A budai Várban jegyezték el Sisi leányát, Gizella főhercegnőt

2021. július 23. 15:20

Boldogság és tragédia egyaránt érte a Budavári Királyi Palotában Gizella főhercegnőt. Az ódon falak között kérte meg a kezét 16 évesen a nála tíz évvel idősebb bajor koronaherceg, ám a budai Várban halt meg a nővére mindössze kétévesen. Következzék Ferenc József és Erzsébet királyné másodszülött gyermekének az élete – ismét egy izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.

2021. július 23. 15:20
null
Sal Endre
Sal Endre

1857 májusában Ferenc József és Erzsébet királyné a Budavári Palotából indult magyarországi körutazásra, két gyermekük, az akkor egyéves Gizella és kétéves Zsófia a palotában maradtak. Ki gondolta volna ekkor, hogy drámai napok következnek? Pedig sajnos így történt. Először Gizella lázasodott be, ám ő napok alatt meggyógyult, de Zsófia láza nem múlt, s végül a kislány Budán hunyt el egy fertőzés következtében.

Fotó: Wikipedia

Mindez meghatározta Gizella későbbi életét, Erzsébet királyné elsőszülött kislánya elvesztése miatt ugyanis mély depresszióba zuhant, és Gizella nevelését végérvényesen Ferenc József anyja, Zsófia Friderika hercegnő vette át. Erzsébet királynéval később sem volt szoros a kapcsolata Gizellának, a két évvel fiatalabb öccsével, Rudolffal annál inkább. 1864-ben például Rudolf napon egy hímzett zászlóval lepte meg az öccsét, amelyre annyit írtak: Utánam bátor harcosok! Bécsben ma is emlékeznek egy esetre, amikor a kis Gizella és Rudolf a bécsi Népkertben labdázott, ám a labda elgurult, s egy idegen vette fel. Mikor a kis Rudolf odarohant, a férfi megkérdezte a gyerektől: „Hát téged meg hogy hívnak, kisfiam?” Rudolf válasza:

1865-ben Ferenc József a családját is elhozta Budára a Szent István ünnepségre. Az emberek árgus szemekkel figyelték Gizella főhercegnőt, hiszen hónapokkal korábban arról cikkeztek az újságok, hogy tüdőgyulladás és mellhártyagyulladás gyötörte a gyermeket. Kilencéves volt ekkor, ennek ellenére több lapban is megjelent, hogy III. Napóleon francia császár azt tervezi, a kis Gizellával jegyezteti el saját kilencéves fiát. 1866-ban nem a budai Várban, hanem a budai hegyekben szállt meg Erzsébet királyné, s a Kochmeister-féle villában Rudolf és Gizella is ott volt. Azt is megírták a lapok, hogy az udvar küldöttje Brunner Váci utcai játékboltjában Rudolfnak ötven lovasból álló játék bandériumot vásárolt, Gizella pedig egy „magyar pórleányt s egy magyar parasztlegényt ábrázoló bábut kapott.”

1868-ban Gizella, ha már a fővárosban járt, meglátogatta az angolkisasszonyok pesti kolostorát, megtekintette a növendékek hagyományos táncvigadalmát, sőt az Állatkertben is körülnézett. Ebben az évben Gizella és Rudolf Károlyi István grófnál is vendégeskedett Fóton, majd Gödöllőre mentek pihenni. A gödöllői kastélyban ez időtájt Gizellának az egyik kedvenc időtöltése az volt, hogy egy szamár hátán sétált a kastély parkjában. Ekkor már a harmadik testvér is velük volt Gödöllőn, az áprilisban született Mária Valéria. 1869-ben aztán Gizella főhercegnő élete is veszélybe került.

A mindössze 13 éves lányt ugyanis a bécsi Práterben egy magányos merénylő próbálta megölni.

A támadás szerencsére nem sikerült, Gizellának pedig az ijedtségen kívül nem lett komolyabb baja.

Ebben az évben is Magyarországon nyaralt Rudolffal, s a lapok szerint, amikor Rudolf megcsodálta a pesti Állatkertet, Gizella a Városligeti-tó partján sétált. 1871-ben ismét azt taglalták a lapok, hogy kihez adja hozzá Ferenc József a legnagyobb leányát. Erre akkoriban már Alexis orosz nagyhercegnek volt esélye, de ugyanúgy járt, mint III. Napóleon fia, ugyanis a következő évben a bécsi udvar bejelentette, a 16 éves Gizellát eljegyezte a bajor királyi herceg, Lipót Miksa József. A tíz évvel idősebb herceg nem mellékesen a budai Várban kérte meg Gizella kezét, aki igent mondott, pontosabban szólva, elfogadta az apja, Ferenc József döntését. A házasságkötést aztán Ausztriában tartották, 1874-ben pedig megszületett az első közös gyermekük. A párnak végül négy utódja jött világra - Erzsébet, Auguszta, György és Konrád -, s mindegyiküknek hosszú életet adott a sors. A házasság egyben azt is jelentette Gizella számára, hogy egyre kevesebbet időzött Magyarországon, az ideje nagy részét a családjával töltötte Bajorországban.

Fotó: Wikipedia

1886-ban azért így is visszalátogatott, hogy megnézze Munkácsy Mihály kiállítását, mert szerette a magyar festőt. Nem mellékesen pedig szenvedélyes lovasként és vadászként rendszeresen részt vett a Gödöllő-környéki vadászatokon.1887-ben egy ilyen vadászaton került ismét életveszélybe. A Rákospalotán zajló rókahajtáson ugyanis a kutyaugatástól megriadt Gizella lova őrült vágtába kezdett. Végül az udvari lovászmester mentette meg a főhercegnő életét, aki utánuk nyargalt, s megfékezte a megbokrosodott hátast.

1889-ben aztán Rudolf öngyilkos lett, ami Gizella életébe is mély szomorúságot hozott,

hosszú ideig nem tudott napirendre térni az öccse elvesztése felett.1896-ban a millenniumi kiállítást Gizella sem hagyta ki, sőt a férje is elkísérte Budapestre, s azt is megírták a lapok, hogy Erzsébet királyné Gizella társaságában a Svábhegyen kirándult, ahol a Svábhegy fogadó teraszán hosszú ideig cigányzenét hallgattak. Még ebben az évben Gizella egy előadást nézett meg az akkor átadott Vígszínházban, az újságíróknak pedig megjegyezte magyarul, hogy az épület nagyon szép lett, gratulál hozzá. A cigányzene olyannyira közel állt hozzá, hogy amikor 1897-ben a városligeti Gerbeaud-pavilonnál ebédelt az édesanyjával, akkor is cigányzenét rendelt, Munczi bandája szórakoztatta őket, Gizella pedig kijelentette: „Ezeket a szép dalokat nagyon élveztem. Gyönyörűen játszottak!”

A többit tudjuk, egy évvel később egy őrült anarchista ölte meg Erzsébet királynét. Gizella főhercegnő további sorsa is ismert. A Habsburg szempontból vesztes I. világháború után menekülni kényszerült Bajorországból a családjával, s végül Ausztriában kötöttek ki, majd később visszatérhettek Münchenbe. A férjével jóban-rosszban kitartottak egymás mellett, s az aranylakodalmat is megélték. Gizella főhercegnőnek hosszú életet adott a teremtő, végül 1932 nyarán, 76 évesen aludt el örökre.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2021. július 24. 09:47
Teljesen mindegy magyar szempontból, hogy "jó" vagy "rossz" lelkű volt-e. Az egyetlen volt abban a degenerált családban, aki támogatta a magyarokat őszintén. Nekünk ez számít. Nagyából a kiegyezés is neki köszönhető. A férjét igazán szerette, eleinte jól megvltak, de utána szifiliszt is kapott az urától.
balbako_
2021. július 23. 18:03
Erzsébet Amália Eugénia Wittelsbach nagyon szép és nagyon szerencsétlen sorsú nő volt. 16 évesen őszintén, tiszta szívvel beleszeretett Habsburg Ferenc Józsefbe és ezzel bekerült egy elavult minden irányból recsegő ropogó szuronyokkal és gyilkosságokkal összetartott birodalom boszorkánykonyhájába, ahol nemcsak a népeket erőszakolták meg, hanem őt is. A gyönyörű, finom lelkű asszonytól elrabolták a gyermekeit is nem csoda, ha szíve és szimpátiája a leigázott népek felé fordult. Örült, ha nem kellett Bécsben lennie járta a világot. Egy őrült anarchista végzett vele, azzal az emberrel, aki maga is áldozata volt a hatalomnak.
annamanna
2021. július 23. 15:40
"Erzsébet Budára kérette kiszemeltjét, a Gizellánál tíz évvel idősebb Leopold bajor herceget, és azzal sem törődött, hogy a herceg már majdnem eljegyezte magát valaki mással. Zsófia főhercegné kedvelte Leopoldot, de mint partit nem tartotta megfelelőnek a császár leányának. Erzsébet ezzel természetesen mit sem törődött, és az eljegyzést már Gizella és Leopold találkozásának napján megkötötték." "A gyermek a vártnál kicsit korábban, 1874. január 8-án érkezett. Anyai nagyanyja után az Erzsébet nevet kapta, és a keresztanyja is Erzsébet császárné lett, aki sajnos nem ért oda a kislány születésére. Nem is akart lánya terhére lenni, ezért a Négy Évszak hotelben szállt meg. Ahhoz a gondolathoz is hozzá kellett szoknia, hogy harminchat évesen nagymamává vált. Három nappal a szülés után tartották meg a keresztelőt, de Erzsébet még ekkor sem mutatott túl nagy lelkesedést unokája iránt. Lányáról és a kis Erzsébetről is megjegyezte nem túl kedvesen, hogy olyanok „mintha mindketten százévesek volnának”7. Csak az illendőség kedvéért maradt Münchenben, lánya és családja untatta, senkivel nem tudott fesztelenül társalogni. Egy évvel később, 1875. április 23-án világra jött Gizella és Leopold második lánya, aki az Auguszta Mária nevet kapta. Erzsébet most sem volt kíméletes lányával. Rudolfnak írt levelében úgy nyilatkozott: „Gizella gyermeke ritka csúf, ugyanakkor rendkívül élénk, és ebben hasonlít Gizellára”8. Rudolfot nagyon megrendítette édesanyja rideg megjegyzése." "Ha Ferenc József ellátogatott hozzájuk, örömmel fogadták, de Erzsébet látogatása mindig feszültséggel töltötte el őket." "Gizelláról mindössze annyit tudunk meg, hogy ő is jelen volt a szertartásokon, és miután felolvasták a császárné végrendeletét, nagyon megértő volt, mikor kiderült, hogy Valéria sokkal többet örökölt. Arról, hogy Gizellát mennyire viselték meg a történtek, nincs tudomásunk. Ő volt az, akit Erzsébet a legkevésbé engedett közel magához. Kisgyermekként Rudolffal együtt nagyanyja felügyelete alá került, és gyakorlatilag Zsófia főhercegné töltötte be számukra az anya szerepet. Valéria születése után a szakadék csak tovább nőtt közöttük, de Gizellának nem sok ideje volt bánkódni ezen, hiszen húga még csak négy éves volt, mikor őt eljegyezték, egy évvel később pedig férjhez ment és Bajorországba költözött. Idővel, az unokák születése után Erzsébetnek talán lett volna lehetősége közeledni lányához, de soha nem próbálta meg. Ennek okát szintén nem tudjuk, csak gyanítható a tények ismeretében, hogy Erzsébet utált anyósát látta Gizellában. Őt sikerült olyanná formálnia, amilyen Erzsébet soha nem szeretett volna lenni. Bármi is volt az oka a kettőjük közti távolságnak, Gizella lélekben valószínűleg már sokkal korábban elveszítette édesanyját, mint ahogy ez a tragédia megtörtént." http://www.sisiweb.gportal.hu/gindex.php?pg=19220558&nid=6821111
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!