„Az élet teli van kockázatokkal, és ilyen is marad” – elég a karanténból az amerikai stratéga szerint

2020. május 12. 09:59

Az állam nem tekintheti állampolgárait gyerekeknek – írja John C. Hulsman. A neves amerikai külpolitikai stratéga leszögezi: „Az élet teli van kockázatokkal, és ilyen is marad. Ez nem ürügy arra, hogy ne éljük tovább”. Korona-gondolatok sorozatunk újabb szemléje!

2020. május 12. 09:59
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

John C. Hulsman széles körben elismert amerikai külpolitikai stratéga, aki az Atlanti Tanácsnál, a Konrad Adenauer Alapítvány német-amerikai stratégiai csoportjánál, az amerikai Képviselőház Nemzetközi Kapcsolatokért felelős Bizottságánál volt tanácsadói pozícióban, és több olasz diplomáciai kutatóintézet munkatársa volt. Tanított a Johns Hopkins Egyetemen, de dolgozott a Heritage Alapítványnak és a National Interestnek is. A CEPA felügyelőbizottságának tagja. 1996-ban doktorált nemzetközi kapcsolatokból a St. Andrews Egyetemen, Skóciában. 

***

„A valóság figyelembevételének megtagadása, bármilyen okból történjék is, katasztrofális következményekkel jár” – ezzel az Ayn Rand-idézettel indítja publicisztikáját Hulsman. A világ mai valóságát párhuzamosan két démonnal folytatott küzdelemként írja le: „az 1918-20-as, 30-50 millió embert meggyilkoló spanyolnáthához hasonló járvány kialakulásának Szküllájával és a globális gazdasági válság Kharübdiszével” van dolgunk Hulsman szerint.

A küzdelem párhuzamos és kiegyensúlyozott voltát Hulsman létfontosságúnak tartja, hiszen

„azáltal, hogy az egyik szörnyre túlzottan koncentrálunk, egyenesen a másik fogai közé kormányozzuk magunkat”. 

„Mindazoknak, akik a baloldalon azon nyavalyognak, hogy az emberéletet nem szabad beárazni, halvány segédfogalmuk sincs arról, hogy milyen hatással lesz évtizedekig mindenkire a világon a globális válság” – figyelmeztet Hulsman, és úgy fogalmaz, „a filozófiai egyensúly ideje jött el, az Isten szerelmére!”

John C. Hulsman

 

Az amerikai stratéga rámutat arra, hogy a járványgörbe ellaposítására szolgáló karantén további fenntartása, amelyet néhányak perverz módon élveznek és a csőd szélén táncoló kormányokkal hónapokig finanszíroztatni akarnak, „a dekadens romlás receptje és az élet működésének alapvető félreértése”.

Kifejti: az Egyesült Államok évi negyvenezer áldozatot követelő közúti balesetei sem riasztanak el senkit a vezetéstől, és bár több, mint 235 ezer ember kerül az amerikai sürgősségi osztályokra fürdőszobai balesetek miatt, a szerző továbbra sem fél zuhanyozni.

„Az élet teli van kockázatokkal, és ilyen is marad. Ez nem ürügy arra, hogy ne éljük tovább, és ezzel gazdaságilag tönkretegyük mindannyiunk jelen és jövendő álmait. A karanténoknak véget kell érniük, mégpedig hamar, akkor is, ha a fertőzésszámok felszöknek” – int Hulsman.  

Hulsman kiemeli azt is, hogy

az európai kormányok nem kezelhetik gyerekekként az állampolgáraikat.

„Rendkívül antidemokratikus, szinte megvető hangnemben hallottam európai vezetőket beszélni saját polgáraikról és arról, hogy a jogaikat csak akkor adják majd vissza nekik, ha »rendesen viselkednek«” – írja a szerző, majd ismétlő órákat javasol ezen vezetőknek a locke-i alapelvekre épülő demokratikus kormányzásból.

„Ahogy Thomas Jefferson oly ékesszólón megfogalmazta: egy demokráciában a jogok elidegeníthetetlenek – nem lehet őket senkinek odaadni és nem szabad őket elvenni sem” – összegez Hulsman.

„Túl sokat emlegetjük az államot másodrendű nevelőnőként” – véli a stratéga, zárásul megjegyezve: „Legfőbb ideje, hogy az elitek újraolvassák Jeffersont vagy az emberi jogokról szóló francia deklarációkat”.

 

***

 

A koronavírus, a járvány és az egész életmódunkat átalakító karantén a kortárs gondolkodás nagy alakjait is megszólalásra késztették. A Mandiner ezért elkezdte Korona-gondolatok cikksorozatát, amiben a legkülönbözőbb országok nemzetközi hírű, legkülönbözőbb nézetrendszerű gondolkodóinak friss megszólalásait szemlézzük.

Eddig szemléinket (többek között Yuval Noah HarariAlain FinkielkrautDouglas MurraySlavoj ŽižekFrancis FukuyamaHenry KissingerMichel HouellebecqJakob Augstein és Bernard-Henri Lévy gondolatait) az alábbi linken keresztül olvashatják!

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2020. május 13. 11:39
És ne feledjük : Élni, életveszélyes... (Erich Kaestner)
duzur
2020. május 13. 11:35
Semmi kétség ! Az öntörvényüségnek is van egyéni bája... (Idönként egyéni baja is...)
egyvilág
2020. május 12. 13:51
Egy igen alapos és pártatlan áttekintése a koronavírus helyzetnek és a közállapotoknak: https://www.egyvilag.hu/index.shtml#uzenet
Onurisz
2020. május 12. 13:20
És milyen igaza van, basszus! Legyen már elég ebből az észbontó ökörségből, ami itt folyik! Nincs itt semmilyen rendkívüli veszély. Egy emberek túlnyomó többségére teljesen ártalmatlan vírus, amely ráadásul Magyarországon még nyomokban is alig van jelen. Majd meglátjuk mi lesz a most folyó felmérés eredménye, de három hónap alatt háromezer megbetegedés egy tízmilliós országban az nem járvány, az nevetséges. A gazdasági élet leállítása, egész szektorok bedőlése, az adóbevételek drasztikus visszaesése viszont egyáltalán nem az. Követelem, hogy azonnal fejezzék be ezt a karanténosdit! Elegem van a hülyeségből!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!