Eladja az iskolakertet a korábban zöldítéssel kampányoló baloldal

2021. május 02. 11:47

A helyiek sem értik, mi indokolja a Újbudai Bocskai István Általános Iskola által használt egyetlen nagyobb zöldterület értékesítését, nehezményezik, hogy így csak egy műfüves kispálya és egy betonudvar marad a négyszáz diáknak – így szerintük egészen új értelmet nyer Orosz Anna momentumos alpolgármester kampányszlogenje: „nekik beton, nekünk zöld”. Többen izgalmas befektetői háttérről is beszéltek lapunknak, közben azt is rebesgetik, hogy egyes LMP-s és MSZP-s képviselők sem feltétlenül hívei a DK-Momentum ilyen irányú nyomulásának.

2021. május 02. 11:47
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Elképesztő volumenben kezdte dobra verni ingatlanjait az újbudai önkormányzat. A baloldali vezetésű kerület pályázati aloldalán, ahol jellemzően romos pincehelyiségek, városhatárban lévő kiskertek és alkalmanként bérlakások kapcsán lehetett – inkább bérleti jogra, semmint megvásárlásra – pályázni, most egyszeriben jókora számban jelentek meg értékesnél értékesebb ingatlanok, szám szerint húsz darab.

Olyanok, amelyeknél a pályázati letétösszeg – amely általában tíz-húsz százaléka szokott lenni a becsértéknek – is sok tíz, olykor százmillió forintra is rúg, tehát túlzás nélkül milliárdos összértékkel bírnak, ugyanakkor még a pályázatba való betekintést is százezer forintos díjhoz kötik, ami nem feltétlenül szolgálja a szélesebb nyilvánosság bevonását.

Ilyen ingatlan például

  • a korábban fogyatékkal élő fiatalkorúak számára nappali ellátást biztosító, majd kulturális célra pályáztatott villaépület a Gellért-hegy oldalában a Ménesi úton,
  • egy jókora ősfás zöldterület az Ulászló utcában, ahol a környező lakók régóta szeretnének egy kis parkot létesíteni,
  • vagy éppen egy iskola kertje (!): a Bocskai úti általános iskola lényegében egyetlen nagyobbacska zöld felülete.

Az érintett lakókat, környékbelieket meghallgatva nagyjából ugyanaz a kép rajzolódott ki mindhárom esetben: a 2010 előtti Molnár Gyula-féle szocialista önkormányzat „trükkök százaival” próbált minél több hasonló ingatlantól megválni; a Fidesz alatt néhány kósza tervtől eltekintve leálltak ezek a kiárusítási-beépítési projektek, majd a 2019-es baloldali „reconquista” után gőzerővel újraindult az érintett területek kiárusítása, amennyire lehetett, fű alatt, a helyiek bevonása nélkül, sőt, kifejezett tiltakozása ellenére. Mindezt úgy, hogy a baloldali ellenzék, élén a DK-s László Imrével egyébként a zöldítés ígéretével nyert választást a 11. kerületben, ráadásul komoly soklakásos társasházat terveznek az arra teljesen alkalmatlan érintett területekre úgy, hogy a polgármester személyes szlogenje volt az, hogy „Újbuda megtelt” (az izgalmas parkfelújítási projektek nem képezik jelen cikk fókuszát).

Az ingatlanok egy jelentős részének elidegenítéséről egyébként a polgármesterek vészhelyzetre tekintettel kibővített döntési jogkörével élve maga László Imre döntött.

Cikksorozatunkban ezen emblematikus ingatlanokat vesszük sorra, kezdve az iskolaudvarral, amely az amúgy semmitmondó „Bocskai út 47-49. – Badacsonyi utca 30. szám alatt található ingatlan” cím alatt fut a pályázathirdető felületen.

Iskolaudvarból építési telek

Május 3. 13 óráig, azaz hétfő délután egy óráig lehet beadni pályázatot a „4487/2 helyrajzi számon nyilvántartott, összesen 810 m2 területű „kivett beépítetlen terület” megjelölésű ingatlan” megvételére – igaz, már csak vakon: a pályázati dokumentációt 30 ezer forint ellenében csak április 27-ig lehetett kikérni. Hogy mi szükség volt egy értékesítésnél fizetőssé tenni a részletes pályázati kiírást, egyelőre a költői kérdések sorát gazdagítja. Ami nem derül ki a kiírásból, az az, hogy az érintett ingatlan az Újbudai Bocskai István Általános Iskola zöld kertje, amely kiemelt szerepet játszik az iskola négyszáz diákja életében.

Itt szoktak lenni az évnyitók, itt bográcsoznak ballagás után, nem tudom, miért jó, hogy elveszik tőlük ezt a kis zöldet. Így nem marad más, csak a műfüves kispálya és a nyomorúságos betonudvar, nézze!” – mutatja a füves-fás kis zöld oázist egy – szülőként is érintett – helyi asszony. A helyzetre jellemző, hogy aki az iskola részéről illetékes, informálisan jelezte, nem szeretne nyilatkozni, aki pedig beszél, az is inkább név nélkül teszi: nem akar tengelyt akasztani a DK-s polgármesterrel és csapatával.

Két ház is van a telek mellett, a Badacsonyi út 24. és 28. szám alatt. Előbbi (a 26. számon lévő, keskeny telekkel együtt) azé a befektetőé, aki részéről helyiek szerint sanszos, hogy a 30. szám alatti iskolakert-telek eladásának ötlete kiindult. Ezt a telket egyébként az iskola korábbi teniszpályájából kanyarították ki, mint egyik forrásunk fogalmaz „amolyan sunda-bunda módon”.

Izgalmas ingatlanügyek

A birtokos pedig nem más, mint az a Janikovszky János György, aki egyébként a Móra Kiadó tulajdonosa is (meg a 24. szám alatti villaépületre ráépítő, az épületet bérbeadó Recontra Invest Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonosa). Ő, szintén helyi informátoraink szerint érdeklődött a 28. szám alatti ház iránt, de a vásárlási ajánlat tényét az ott lakók lapunknak nem erősítették meg. A 28. szám alatti ház közvetlenül a világháború után épült, egy tősgyökeres újbudai család lakja, akik az ötvenes évek előtti nagy államosítás előtt szerezték meg egy kibombázott házzal a telket, amelyre építkeztek. A körülötte lévő telkeket, így a 26. alattit a 30. alattival, valamint a Bocskai út 47-49-cel egyetemben államosították, majd utóbbira felépítették az iskolát, előbbieket pedig, lévén ugyancsak önkormányzati, akkor tanácsi tulajdon, az iskola használhatta gond nélkül.

Az újbudai család 28. szám alatti házát régen U-alakban futotta körbe az iskola telke, ebből hasította ki a 26. számút Janikovszky, és állítólag a Fidesz előtti – Molnár Gyula-féle, MSZP-SZDSZ-es – vezetés alatt szerette volna az iskolakertet is megszerezni 2010 előtt, helyi információk szerint ráadásul úgy, hogy haszonbérbe veszi a telket, ráépíti a Móra Kiadó székházát, majd, miután ebben a formában értelemszerűen senkinek sem kell, immár töredék áron kivásárolja a telket is. A projekt elfogadtatása érdekében állítólag az iskolának ígértek könyvtárszobát az épületben, illetve Janikovszky Éva-emlékszobát is (mint egy helybéli úriember epésen megjegyezte: a zseniális meseírónak egyébként semmi köze nem volt a kerülethez). A projektet azonban megakasztotta a helyiek tiltakozása (egyik forrásunk jópár aláíróívet is mutatott ebből az időszakból), valamint, hogy

Hoffmann Tamás, a Fidesz polgármesterjelöltje alaposan megverte Molnár Gyulát, a baloldal ellenzékbe vonult, és, mint forrásaink fogalmaztak, ezzel egy jó időre csend lett.

Fotó: Ficsor Márton, Mandiner

Aztán 2019-ben sok kerülethez hasonlóan itt is megtörtént az impériumváltás, a 25 fős képviselő-testület 17 székét az ellenzéki összefogás képviselői szerezték meg, hét Fideszes és egy Mi Hazánkos képviselő mellett. Információink szerint az ingatlanok dobraverését, azaz a pályázat kiírását rajtuk kívül az LMP-s Kreitler-Sas Máté sem támogatta.

A helyzet pikantériája, hogy a baloldaliak a zöldítés programjával kampányoltak:

például Orosz Anna, Újbuda köznevelésért és városfejlesztésért felelős alpolgármestere, aki egyébként a Momentum alelnöke is egyben – és valószínűleg az országgyűlési választásokon is őt indítják, a „fideszes” ingatlanfejlesztések ellen tiltakozva a „nekik beton, nekünk zöld” kampányszlogent választotta, láthatóan igyekszik zöld elkötelezettségét kommunikálni, biciklit tolva mond fel politikai reklámszpotokat, sűrűn megszólal hasonló témákban.

Természetesen igyekeztünk megszólaltatni az ügy többi érintettjét, akit lehetett, az idő rövidsége miatt is elsősorban telefonon kerestük. Orosz Annát arról kérdeztük volna, kampányszlogenjei mennyiben összeegyeztethetőek a zöldterületek, különösképpen a Badacsonyi utcai iskolakert kiárusításával, mit tud Janikovszky szerepéről, mennyiben tartja támogathatónak soklakásos társasházak felépítését zöldterületeken, ez mennyiben összeegyeztethető azzal, amit kommunikálnak („Újbuda megtelt”); az asszisztense (miután bemutatkozás helyett elmondta, hogy vasárnap lévén fel sem kellene vennie a telefont, keressük őket hétfőn) végül visszahívást ígért. Kérdéseinket – telefonszám híján emailben – elküldtük László Imre polgármesternek is, hasonló tartalommal, az információink szerint a baloldali képviselőtestülettel e témában nem szimpatizáló, „renitens LMP-s” Kreitler-Sas Máténak ugyancsak (ő ki volt kapcsolva), kiegészítve a képviselőtestületre vonatkozó kérdéseinkkel. Telefonon elértük az ügyért állítólag szinté nem lelkesedő MSZP-s Tóth Mártont, aki szintén visszahívást ígért. Bárki bármilyen módon jelentkezik, cikkünket természetesen frissítjük.

László Imre polgármester ugyancsak hangoztatja: Újbuda megtelt. Az önkormányzat egyébként külön aloldalt indított a klímavédelem témájában, ahol polgármesteri köszöntőjében azt írja, „folytatjuk a kerületi intézmények energetikai korszerűsítését és a parkok, zöldfelületek felújítását”.

Az önkormányzat tágabb értelemben vett gazdálkodása nem elsődleges témája jelen cikkeknek, mindenesetre megjegyzésre érdemes, hogy az újonnan felállt testületből László Imre DK-s polgármester a korábbi kettő helyett négy alpolgármestert választott ki, majd gyorsan megszavazták nekik a maximálisan adható fizetést is (zárójel, Orosz esetében ez költségtérítéssel bruttó 1,1 millió forintos havi apanázst jelent) – abszolút többség birtokában ez nem jelentett kihívást a testületnek. Az is ironikus, hogy László Imre és Orosz Anna közös debütálása éppen egy zöld témában kiírt iskolai pályázat kapcsán történt, Molnár Gyula volt polgármester védnöksége alatt. 

„Nagy hangon kiabálnak, hogy Újbuda megtelt, majd kiírnak ingatlanfejlesztésre pályázatokat mert azt, hogy ingatlant eladok, nem lehet máshogy értelmezni, mint ingatlanfejlesztésként” – fogalmaz lapunknak Csernus László, a Fidesz-KDNP újbudai képviselője, aki éles kritikát is megfogalmaz az új vezetéssel kapcsolatban. „Ez a Molnár Gyula-Lakos Imre tandem abszolút bevett gyakorlata, ők voltak érdekeltek ehhez hasonló dolgokban, lásd: Kopaszi-gát és Madár-hegy, amit lehetett, nagyüzemben eladtak, a kerületnek így nem maradt semmi, amit megpróbáltunk megtartani meg fejleszteni” – mondja.

Az újbudai ingatlankiárusítás kapcsán a Mi Hazánk képviselője, Novák Előd is tiltakozott, Újbuda parlamenti képviselője, a fideszes Simicskó István pedig rendszeres videoposztok mellett interjúban is hangot adott nemtetszésének.

Egy biztos: a helyiek nem lelkesednek az iskolakert eladásáért, amit mindannyian zokon vettek, az pedig a kiárusítás módja volt: az érintettek – az iskolába járó diákok szülei, a tantestület vagy éppen a környékbeliek – szinte teljes kizárásával, amennyire lehet, fű alatt akarták az egészet megcsinálni – vélik. Időközben új, online petíció is indult a kiárusítás ellen, amit már másfélszázan aláírtak.

Fotó: Ficsor Márton, Mandiner

Generációk nőttek fel itt. Ezt a lehetőséget elvenni a gyerekektől, én nem is értem, hogy lehet ez” – mondja az egyik asszony. Problémának látják azt is, hogy ennek a zöldterületnek az elvétele után az iskola megmaradt területére se nagyon lehetne bejutni, csak az épületen keresztül: hogyan lehet így szükség esetén nagyobb méretű gépekkel munkát végezni az épületen vagy a megmaradt udvaron? Másvalaki arra céloz, hogy több ismert baloldali politikus is idejárt, többek között az MSZP-s Gurmai Zita, érthetetlen, hogy az ő pártja korábban szorgalmazta és most sem akadályozta meg az iskolakert eladását. Megint más arról beszélt: lehet, hogy több pályázat is érkezik be, és szabályos lesz a dolog, de abban biztos, hogy ebből több, különböző neveken ugyan, de Janikovszkyhoz fog kötődni valamilyen formában.

(folytatjuk)

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RogerFederer20GS
2021. május 03. 07:41
Most aztán meglepödtem
Welszibard
2021. május 03. 01:15
Janikovszky János Apja: Janikovszky Béla ÁVH-s alezredes - Péter Gábor egyik legmegbízhatóbb embere volt. Anyja: Janikovszky (Kucses) Éva, 1950-ben ejtőernyőztették a Minisztériumból a Móra kiadóba. A párttag Janikovszky Éva (meseíró is) a fiát Janikovszky Jánost a kommunizmus éveiben Nyugat-Németországban, Bonnban taníttatták ki a kapitalista gazdaságra. Janikovszky János a rendszerváltás után ugrásra készen kivásárolta a feloszlatott Móra Kiadót. Ilyen kezekbe került a magyar gyermekirodalom színe java.
Kristály
2021. május 02. 22:28
Követelni kell hogy mondjon le mert nem azt csinálja amivel megnyerte a választást. Semmiféle kötelezettsége nincs az igéretei betartására??????? Ilyen Szemetet megválasztani ???? Ezt lehetett tudni előre hogy az lesz mint 2002-2010 ben mindent aladni és a pénzt eltüntetni.
Vainamoinen
2021. május 02. 21:32
Mocskos, korrupt, tolvajmomentum.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!