Már a nyelveket is felforgatnák a haladó szélsőségesek

2021. július 04. 07:15

Hiába, a lankadatlan éberség a jó agitprop munka alapja, ezt már az ötvenes évek élharcos elvtársai is jól tudták.

2021. július 04. 07:15
Pomozi Péter

„Pár száz éve Folnesics Lajos gyermeki nyelvújító hevületében még azért fohászkodott, bár érnénk el arra a grammatikai tökélyre nyelvünkben, hogy a biológiai nemeket megkülönböztetőleg jelölhessük, ma viszont egy roppant haladó germán tévécsatorna neutralizált híradóműsort kíván megvalósítani! Idézem a brüsszeli Politicót: „A Németországban közölt hírek ezentúl gendersemlegesebbek lesznek nyolc vezető német, osztrák és svájci hírügynökség hétfői [június 21-i] bejelentése szerint.”

A lelkes kollektíva már csak azon sápítozik, hogy a német többes számban nincs igazi neutrum, hanem nemi megkülönböztetés van: vö. például schöner, schöne, schönes ’szép egyes számban, hím-, nő- és semlegesnemben’ versus schöne ’szépek többes számban’, der schöne Mann ’a szép férfi’, die schöne Frau ’a szép nő’, das schöne Kind ’a szép gyermek’ versus die schönen Kinder ’a szép gyermekek’. Ezenfelül olvasatukban a mindhárom nem jelölésére alkalmas die schönen Kinder grammatikai alak mintha eleve maszkulingyanúba keveredne PC- és LMBTQ-körökben. Hiába, a lankadatlan éberség a jó agitprop munka alapja, ezt már az ötvenes évek élharcos elvtársai is jól tudták; s ki merné állítani, hogy mai nyugati utódaik bármiben is elmaradnának tőlük? Legfeljebb annyi hibádzik az idillhez, hogy a Politicónak (még) nincs szivárványos sarló-kalapácsos fejléce. Talán elég nekik a szivárványos vasököl, mely változatlanul „oda csap, ahova köll” a gendermánia magasztos céljai jegyében.”

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2021. július 05. 07:56
Már kiváncsi leszek hogyan fogják majd a választások után megszolitani a népet. Eddig még elment a Liebe Genossinen, Genossen! Vagy Liebe Bürgerinnnen, Liebe Bürgen! Szeptembertöl valamit ki fog kellenni találni a be nem sorolhato nemüekre is. LOL.
mokány
2021. július 05. 00:43
Nur nicht beszarren .
VeJoLa
2021. július 04. 13:18
Téboly a gender+píszí német agybaj! Sok élőlény neve mindkét nemet jelöli, és csak akkor pontosítják, ha fontos a biológia neme. (der Hund - die Hündin, die Gans - der Gaenserich) Újabban a (gyakran eleve hosszú) foglalkozást jelölő szavakat -in véggel meg kéne ismételni Mahler - Mahlerin. A "inező" túlbuzgalom mulatságos példája az eleve nőnemű macska (Katze) Kaetzin alakja, miközben a kandúr Kater. Mellesleg az LMBTQIA+ emberekkel ez csak súlyosbítja a problémánkat, hisz nem bújhatunk a hagyomány mögé, ha rosszul találjuk el, hogy aznap épp milyen neműek!
istvanpeter
2021. július 04. 11:11
Azért lesz itten gond, ha túl sokan meghülyülnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!