Kivágták a bennszülöttek Szent Fáját az autópálya-építők

2020. október 27. 09:23

Hatalmas tiltakozás ellenére kivágták a Djab Wurrung törzs szent fáját az ausztráliai Victoria tartomány hatóságai.

2020. október 27. 09:23
null

Az őslakosok egyik szent fájának elbuldózerezése váltott ki tiltakozást Ausztráliában. A hatóságok egy autópályának csináltak utat. A tüntetők már régóta ott táboroznak a helyszínen, hogy megvédjék a kulturális szempontból jelentős fákat, köztük olyanokat, ahová a helyi Djab Wurrung törzs nő tagjai hagyományosan szülni mennek – számolt be a BBC.

Az állami hatóságok ezek ellenére hétfőn kivágták a Djab Wurrungok egyik „irányfáját” – közölték a BBC-vel a résztvevő aktivisták. A tisztviselők arra hivatkoztak, hogy a fa nem szerepelt védelmi listán. Tavaly ugyanis az őslakos földbirtokosok tárgyalásokat folytattak a Victoria tartományi kormánnyal hogy egy tucatnyit megmentsenek a pusztulástól a 250, „kulturális szempontból jelentős”, veszélyeztetett fa közül.

Ennek ellenére független aktivisták továbbra is Buangor melletti helyszínen maradtak, hogy további fákat próbáljanak megmenteni. Viktória Állam Rendőrsége közölte, hogy kedden 25 tüntetőt tartóztattak le, akik nem voltak hajlandók elhagyni a helyszínt.

Az aktivisták által a közösségi médiában közzétett felvételeken az látszott, hogy a rendőrök erőszakkal hurcolták el az embereket, valamint néhány tüntetőt, akik felmásztak a fákra.

 

 

A hatóságok szerint a hétfőn eltávolított fa egy mintegy 100 éves eukaliptusz, de a tüntetők szerint valójában egy ritkább fajról van szó, ami legalább 350 éves volt. Többen is tiltakoztak, többek között a Djab Wurrung törzshöz tartozó Lidia Thorpe, az állami parlament első őslakos szenátora. Celeste Liddle őslakos író szintén az állami kormányt hibáztatta a „Djab Wurrung örökség szent részének felszámolásáért”. Sok őslakos szerint a környéken lévő fák kulturális jelentősége egy templomhoz vagy más kegyhelyhez mérhető.

A védelem alatt álló fák között két „szülő-fa” is van. Ezek évszázados fák, ahol a nők a hagyomány részeként a szülést követően eltemették méhlepényeiket.

A tiltakozók dühösek voltak a pusztítás időzítése miatt is, mert az egybeesett az állami fővárosában, Melbourne-ben a víruskarantén feloldásának nagy jelentőségű bejelentésével. Victoria kormánya határozottan kiáll az autópálya-projekt mellett. Azzal érvelnek, hogy ez csökkenti a közlekedési balesetek számát. „Az elmúlt években a nyugati autópályán több mint 100 baleset következett be, köztük 11 haláleset. Ezért folytatjuk ezt a sürgős biztonsági felújítást, amely életeket ment meg” – áll a közleményben. Kiemelték, hogy az autópálya-társaság megegyezett az őslakosok képviselőivel, a szövetségi természetvédelmi rendelkezéseket is betartják, így a jelenleg tiltakozó aktivisták jelenléte indokolatlan.

Év elején, ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Nyugat-Ausztráliában egy bányászati ​​társaság ősi, szent barlangokat semmisített meg, ezzel váltva ki széles körű felháborodást.

(BBC)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. október 27. 21:11
Nem mintha ez bárkit is vigasztalna, de a legfelkapottabb ausztrál filmek egy része kifejezetten a sivatagos autópályákat választja helyszínül: Mad Max Mad Max 2. - Az Országúti Harcos Mad Max 3. (Mad Max 4.) Országúti bosszú http://est.hu/film/29875/orszaguti_bosszu Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai https://hu.ign.com/top-film/36445/feature/top-10-a-legjobb-ausztral-filmek
mokány
2020. október 27. 19:34
Animizmus ? Fétisizmus ?
apika2
2020. október 27. 18:13
Bezzeg ha egy gender tüntető leszúrt táblája lett volna odatéve, már ki is kerülték volna...
Mandarin.
2020. október 27. 16:01
A tágas ausztrál pusztában nem találtak másik nyomvonalat az autópálya számára, inkább a könnyebb megoldást választották, európai szemmel nézve szinte lakatlan ez a hatalmas ország, kár útépítésre pazarolni az energiájukat, de legalább a fák nem váltak a gyakori erdőtűzek martalékává.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!