így a Rajnai Szövetség és Apafi Mihály is újabb csapatokat ígért, de a bécsi udvar döntésképtelensége a törököknek kedvezett, ugyanis megérkezett az oszmán felmentő sereg Kanizsa alá.

Zrínyit közben leváltották tisztségéről, és Montecuccoli stratégiai megfontolásból elkezdett hátrálni,

azonban végül a Rába szentgotthárdi gázlójánál csatát vállalt.

A csatában a szövetséges hadak fölényes győzelmet arattak, így mindenki természetesnek tartotta a hadjárat folytatását, ami azonban mégsem történt meg.

Reniger császári követ útján, aki folyamatosan a török táborban tartózkodott, augusztus 10-én megkötötte a „szégyenteljes” vasvári békét. A megegyezés húsz évre szólt, és a vesztes kezén hagyta az előző évek foglalásait. A török megtarthatta Váradot, Érsekújvárt és az elfoglalt egyéb területeket, egyszóval

olyan békét sikerült kötnie a Habsburg udvarnak, mintha vereséget szenvedett volna.

Fotó: Szentgotthárdi csata. Forrás: Wikipédia
Fotó: Szentgotthárdi csata. Forrás: Wikipédia

A vasvári béke hatalmas felzúdulást keltett a Magyar Királyságban, valamint okot adott arra, hogy egyre hangosabban állítsák, hogy a Habsburgok segítségére még mindig nem lehet számítani.  A gondot az okozta, hogy az elégedetlenkedők nagyban rá voltak szorulva a külföldi támogatásra. Több lehetséges alternatíva is felmerült a helyzet megoldására. Az egyik a már többször használt kártya, a francia segítségért való folyamodás volt, azonban a franciák nem lelkesedtek túlzottan az ötletért.

Hasonló volt a helyzet, mint a Rákóczi-szabadságharc idején, ugyanis számukra a legüdvösebb az volt, hogyha valaki van a Habsburgok hátában, de a nyílt szövetségkötés nem volt ínyükre. A másik lehetőség a Portával való kiegyezés volt. Ez a gondolat azon alapult, hogy a törökök már annyira meggyengültek, hogy el lehet fogadni a főségüket különösebb hátrányok nélkül is.

Zrínyi Miklós mindkét elképzelést elvetette, és célként a belső rendteremtést határozta meg.

Terveit nem tudta megvalósítani azonban már, mert 1664-ben egy vadkanvadászat közben az életét veszítette. Így történhetett, hogy történelmünk során immár másodszor a Magyar Királyság egy vezető személyiségét egy vaddisznó ölte meg. A Wesselényi-féle szervezkedés Zrínyi korábbi véleménye ellenére bízott a Portával való kapcsolatfelvételben. A gyűlés Wesselényi Ferencet tartotta alkalmasnak vezetőnek, akinek sikerült meggyőznie a magyar közélet további jelentős személyiségeit is. Csatlakozott a szervezkedéshez Lippay György esztergomi érsek és Nádasdy Ferenc országbíró is. Később a tagok hamarosan felvették a kapcsolatot Erdélyen keresztül a Portával is, és ajánlatukban hajlandóak voltak elismerni annak fennhatóságát. Feltételként azt támasztották, hogy a Porta el kell fogadja a szabad királyválasztás jogát, valamint nem követelhetnek segítséget a hadjárataikhoz. A szervezkedés folytatódott Lippay és Wesselényi halála után is, azonban a szervezkedés második vonala gyakorlatilag saját magát árulta be.

Fotó: Wesselényi Ferenc. Foorás: Wikipédia
Fotó: Wesselényi Ferenc. Foorás: Wikipédia

A szervezkedés második szakaszának a vezetői Nádasdy Ferenc, Zrínyi Péter, Frangepán Ferenc és I. Rákóczi Ferenc voltak. Közülük kétségkívül Rákóczi volt a legrátermettebb, akinek sikerült a résztvevők közötti konfliktusokat is elsimítani. Az említett konspirációs évek után 1670-ben tört ki a fegyveres felkelés, ugyanis Zrínyi Péter Horvátországban kiadott hadba szólító üzenetére. A törökök és a franciák azonban továbbra is passzívan szemlélték az eseményeket, ráadásul a felkelés nem talált igazán széles körű társadalmi támogatottságra.

Emiatt Zrínyi és Frangepán, megijedve a következményektől, Bécsbe siettek, és beárulták a mozgalmat.

Hűségüket szerették volna ezzel bizonyítani, de az udvar most nem honorálta a megbánást. Mindkettőjüket elfogták, sőt családjukat is fogságba vetették. A Rákócziak hihetetlen nagy összegű váltságdíj ellenében tudták csak elkerülni a halálos ítéletet. Nádasdy Ferencet is elfogták rövidesen, és nem volt kétség afelől, hogy a megtorlás kemény lesz. 1671 áprilisában Zrínyi Pétert és Frangepán Ferencet Bécsújhelyen, Nádasdy Ferencet pedig Bécsben kivégezték.

Fotó: I. Lipót. Forrás: Wikipédia.
Fotó: I. Lipót. Forrás: Wikipédia.

A megtorláson kívül azért voltak prózaibb okai is a tárgyalásokon osztott ítéleteknek, hiszen sokakat ítéltek teljes jószágvesztésre, ami igencsak előnyös volt az udvar számára, hiszen az elkobzott birtokok visszaszálltak a koronára. Az elkövetkező évtizedek a magyar nemesség befolyásának fokozatos felszámolásával járt, amihez a Wesselényi-féle összeesküvés remek okot biztosított, hiszen immár lehetett hivatkozni I. Lipótnak a jogeljátszásra a nyílt abszolutizmus bevezetésekor.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
voltospultos
2021. augusztus 09. 08:55
https://gyulavara.hu/gyulai-vegvari-napok/
Ekeke
2021. augusztus 08. 14:30
Zrínyi és Frangepán rohantak Bécsbe bearulni az összeesküvést. Jutalmul kivégezték őket. De ennek ellenére,a további 350 év alatt sem voltak képesek leszokni a magyarok a hazaarulasrol. Rohangáltak mindenfelé,Isztambultol Becsig,Berlintol Moszkvaig ,Washingtonon át Brusszelig.A lényeg mindig másik magyar buktatasanak célja volt. Ez valamilyen genetikai deformacio lehet. Aztán csodálkoznak hogy alig maradt valami az országból.
llnnhegyi
2021. augusztus 08. 13:55
A Vasvár-i béke. I világháború kirobbantása,elbukasa Ausztria és a magyar fonemesek árulása! Még szerencse, hogy csak 2/3-at vették el hazánknak. A " sógorok" mindig átverték Magyarországot.
Coccothraustes
2021. augusztus 08. 12:11
Szükségesek az ilyen cikkek köszönjük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!