ÁSZ: A Jobbik rendben van, a Liberálisok szabálytalankodtak

2020. július 02. 11:52

A számvevők mindkét párt alapítványának javaslatokat fogalmaztak meg.

2020. július 02. 11:52

A Jobbik Magyarországért Mozgalom pártalapítványa kialakította a szabályszerű gazdálkodás feltételeit, 2017-2018-ban könyvvezetése és gazdálkodása során betartotta a jogszabályi előírásokat – közölte az Állami Számvevőszék csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint lezárult a 2011-ben alapított Jobbik Magyarországért Alapítvány ellenőrzése. A szervezet célja „a politikai kultúra fejlesztése a magyar nemzettudat, a nemzeti elkötelezettség és a keresztény identitás jegyében”. Legfőbb döntéshozó és kezelő szerve az elnökkel és három taggal működő kuratórium volt.

A pártalapítvány 2017-ben 266,2 millió, 2018-ban 270,2 millió forint költségvetési támogatásból gazdálkodott, az ellenőrzött években vállalkozási tevékenységet nem folytatott - ismertette az számvevőszék. Hozzátették: az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy az alapítvány kialakította a szabályszerű gazdálkodás feltételeit. Az alapító okirata és a gazdálkodással összefüggő szabályzatai összhangban voltak a jogszabályi előírásokkal, ez megteremtette a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodás alapjait. 2017-2018-ban – folytatta az ÁSZ – szabályszerű volt a kapott költségvetési támogatások számviteli nyilvántartása, elszámolása, valamint a pártalapítvány által nyújtott támogatások és a ráfordítások elszámolása is.

A pártalapítvány az intézkedési tervét elkészítette

A pártalapítvány 2017-2018-ban a jogszabályi előírások szerint elkészítette a tevékenységéről szóló éves jelentéseket és az éves számviteli beszámolóit, eleget tett a beszámolók letétbe helyezési kötelezettségének, továbbá közzétette a 2017-2018. évi éves jelentéseit – írták. Felidézték, a 2015-2016. évi gazdálkodás ellenőrzéséről szóló, 2018. július 30-án nyilvánosságra hozott számvevőszéki jelentésben az ÁSZ megállapította: a pártalapítvány a könyvvezetés és gazdálkodás során 2016-ban nem tartotta be a jogszabályi előírásokat és a támogatások elszámolása területén további intézkedések szükségesek.

A megállapítások alapján az ÁSZ két javaslatot fogalmazott meg. A pártalapítvány az intézkedési tervét elkészítette, az abban foglalt intézkedéseket végrehajtotta, ennek eredményeként 2018-ban javult a szabályozottsága, továbbá az elszámolt ráfordítások bizonylati alátámasztottsága – közölték. Az ellenőrzés megállapításai alapján az ÁSZ a pártalapítvány kuratóriumi elnöke részére javaslatot nem is fogalmazott meg.

Viszont szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék a Magyar Liberális Párt pártalapítványának 2017- 2018-as gazdálkodásában. A csütörtökön eljuttatott közleményében felidézte, hogy a párt 2014 szeptemberében hozta létre a Liberális Magyarországért Alapítványt, amelynek célja „a demokratikus értékek terjesztése és fenntartása, a liberális gondolat erősítése és támogatása, az alapvető emberi jogok és az egyéni szabadságjogok védelme”. A pártalapítvány döntéshozó, képviselő és vagyonkezelő szerve a kuratórium volt, amely az alapításkor és az ellenőrzött időszak végéig három választott tisztségviselőből állt. Közölték: a pártalapítvány az állami költségvetésből 2017-ben 4,3 millió forint, 2018 első két negyedévében pedig 2,15 millió forint támogatásban részesült. Az ellenőrzött időszakban gazdasági-vállalkozási tevékenységet nem végzett.

A beszámolók nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak

Az ÁSZ kiemelte, hogy az alapítvány 2017-2018-ban a könyvvezetése és gazdálkodása során nem tartotta be a vonatkozó törvényi előírásokat. Ráfordításainak elszámolása nem volt szabályszerű, mivel a kiadásokat alátámasztó bizonylatok nem tartalmazták az igazoló személy aláírását és az érintett könyvviteli számlákra történő hivatkozást. Hozzátették: 2018-ban a pártalapítvány „gazdasági eseményt” bizonylat nélkül rögzített a könyvviteli nyilvántartásba, illetve a kötelezettségek között olyan tételeket mutatott ki, amelyek kifizettek.

Az ÁSZ beszámolt arról is, hogy a pártalapítvány egyszerűsített éves beszámolói nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak, mivel nem állítottak össze leltárt, valamint a 2017-es tevékenységükről szóló éves jelentés közzétételi kötelezettségének sem tettek eleget. Tájékoztatásuk szerint a 2015-ös és a 2016-os gazdálkodás ellenőrzéséről szóló, 2018. július 30-án nyilvánosságra hozott jelentésben az ÁSZ megállapította, hogy a pártalapítvány gazdálkodása szabályozási környezetének kialakítása nem volt szabályszerű, a 2014-2016-os évekre vonatkozó számviteli beszámoló elkészítési és az éves jelentés közzétételi kötelezettségének nem tettek eleget. A megállapítások alapján az ÁSZ négy javaslatot fogalmazott meg, a pártalapítvány a számvevőszéki jelentés alapján készített intézkedési tervét végrehajtotta.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az Állami Számvevőszék a Liberális Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnökének öt javaslatot fogalmazott meg, amelyek alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie – áll a közleményben.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
feherfarkas
2020. július 02. 13:58
Jé, eddig bizonyítottan hűtlenül kezelte a jobbik a pártpénzeket, most hirtelen mitől lett rendben a gazdálkodásuk? Ez már tényleg vicc, ami ebben az országban zajlik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!