Századvég: A magyarok elutasítják, hogy Brüsszel feltételekhez kösse a gazdasági segítséget

2020. november 20. 15:03

„Kijelenthető, hogy a magyarok többsége elkötelezett a hagyományos értékek szerinti gyermeknevelés, valamint a tradicionális családmodell mellett” – értékelt kutatása alapján a Századvég Alapítvány.

2020. november 20. 15:03

A magyarok elutasítják, hogy Brüsszel járvány idején feltételekhez kösse a gazdasági segítséget – állapította meg a Századvég Alapítvány legfrissebb kutatásában. Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben kiemelték: a brüsszeli szervek a koronavírus-járvány által okozott egészségügyi és gazdasági vészhelyzetben – felülírva az Európai Tanács júliusi rendkívüli ülésén született egyezséget – megállapodtak egy olyan mechanizmus létrehozásáról, amely politikai-ideológiai feltételekhez kötné a tagállamokat megillető uniós kifizetéseket, így a járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó alapból történő részesedést is.

Brüsszel nem szólhat bele abba, hogyan kívánnak élni a magyarok

A Századvég témában végzett kutatása alapján a magyarok több mint háromnegyede (78 százaléka) hallott arról, hogy Brüsszel az uniós támogatások kifizetését „jogállamisági kritériumok” teljesüléséhez kötné, míg a 21 százalékuk nem értesült erről. A megkérdezettek 61 százaléka úgy véli, hogy az Európai Uniónak nincs joga az említett módon beavatkozni az ország belügyeibe, mivel a jogállamisági kérdésekről a magyar választóknak kell véleményt mondaniuk az országgyűlési választásokon, ezzel szemben a 34 százalékuk egyetért Brüsszel forrásmegvonási törekvéseivel.

A válaszadók 81 százaléka helytelennek ítéli, hogy járványhelyzetben az Európai Unió feltételekhez kötné a pénzügyi segítséget, azonban a 15 százalékuk ezt nem kifogásolná. A megkérdezettek csaknem kétharmada (64 százaléka) úgy gondolja, Brüsszel nem szólhat bele abba, hogyan kívánnak élni a magyarok, ezzel szemben a 30 százalékuk jogosnak ítéli az európai uniós beavatkozást. Kiemelték továbbá, hogy a válaszadók 63 százaléka szerint Brüsszel nem alkalmazhat kettős mércét, illetve Magyarországot nem lehet megfosztani az uniós forrásoktól, 29 százalékuk volt eltérő állásponton.

Ne a migráció függvénye legyen a forráselosztás

A megkérdezettek 72 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az uniós források kifizetését az LMBTQ- és transz jogok szélesebb érvényesülésének biztosításához kössék, ugyanakkor a 20 százalékuk támogatná ezt. Ezzel összefüggésben a magyarok csaknem háromnegyede (74 százaléka) ellenzi, hogy egy tagállam kizárólag akkor juthasson uniós támogatáshoz, ha elfogadja, hogy aktivista szervezetek óvodákban és iskolákban LMBTQ- és transz érzékenyítést szervezzenek, ezzel szemben a 19 százalékuk ezt nem kifogásolná. Ezen felül a válaszadók 81 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az illegális bevándorlók kvóta szerinti elosztásától tegyék függővé az uniós források folyósítását, míg a 13 százalékuk támogatná ezt a konstrukciót.

A kutatás kitért a hagyományos családmodell védelmét célzó alaptörvénymódosítási javaslat megítélésére is. A felmérés szerint a megkérdezettek 97 százaléka egyetért azzal a – jelenleg is hatályos – alaptörvényi rendelkezéssel, miszerint minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz, ezzel szemben a 2 százalékuk eltérő véleményt fogalmazott meg. Ezen felül a válaszadók csaknem háromnegyede (73 százaléka) támogatja, hogy váljon az alaptörvény részévé a gyermek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogának védelme, illetve a Magyarország alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelés biztosítása, míg a 22 százalékuk ellenzi a tervezett módosítást.

Ehhez hasonlóan a megkérdezettek 70 százaléka helyesli annak kimondását, hogy a családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony, továbbá az anya nő, az apa pedig férfi, ezzel szemben a 27 százalékuk eltérően vélekedik. „Mindezek tükrében kijelenthető, hogy a magyarok többsége elkötelezett a hagyományos értékek szerinti gyermeknevelés, valamint a tradicionális családmodell mellett” – értékelt kutatása alapján a Századvég Alapítvány.

(MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VakzKommondor
2020. november 21. 07:11
Szazadveg alapjogokert kozpont cof mtv1 tv2 Tenyleg szükség van erre a sok szükségtelen propaganda eszközre??? Talán még a focinál is többet lopnak itt és pazarolnak
jánosbácsi
2020. november 20. 21:00
Ez egy másik felmérés. Kissé eltér a Századvég kutatási eredményeitől. :D "Politico szerezte meg annak a még nem publikált felmérésnek az eredményét, amely szerint az Unió lakosságának 77 százaléka támogatja, hogy az uniós források kifizetésének feltétele legyen, hogy a tagországok tartsák tiszteletben a jogállamiságot és a demokratikus értékeket. Azzal az állítással, hogy Az EU-nak csak abban az esetben szabad forrásokat biztosítania a tagállamok számára, ha kormányuk tiszteletben tartja a jogállamiságot és a demokratikus elveket az Unió lakosainak 36 százaléka egyetért, 31 százaléka inkább egyetért, és csak három százalékuk utasítja el teljesen. A kutatás tagországi szinten is közli az eredményeket: Magyarországon a megkérdezettek 72 százaléka egyetért vagy inkább egyetért (36-36 százalék arányban) a jogállamisági feltétellel, míg 18 százalékuk utasítja azt el, 10 százalék pedig nem tudott állást foglalni. A jogállamisággal kapcsolatban hazánkkal együtt gyakran bírált Lengyelország lakossága a felmérés szerint ugyanilyen mértékben támogatja a források kifizetésének jogállamisághoz kötését: a lengyelek 33 és 39 százaléka éret egyet, illetve hajlik az egyetértésre ezzel kapcsolatban."
egyvilág
2020. november 20. 20:01
A Magyarország vs. EU jogállamisági vita lényeglátó elemzése: http://egyvilag.hu/index.shtml#movseu
barnabibambi
2020. november 20. 18:37
A századvég =fidesznyik azaz nem mérték adó.Mellesleg a magyarok döntő hányada elutasítja az unió libsijeinek beleugatását a dolgainkba.Na és ott vannak a honi áruló idegen szívű libernyákok,azaz a kóborlók azok benyalnak a nyugatnak!De ők egy elenyésző mini bandácska akik véleménye nulla minden gondolkodó ember szerint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!