A Telex és az „első afroamerikai bíboros”, meg az afrikai bíborosok

2020. november 28. 22:59

A Telex megfeledkezik a katolikus egyház fekete bíborosairól.

2020. november 28. 22:59
null

Nagy dérrel-dúrral adja hírül a Telex 2020. november 28-án, hogy Ferenc pápa kinevezte az első „afroamerikai” bíborost, a 72 éves Wilton Daniel Gregory washingtoni érseket.

Na most, október 25 óta tudni lehet, hogy őt Ferenc pápa bíborossá nevezi ki, és ezt mi is megírtuk.

Ha afroamerikain egyesült államokbeli feketét értünk, akkor persze ez igaz.

De maga a Telex is leírja, hogy „a 128 pápaválasztó bíborosból 53 európai (közülük 22 olasz), 24 latin-amerikai, 18 afrikai, 16 ázsiai, 13 észak-amerikai, 4 óceániai”.

Itt ugyanis nem az amerikai feketéken van a hangsúly, hanem a feketéken, en bloc.

S ha már egyházi tisztségek: jelenleg nyolc afroamerikai, tehát fekete püspöke van az Egyesült Államok katolikus egyházának. Ha a múltat nézzük, öt nyugdíjazott fekete püspöke, és 13 elhunyt fekete püspöke – az elsőket 1916-ban nevezte ki a pápa.

Ha nem az amerikai feketéket nézzük, akkor nem a washingtoni érsek az első fekete. Van ugyanis 13 afrikai fekete bíborosa a katolikus egyháznak, és 14 nyugdíjazott afrikai fekete bíborosa is. 

Francis Arinze nigériai bíboros konkrétan pápaesélyes volt a 2005-ös konklávén, és II. János Pál egyik legbefolyásosabb tanácsadója volt. Robert Sarah guineai bíboros pedig jelenleg a vatikáni Szentségi és Istentiszteleti Kongregáció prefektusa, tehát vezetője, és egyben papabile, pápaesélyes. 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2020. november 29. 20:05
Nem az első, nyilvánvaló. De ezt a cikket a név és néhány más adat megváltoztatásával sokat fogjuk még látni Az első fekete fogpaszta, az első fekete kréta, miegymás
nempolitizálok
2020. november 29. 16:08
telexet az olvas, aki 444-et.
Corpus Iuris Civilis
2020. november 29. 11:47
Köszönjük kedves mandiner, hogy felhívtad a figyelmet arra, hogy a Telex.hu hazug módon azt írta, hogy Ferenc pápa kinevezte az első afro-amerikai bíborost, miközben az igazság az, hogy Ferenc pápa kinevezte az első afro-amerikai bíborost.
legkisebbek közül
2020. november 29. 11:19
Magam nem a telextől várom azt, hogy vallási témakörökben minden esetben tűpontos információkkal rendelkezzen, a tévedhetetlenséget sem várom el ezen médiától, azon tulajdonság mást illet, sőt azt sem várom el, hogy a keresztény értékek képviselőjeként, azok elsődleges szószólója legyen. Mégis azt látom, hogy sokkal inkább a tények valódi bemutatására törekszik, igazságok megosztására, bemutatására törekedve, értéknek tartva a hitelességet, akár az újságírói etikai kódexben leírtakat, mint akár adott világi, politikai érdekek elvtelen kiszolgálását, nem elhallgatva, elferdítve, tudatosan hazudva, valótlanságokat állítva, alternatív valóságot igyekezve felépíteni, mint teszik ezt sajnos olyan helyeken, ahol a keresztény értékek képviseletét is felvállalják, azonban sajnos ezt legtöbbször csak szavakban. Ahol, utóbbi helyeken, ha kell tudatosan a társadalmat csapják be, vagy éppen a Jézus követő keresztényeket támadják, miközben kihangsúlyozva, elvben saját maguk is a kereszténységet képviselnék. Lássuk akár próbálva támadni pápát, elmondva mindennek, ellene hangolva világi érdekből, politikai hatalmi érdekből. Akár ahogyan Hodász András-t is támadták adott világi körök, mert kiállt olyan értékek mellett, amelyeket mások politikai érdekképviselet irányából közelítettek meg s más eredményre jutottak. Ami részben hozzájárult ahhoz, hogy Jézus apostolai ellen hangoljanak másokat, hogy Jézus apostolainak kelljen elhallgatniuk, online evangelizációt kellett leállítani akkor, amikor a járványügyi helyzetben arra a legnagyobb szükség lett volna s lenne. Jézus követése helyett, Jézus felé vezetés helyett ezen irányból a jelenben síri csend hallható, semmi, az evangelizáció helyett marad a politika és médiák "politikai evangelizációja", amelyek sokszor nem Jézus irányába vezetnek sokakat, hanem Jézustól távolítanak, nem hitelesem képviselve a kereszténységet s ezzel Jézusnak és kereszténységnek is károkat okozva, sokszor mérgezve másokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!