Orbán Viktor: Február elsejéig maradnak a korlátozások

2021. január 08. 07:13

Marad az éjszakai kijárási tilalom és az online oktatás is a középiskolákban. A koronavírus-vakcina és az oltások helyzete, gazdasági intézkedések hazánkban, és a magyar miniszterelnök véleménye a Capitolium ostromáról. Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. Összefoglalónk.

2021. január 08. 07:13
null

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta, 42 549 egészségügyben dolgozót oltottak már be eddig.

Koronavírus-vakcina

A koronavírus-vakcináról szólva a kormányfő elmondta, hogy bár a magyarokban kezdetben nagy fenntartások voltak, ez folyamatosan csökken, így már az idősotthonok oltása is megkezdődhetett, a hétvégén pedig minden 150 feletti otthonban megkezdődik az oltás – tájékoztatott a kormányfő. Mint fogalmazott, a lakók nyolcvan százaléka vállalja az oltást, a dolgozók közül kevesen, ezért arra kéri őket a miniszterelnök, hogy adassák be maguknak a vakcinát. A kormányfő elmondta, ő is beoltatja magát, amikor az oltási tervben sorra kerül.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy eddig 80 ezer vakcina érkezett hazánkba, ami szerinte kevés, ezért

így a középiskolákban is marad az online oktatás és az éjszakai kijárási tilalom is.

„Más a mi válságkezelésünk, mint a nyugat-európaié, ahol gyakran változnak a szabályok, Magyarországon ezzel szemben kiszámítható rendszer van” – tette hozzá a miniszterelnök, aki kiemelte: „a kiszámíthatóság legalább annyira fontos, mint a hatékonyság, nem szeretnénk rángatni a szabályokat”.

Az uniós vakcinabeszerzés nagyon lassú

Kórházban 5297 embert kezelnek, lélegeztetőgépen 372 ember van, 2907 új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában, 115-en haltak meg – ismertette a mai adatokat a miniszterelnök.

A kormányfő elmondta, minden ország máshogy kezeli a halottak statisztikáját, ezért nehéz összehasonlítani a számokat. Úgy látja, hogy a 2020 és a 2019-es évek halálozási adatainak különbsége adja a koronavírus miatt meghaltak számát. Ezek alapján Magyarország jobban teljesített, mint Belgium, Spanyolország, Hollandia, Svédország. „Már csak karnyújtásnyira van a győzelem, amit úgy nevezünk, hogy vakcina” – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette:

ezért hazánk tárgyal Izraellel, Oroszországgal és Kínával is.

Az oltások kapcsán a kormányfő kiemelte:

– szögezte le a kormányfő.

Büszkék lehetünk orvosainkra, ápolóinkra és tanárainkra

Orbán Viktor a hazai védekezésről szólva kiemelte, hogy vigyáznunk kell, mert nem tudunk még mindenkit beoltani, akiknek a vírus elveheti az életét. „Tartsuk be a szabályokat” – kérte a miniszterelnök, aki kiemelte az egészségügyben dolgozók rendkívüli munkáját. Szerinte büszkék lehetünk az ápolókra és az orvosokra, akik rengeteg ember életét mentették meg, és sokakat meggyógyítottak. Ugyanitt kiemelte, hogy az iskolák hatékonyan, gyorsan álltak át a digitális oktatásra. A tanárok is kiválóan teljesítenek.

A kormányfő arról is beszélt, hogy bár a magyarok nem boldogak a korlátozások miatt, de mindannyian belátják, hogy összefogásra van szükség ebben az időben. Ezért – mint fogalmazott –

„Nem vagyunk irigyek, gratulálhatunk a briteknek”

„Nem vagyunk irigyek, gratulálhatunk a briteknek” – mondta Orbán Viktor arra reagálva, hogy Nagy-Britanniában több embert oltottak be, mint az unióban. A keleti vakcinatárgyalásokról szólva a minsizterelnök úgy fogalmazott, hogy „ha várunk, akkor fennmarad a mostani kiszolgáltatott helyzet”. Mint fogalmazott: „Ha csak a nyugati vakcinákra támaszkodunk, akkor több hónapig kell még a korlátozásokat fenntartani. Ha találunk máshol kipróbált, biztonságos vakcinát, akkor fel tudjuk gyorsítani a folyamatot”.

Hozzátette, „ahelyett, hogy az országok saját maguk szerezték volna be a vakcinákat, az uniós országok ezt Brüsszelre bízták, ezért áll most jobban Nagy-Britannia”. A kormányfő szerint éppen ezért „csak azokat a jogköröket szabad átadni Brüsszelnek, amelyekben biztosak vagyunk, hogy jobban kezelnek, mint nemzeti alapon”.

„A vírussal kelek és fekszek, de a gazdaságra is figyelni kell”

„A vírussal kelek és fekszek, de a gazdaságra is figyelni kell” – mondta el a miniszterelnök, aki kiemelte, hogy több tucat olyan gazdasági intézkedést hoztak, amelyek működnek. Legfontosabb tájékozódási pontként a foglalkoztatási adatokat emelte ki, amelyek szerint az elvesztett munkahelyek száma 26 ezer, majdnem 4,5 millió ember dolgozik. Mint mondta, „ez mutatja a válság kezelésének a sikerességét. Nagyon kevés olyan ország van, amely 4,5 millió munkahelyből 26 ezret veszített el”.

– emelte ki a miniszterelnök. Hozzátette: „azt szeretném, hogy kiemelkedően jó éve legyen 2021 a magyaroknak, úgy jönnénk ki a gazdasági válságból, hogy meg tudjunk előzni olyan országokat, amelyek előttünk voltak”.

„Én a beruházások támogatásában hiszek” – szögezte le a kormányfő. Mint mondta:

mert munkahelyek beruházásokból vannak, a vállalatok azok, akik munkát adnak az embereknek” – emelte ki a kormányfő. Hozzátette: „az eredményesség mértékét befolyásolja, hogy mikor tudjuk feloldani a korlátozásokat, amely a vakcinával függ össze. Más az eredmény, ha már márciusban visszatérhetünk a normális élethez, mint ha csak májusban”.

Egyesült Államok, Capitolium

A miniszterelnök részvétét fejezte ki a Capitolium ostromában meghaltak családjainak. A kormányfő a napokban történt amerikai eseményekről szólva úgy fogalmazott, „nem szeretjük, ha bennünket minősítenek, ezért mi sem minősítünk másokat, nem szólunk bele az amerikaiak dolgába, de szurkolunk nekik, hogy sikerüljön”.

Orbán Viktor felidézte:

A magyar kormányfő méltatta a hazai rendőrök munkáját, biztos benne, hogy európai összevetésben magasra lehet értékelni a magyar rendőröket.

 

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 464 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2021. január 08. 20:41
Két megjegyzés ide kívánkozik: 1.)semmi sincs karnyújtásnyira, ebben a tempóban 4-5 év alatt érjük el az átoltottságot 2.) ' lélegeztetőgépen 372 ember van'. Azért az megnyugtató, hogy van hozzá 20 000 lélegeztetőgépünk, 300 000 000 000, háromszázmilliárd forintért. A valódi, piaci ár 50 körül lenne. A 20 000 gépnek. Amúgy a legbrutálisabb tavaszi olasz helyzetet alapul véve max 5 000 darabra lehetett volna szükségünk. Tehát 12-15 milliárd forint aránylik a 300 milliárdhoz. Fürkészek, portyászok...
koronaszepe
2021. január 08. 20:30
Az idén valahogy az influenza oltást sem sikerült leszervezni, szóval nem őszinte a mosolyunk...
airmax
2021. január 08. 18:54
Méfgegy dolog a 3-al ezelőtti kommenthez.. Vajon mennyyi az esély az olyan probléma megoldássára, amit még el sem lehet beszélni, néven sem lehet nevezni.. Az biztos hogy arra nem születik megoldás..
Ferer
2021. január 08. 17:22
Ez már kicsit meredek nekem. Munkanélküli vagyok csoportos létszámleépítés miatt kirúgtak több tucat kollegával együtt. Bejelentkeztem a munkanélküli hivatalra hogy kapjak pár tízezer forintot amíg nem találok munkát. Felhívom őket hogy mikor bírálják el. Azt mondja a kishölgy hogy hatvan napjuk van elbírálni a kérelmemet és akkor majd küldik a pénzt. Még hozzátette mikor ledöbbentem hogy MOST KOMOLYAN 60 NAP???! Elkezdi hogy higgyem el több ezer ember lett hirtelen munkanélküli a ügyintézők brutálisan leterheltek. Értem de ez engem nem vígasztal hiszen két hónapig nem kapok pénzt éhen haljak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!