Hogyan éljük túl a bizonytalanságot?

2020. április 02. 12:31

„A káosz most a természetes, arra koncentráljunk, akink és amink van” – mondja Bóta Tímea pszichológus lapunknak. A szakértő szerint a karantén ideje alatt a legjobb stratégia az élni és élni hagyni. Szülőként legyünk érzelmileg elérhetők, akkor is, ha ennek a mirelit pizza az ára. És ne felejtsük: az emberi kapcsolat az egyik legjobb szorongáscsökkentő: ha van egy kis szerencsénk, a szomszéd szobában van ebből a „gyógyszerből” egy vagy akár több is.

2020. április 02. 12:31
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Milyen fizikai, lelki tüneteket válthat ki belőlünk a bizonytalanságtól való félelem és a bezártság?

Mindannyiunkat érint a bizonytalanság és a bezártság, de másként hat arra, akinek van egy többé-kevésbé stabil egzisztenciája és arra, aki egyik napról a másikra él. Máshogy éli meg ezt a helyzetet az, aki hozzá tud férni erőforrásokhoz, be tud vásárolni hónapokra, van munkája, és ha szükséges autóba tud ülni, ki tud menni az erdőbe, hogy kisétálja, kifussa vagy kisírja magából a feszültségét. És

máshogy érez ebben a helyzetben az, akit már eddig is magára hagyott a társadalom,

és most is ő a legutolsó szempont, de nem is számít ennél többre. A jelenlegi krízis máshogy hat azokra, akik hozzáférnek a hírekhez és van közösségi médiából kinyerhető társas támaszuk, mint azokra, akiknek csak a falu határában álló óriásplakát üzen. Nekik ugyan kevesebb az információjuk, ebből következhet, hogy kevésbé gyötri őket a szorongás, de a krízis következményei őket is ugyanúgy, ha nem jobban érintik.  

Milyen emberi reakciókra lehet számítani ebben a helyzetben?

A bizonytalanságra adott válasz sokféle lehet, az esti tapsok az ablakból éppúgy, mint a szolidaritás, a bűnbakkeresés vagy az agresszió szabadon engedése. Mindannyian olvashattunk olyan kommenteket, amelyek írói embereket, nép- vagy társadalmi csoportokat tettek felelőssé, mondván: „ők tehetnek a járványról, mert nem hordanak maszkot, ráadásul ide-oda flangálnak”. Az áldozathibáztatás csökkenti a feszültséget és biztonságot ad. Az igazságos világba vetett hit nevű kognitív torzítás pedig azt az átmeneti illúziót adja, hogy rend van a világban és ha elég jók vagyunk, minden túlélhető.

A szolidaritás konstruktívabb túlélési program, összekapcsolja az embert másokkal,

akik ugyanazt érzik, akik hisznek, bíznak, tesznek valamit. Ebben a társas támasz éppúgy ott van, mint a cselekvés, mint megküzdés. Az, hogy nem vagyok egyedül.  

Mit lehet kezdeni a betegségtől, a közelgő gazdasági tehertől, a munkahely elvesztésétől és a bizonytalanságtól való félelemmel? Lehet-e enyhíteni, és ha igen, hogyan?

A bizonytalanságot az is csökkenti, ha rálátunk, milyen állandóság maradt nekünk ebben a káoszban. Van, hogy a család, a kapcsolataink jelentenek erőforrást. Minél inkább megéljük ennek a helyzetnek a súlyát, annál több esélyünk van egy másik szögből ránézni akár a mostani, akár a múltbeli emberi kapcsolatainkra. Összekapcsolódni velük önmagában is gyógyító hatású lehet, éljünk vele. Aztán van, hogy a rituáléink, szokásaink segítenek a túlélésben: ha minden reggel ugyanúgy felkelünk, felöltözünk és beülünk a nappaliba a gépünkhöz, mert dolgozunk. Megküzdés az is, ha átmentjük a mozgás okozta biztonságot, és otthon sportolunk. Van, aki önkéntesnek áll, mert ezzel kap némi kontrollt az események felett, még ha kockáztat is közben, de ezzel könnyebben megküzd, mint a várakozással. Fontos azonban azt is hangsúlyozni, hogy a helyzettel való megküzdéssel elismerjük, hogy életünk visszavonhatatlanul megváltozott. Elvesztek a biztonságos kapaszkodók, a többé-kevésbé kiszámítható hétköznapjaink, és bekerült valami új, nyugtalanító és vele ezer kérdés.

Valami olyan történik most, mint amikor elveszítünk egy fontos személyt. Gyászolunk.

Ez a folyamat nagyon személyes, egyedi; és bármit is érzünk, legyen az szomorúság, félelem, kétségbeesés vagy tehetetlenség, arra az érzésre pont most szükségünk van, hogy fel tudjuk dolgozni a történteket. Nem lehet átugrani, megkerülni.

Mit üzen a napi munkájukkal, gyerekei otthoni oktatásával, a főzéssel, mosással nyakig lévő szülőknek?

Azt, hogy a káosz most természetes, és hogy a régi világunk elvárásai és rendjei nem ültethetők át egy az egyben erre az újra, ami még össze sem állt. Az egyetlen fontos dolog, hogy a szülő maradjon érzelmileg elérhető a gyereke számára. Mert a gyerekek nem arra fognak emlékezni, hogy mit ettek, hogy álltak át az új oktatásra, és rend volt-e a lakásban, hanem arra, hogy bármilyen vész is volt kint, ők biztonságban voltak bent. A gyerekeknek használható, stabil felnőttekre van szükségük, hogy kibírják azt a nyomást, ami a külvilágból jön, és

ha ennek a mirelit pizza az ára, vagy egy halom mosatlan ruha, akkor úgy.  

Az iskolának most megtartó funkciója van, a valahová tartozást jelenti, az elveszett szociális kapcsolatokat. Az iskola a hely, ahová vissza tudunk térni. Sokféle választ adtak erre a helyzetre az iskolák, ami csak tőlük telt. Látni csodás pedagógusokat, szakmai közösségeket, akik el merték engedni a teljesítménykényszert, hogy átsegítsék a gyerekeket és a szülőket ezen a krízisen.

A legerősebb kapcsolatokat is képes megcibálni az összezártság. Hogyan lehet több türelmet magunkra szedni?

A kapcsolatainkban mindvégig azon egyensúlyozunk, hogyan tudunk együtt lenni a másikkal úgy, hogy ne veszítsük el önmagunkat. Folyamatosan a közelséget-távolságot állítgatjuk, védve magunkat a túlzott eltávolodástól, de az összeolvadástól is. Az, hogy ezt hogyan sikerül megoldani egy ilyen összezárt helyzetben, attól is függ, hogy a párkapcsolat eleve milyen állapotban van. Egy feszültséggel terhelt, bántalmazó kapcsolatban élő ember számára a karantén óriási érzelmi terhet jelent, a végletekig kifeszítve az alkalmazkodás határait, ráadásul úgy, hogy a meglévő kiutak – ismerősök, barátok, szociális rendszer is bénult állapotban. Szóval van, hogy a koronavírus fenyegetettséget felülírja valami közelibb veszély. Nekik jelen helyzetben csak a virtualitásból jöhet kapaszkodó, és könnyen lehet, hogy valakinek pont mi vagyunk ezek. Közben az is látszik, hogy ez a nehéz élethelyzet lehetőséget ad sok kapcsolat újrakeretezésére és akár jobbá tételére hosszú távon. Ez utóbbi azért fontos, mert mindannak, amit most mondunk teszünk, ahogy a másikkal bánunk, annak később érik be a gyümölcse, akkor, amikor szabadon döntünk róla.

A karantén ideje alatt a legjobb stratégia az élni és élni hagyni,

tiszteletben tartva a másik és a magunk igényeit és a kapcsolatot, ami egy térbe terelt bennünket egy időre. Fontos lehet észben tartani, hogy az emberi kapcsolat az egyik legjobb szorongáscsökkentő. Ha van egy kis szerencsénk, a szomszéd szobában van ebből a gyógyszerből egy vagy akár több is.

Mit üzen az időseknek? A 65 éven felüliek harmada él egyedül a népszámlálási adatok szerint, rájuk most különösen leselkedik az elmagányosodás.

Az idősek többszörösen is nehéz helyzetben vannak. Ők a leginkább kitettek a betegségnek, ők jutnak a legnehezebben információhoz, és koruknál fogva rugalmatlanabbul alkalmazkodnak testi és lelki értelemben is, ráadásul most a vírus okozta pánik bűnbakjaivá is váltak. Mindenkinek vannak „saját idősei” – szülei, nagyszülei, szomszédjai –, és azoknak saját történetei, félelmei és küzdelmei. Ha megértjük ezeket, könnyebb is rájuk hatni. Azonban nem a didaktikus szájbarágás a megfelelő út, azt hagyjuk meg azoknak, akiknek ez a munkájuk. Az időseknek pont arra van szükségük, amire minden embernek: a kapcsolat adta biztonságra, arra az érzésre, hogy

fontosak vagyunk, számítunk másoknak.

Nyilvánítsuk ki ezt nekik olyan csatornán, amink van. Ha nem tudjuk okostelefonon, akkor örüljünk annak, hogy a hangját hallhatjuk egy vezetékes készüléken. Arra koncentráljunk, amink van és arra, akink van. 

Bóta Tímea

 

A többség soha nem élt még át hasonlót, ebből adódik, hogy akár a megszokottól eltérő viselkedéssel reagálhat. Mikor válik ez a viselkedés betegessé? Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Nem csak a betegeknek kell a támogatás,

az egészséges lét is tele van krízisekkel.

Nagyon fontos megtanulni a környezet számára jelezni ezt. Bármikor, amikor a valaki azt érzi, hogy egyedül nem képes ezzel a helyzettel megküzdeni, kérjen segítséget. Mindenképpen pozitívum, hogy a segítő szakma nagyon hamar reagált, szervezett pro bono szolgáltatásokat nyújt azoknak, akiknek támogatásra van szükségük, de esetleg anyagi erőforrásaik nincsenek hozzá. Ezek jellemzően rövid és a krízisre koncentráló folyamatok, és ha menet közben kiderül, hogy a személynek terápiára is szüksége lehet, akkor ajánlanak számára olyan szakembert, intézményt, ahol hosszabban, fókuszáltabban is tud majd dolgozni a problémájával. 

Ne feledkezzünk meg a dolgok pozitív oldaláról sem, mert van nekik. A mostani helyzetben mi lehet ilyen?

Már most látszik, hogy az emberek kezdenek megfogalmazni fontos lét-kérdéseket. Hogy mi az életünk értelme, kihez tartozunk, mi a felelősségünk, kitől várjuk a segítséget és kinek tudunk adni. Mi a közösség szerepe az életünkben, kikkel közös az értékrendünk, és mi következik ebből számunkra.

Mindenkinek van egy saját útja, tempója és ettől ez nagyon személyes ügy.

A társadalmi szintű konzekvenciákat pedig azokon a szinteken kell levonni, amelyeken elég erő és hatalom van a változások generálására. Annyi már most látszik, hogy változni, változtatni kell: azt, ami volt, nem lehet ugyanúgy folytatni már. 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. április 03. 05:22
"Pszichésen közvetített hatások Fontos kiemelni, hogy az, amit az immunrendszerünk a kórokozóknál is rosszabban tolerál, az a szorongás, egész pontosan a tehetetlenül elviselt stressz, ezt szakirodalmi adatok sokasága támasztja alá. Ezért is lép fel traumatikus élethelyzeteket követően annyi megbetegedés, gyakran diagnosztizálatlan krónikus infekció (Lassan romló egészségi állapot), vagy akut vírusos vagy bakteriális fertőzés. A pánikkeltő kommunikáció, ill. a kialakuló szorongás vagy pánik azt is eredményezheti, hogy az emberek immunvédekezése csökken és így egyes fertőzöttek valóban meg is betegszenek, ill. olyan emberek tünetei is súlyosbodnak, akik nem, vagy nem koronavírus által fertőzöttek, és ezzel az egészségügy egyébként is kritikusnak tűnő kapacitása csökken. Ezért kiemelten fontosnak tartanám a fegyelmezett, kifejezetten pánikcsökkentő kommunikációra való figyelmeztetéseket, tekintettel arra, hogy pl. a szociális médiában ennek az ellenkezője történik." https://www.healways.hu/post/koronavirus
annamanna
2020. április 03. 05:08
A koronavírus pánik-járvány is: Karantén intézkedések és következményeik https://www.healways.hu/post/koronavirus-panik
antioxi
2020. április 02. 19:47
Majd elmúlik a covid-19 és utána jól pofán kell verni a nemzet ellenségeit
annamanna
2020. április 02. 18:09
Feljebb ezt írtam: " felmérje, mi az, amit TÉNYLEG AKAR az élettől." Szerintem alapvető problémánk, hogy igazából nem tudjuk, hogy mi egyáltalán mit akarunk, mert annyira erősek a környezeti elvárások, amik magukkal sodornak, hogy lehetőségünk sincs a belőlük való kiszállásra. Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy egyáltalán rádöbbenjünk, mi az, amit tényleg akarunk. Így végül bármit könnyedén elengedünk, mert fogalmunk sincs, mi az, ami a dolgaink közül igazán belőlünk fakad és hozzánk tartozik. De ha mindent elengedünk és feladunk, akkor legalább rájöhetünk, hogy mi az, ami azért hiányzik, mert azzal együtt tényleg könnyebb léteznünk, mint nélküle. Egy csomó dolgunk viszont olyan, amivel együtt nehézkesebb élni, mint nélküle. De amíg nincs trauma, addig minden belefér egy nagy "zsákba". Ha jön a trauma, akkor eljön a szortírozás ideje: mi az, ami inkább segít, és mi az, ami inkább lefáraszt, elnehezít, bajt okoz, árt. Az utóbbi nem is baj, ha kihullik, az előbbit pedig meg kell tanulni úgy gyakorolni, hogy az ne legyen túl nehéz és bonyolult. Persze a világ "békeidőben" is így működik. Legyen pl az eldobható pelenka - hűdejó, megkönnyíti az életet, nem kell pepecselni a pelus mosásával. Na de rettenetesen környezetszennyező, és hosszú távon valószínű, hogy ki kell dobni a "zsákból". A párkapcsolatok pláne vizsgázni fognak most, hogy inkább megkönnyítik, vagy inkább negnehezítik az életet. És így tovább, minden dolgunk meg lesz szűrve, megrostálva. És ez végül is jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!