A korlátozások az emberek érdekét szolgálják

2021. január 08. 17:22

Csak azokat a korlátozásokat hagyják érvényben, amire valóban szükség van, ebben kérem mindenki bizalmát – így értékelte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője Orbán Viktor bejelentését, miszerint február elsejéig meghosszabbítják az éjszakai kijárási tilalmat. Csató Gábor, a szervezet főigazgatója pedig elárulta, összesen hány embernek nyújtottak segítséget, és hány mintavételt vettek.

2021. január 08. 17:22
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

„Az esti kijárási tilalom egy nagy baromság, a középiskolás korosztályra pedig nem veszélyes a vírus”, „A mostani végzősöktől már szinte minden elvettek. Nincs szalagavatójuk. A legszebb évüket kell a 4 fal között tölteni, valószínű ballagásuk sem lesz... És ezek tudatában készülni kell az érettségire” – ilyen, és ehhez hasonló kommentek lepték el a közösségi oldalakat azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli szokásos rádióinterjújában bejelentette, hogy az Operatív Törzs február elsejéig meghosszabbítja a fennálló szabályokat, így a középiskolákban is marad az online oktatás és az éjszakai kijárási tilalom is. A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy eddig 80 ezer vakcina érkezett hazánkba, ami szerinte kevés.

„Az operatív törzs mögött nagyon komoly szakértői gárda, tudósok működnek közre, biztosan tudom, hogy csak azokat a korlátozásokat hagyják érvényben, amire valóban szükség van” – értékelte a döntést a Mandinernek Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Mint rámutat, az Operatív Törzsnek minden információ a rendelkezésére áll, ami szükséges a döntéshez, percre pontosan látják a nemzetközi folyamatokat, a járványügyi adatokat. „Ha ők azt mondják, hogy január 11. után is otthon kell maradni, akkor az igenis az emberek érdekét szolgálja, és ki kell tartanunk, higgyük el, hogy a döntés megalapozott, ebben kérem mindenki bizalmát”. Emlékeztet, nem egyszer tapasztaltuk már a járvánnyal kapcsolatos „fáziskésést”.

„Ha korán nyitunk meg egy kaput, annak hatása később megmutatkozik a növekvő eset- és a halottak számában, az elhamarkodott döntést pedig már nem lehet visszafordítani”.

A szigorítások meghosszabbításával Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is egyetért. A szakértő pár nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a járvány harmadik hullámát még valószínűleg nem az oltás, hanem a szigorú védelmi intézkedések, lezárások fogják megakadályozni. Ha nagyon gyorsan, nagyon sok vakcina érkezik az országba, akkor könnyű helyzetben leszünk, de ezt semmi nem garantálja – jegyezte meg a főorvos.

Járványügyi és nem tanügyi kérdés, az óvatosság mellett döntöttünk – szögezte le Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára a szigorítás meghosszabbításának bejelentését megelőző nap. Mint elárulta, komoly dilemmát okozott annak eldöntése, hogy maradjon-e a digitális oktatás, vagy visszatérjenek a jelenlétire.

Csató: 1,2 millió bajbajutottnak nyújtottunk segítséget

Magyarország 255 mentőállomásán, 8500 mentős állt helyt egész évben, 1,2 millió bajbajutottnak nyújtottak segítséget és emellett több, mint félmillió Covid-mintavételt végeztek – értékelte Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a mentők 2020-as évét.

Hangsúlyozta: a mentőellátás az Országos Mentőszolgálatnál nem abban merül ki, hogy gyógyszert adnak, vagy infúziót kötnek be a betegnek, hanem „nagyon emberi segítséget” nyújtanak, amihez elengedhetetlenek az emberi gesztusok, egy biztató mosoly, vagy adott esetben egy érintés. Mint mondja, az elmúlt tíz hónapban azt volt a legnehezebb megszokni, hogy a védőfelszerelésben, overallban, szemüvegben, és a maszk mögött gyakorlatilag alig látszik valami ezekből a gesztusokból. „Az évben

a legfájóbb azok búcsúztatása volt, akik a Coviddal összefüggésben életüket vesztették,

sajnos a mentők között is voltak áldozatai a Covid-járványnak” – hangsúlyozza, hozzátéve, hogy az esetek legnagyobb részében ők sem a munkájuk során kapták el a vírust, ott ugyanis védőfelszerelést viselnek és szigorú protokolloknak kell megfelelniük.

Az elmúlt év erőfeszítéseiről szólva a főigazgató elmondta, hogy a kormányzati fejlesztések nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a mentők a járványhelyzetben sokkal erősebben és rugalmasabban tudtak helytállni, mint ezt tették volna öt évvel ezelőtt. Példaként említi a lecserélődött mentőautó-flottát, az új lélegeztetőgépeket, defibrillátorokat és EKG-berendezéseket. Emellett az elmúlt három-négy év fejlesztéseinek gyümölcseit is most tudták igazán learatni, ilyen például, hogy teljes egészében átálltak a papíralapú működésről a digitálisra, alkalmazzák az üzleti intelligencia alapú rendszereket, amik segítségével percre pontosan látják, mi történik a szervezetnél, így át tudnak csoportosítani kapacitásokat.

Mint mondja: az Országos Mentőszolgálat 130 éves múltja és a világon példa nélküli egységes állami működés nagy előnyt jelentett, amit jól ki is tudtak használni, hiszen pillanatok alatt tudtak egységesen az ország bármely pontján alkalmazkodni a változó helyzethez, ha egy utasítást kiadtak, azt mindenhol az országban pillanatok alatt végrehajtották.

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
grendel
2021. január 09. 07:48
Várom a diszlájkolókat 8 után.
grendel
2021. január 09. 07:31
És akkor folytassuk. Kaptam a jóismerőseimtől lehetőséget, hogy a Szíjjártó által kinevezett Külkereskedelmi Házban dolgozzak. Irodavezetés, konferenciszervezés, szimultánfordítás. 100 000 Ft nettó havi bérért. Az ottlevő munkatárs meg akart szabadulni a munnkától. Izomrengései voltak. Leellenőriztem a főnököt, mert elszólta önmagát, egyik régebbi ismerősöm nála dolgozott. Azt írta a Messengeren, hogy könyörögnie kellett a pénzért,hogy fizethesse a lakást. A kinvezett képviselő azt mondta, hogy ott fenn mennek az igazi pénzek, nekünk itt lenn csak morzsák jutnak. A Szíjjártó kinevezettje mondta ezt. Ez zsákutca. Kiléptem.
grendel
2021. január 09. 06:32
Örólök, hogy a cikk diszlájkjai többségben vannak. Mert így igaz. Ameddig egyes ismerőseim itthon voltak, sokat segítettem nekik, kaptam valamicske pénzt ezért. Elköltoztek. Igaz nyugdíjasok, jó fejek, ajánlottak több munkahelyet de mindegyik és hihetetlenül mindegyik zsákutca volt. Fideszesek. A nyugdíjas nem érti a mai kort. A nyuggernek nyugodnia kell. És most erővel meg akarják hálálni az én munkámat. Hihetetlen. Mikor jössz? Mikor fogsz kitelepülni? Elszámoltál ezzel meg azzal - ez a részmunkaidőre szól, amit elvállaltam, de igéretét nem tartotta be az ismerősük, hibernált a télen. Semmi kommunikáció, semmi pénz. Értem. De továbbléptem. Most meg jönnek a baszogatások, hogy mikor jössz ki? Elszámoltatok? Akarsz kitelepülni, mikor? Hát a válasz erre, hogy nem. Most hullámvölgy van. Bár sejtem a szolgálatok maszlagát emögött. Ismerősökön keresztül is támadnak a szolgálatok. A volt munkaadómtol oltási propgandát kaptam újévi köszöntőként. NEM. Egyszerűen nem. A vakcina fontosabb, meg az egészség. Nesze neked Fidesz!
grendel
2021. január 09. 04:20
"A korlátozások az emberek érdekét szolgálják" Ezt megjegyezzük 2022-re. Majd a korlátolt Fidesz az emberek érdekeit szolgálja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!