The Lancet: Nem halálosabb, de fertőzőbb a brit variáns

2021. április 13. 17:22

Nem találtak összefüggést a súlyos lefolyás és a vírus variánsa között.

2021. április 13. 17:22
null

Korábban azt feltételezték, hogy a B.1.1.7 nevet kapott variáns nemcsak könnyebben átadható, mint a Vuhanban felfedezett vírus, hanem nagyobb arányban vezet a megbetegedett páciensek halálához. Ezt kérdőjelezi most meg két egymástól független tanulmány, melyek kedden a The Lancet Infectious Diseases és a The Lancet Public Health című tudományos lapokban jelentek meg.

Így vizsgálták

A két kutatás a 2020 szeptembere és decembere közötti periódust vizsgálta, amikor a B.1.1.7. felbukkant és terjedni kezdett Angliában.Az első kutatásban brit páciensek részvételével végeztek teljes genomelemzést tavaly november 9. és december 20. között. Akkor a vuhani mellett már a brit variáns is terjedt Londonban.

A kutatók összehasonlították a két variánssal fertőzöttek betegségének súlyosságát. A 341, igazoltan Covid-19-ben szenvedő ember 58 százaléka hordozta a brit, 42 valamely más variánst. Nem találtak összefüggést a súlyos lefolyás és a vírus variánsa között, a B.1.1.7.-tel fertőzöttek 36, a nem B.1.1.7.-tel fertőzöttek 38 százaléka lett súlyosan beteg, vagy hunyt el.

Fotó: Daniel Leal-Olivas / AFP
Fotó: Daniel Leal-Olivas / AFP

És a fertőzőképesség?

A brit variáns fertőzőképességét úgy vizsgálták, hogy a PCR-tesztekhez használt minták adatai alapján megbecsülték a beteg orrában és torkában lévő vírusmennyiséget. Az adatok alapján a B.1.1.7.-tel fertőzöttek mintái nagyobb mennyiséget tartalmaztak.

A másik tanulmány egy Covid-applikáció 36 920 felhasználójának adatait elemezte. A felhasználók tesztje szeptember vége és december vége között lett pozitív. Ebben a 13 hétben nőtt meg a B.1.1.7. aránya Londonban, Délkelet- és Kelet-Angliában.

„Megállapítottuk a fertőzőképesség növekedését, de azt is láttuk, hogy a B.1.1.7. terjedése egyértelműen reagált a  lezárásokra és valószínűleg működött az eredeti vírus ellen szerzett védettség” – írta Claire Steves, a King's College London tudósa, a kutatás egyik vezetője. Nem találtak bizonyítékot arra, hogy változott volna az újrafertőződés esélye a B.1.1.7. esetében az eredeti vírushoz képest.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Waltraud Grubitzsch / dpa-Zentralbild / AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
donoran
2021. április 14. 00:09
Hát az úgy szokott lenni. Először csak gyorsabban terjed. És úgy gyorsabban is mutálódik.
káli
2021. április 13. 20:39
Nálunk csak a fossáment egészségügy miatt arat jobban!
Rugo
2021. április 13. 18:52
Ilyen az orvostudomány. Egyik nap leírják ezt, majd egy hét múlva az ellenkezőjét. De baj csak akkor van, ha néhány barom politikusnak avanzsált orvosvezető (aki orvosnak és kutatónak is szar) komolyan veszi magát.
night watch
2021. április 13. 18:19
Újabban a 90 brazil mutáns okoz aggodalmat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!